Законопроект12 

18 листопада 2020 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Г.В. Осовий.

Було розглянуто 55 проектів нормативно-правових актів, 8 з яких опрацьовано фахівцями в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·      законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи». Цим актом передбачається запровадження в державі нової системи пенсійного забезпечення, яка стосуватиметься працівників шкідливих та особливо шкідливих умов праці, і на початковому етапі охоплюватиме 135 тис. працюючих віком до 35 років.

Осовий Г.В. під час свого виступу зазначив, що на сьогодні ситуація у сфері пенсійного забезпечення пільговиків є критичною і потребує нормативного врегулювання.

Профспілки вбачають несправедливість в тому, що фактично одні пенсіонери мають собі у збиток забезпечувати пенсією інших і це зменшує можливості підвищення пенсій для усіх інших. Під час тривалих дискусій з цього питання соціальні партнери ще 2017 року дійшли згоди та підготували законопроект, в якому було передбачено, що за тих працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, роботодавець має сплачувати більш високу ставку ЄСВ +15% (до встановленого ЄСВ – 22%) за тих, хто працює в особливо шкідливих умовах (Список №1), і +7% – для тих, хто працює у шкідливих і небезпечних умовах праці (так званий список №2). І це б стало додатковим ресурсом для виплат пенсіонерам-пільговикам. На жаль, попереднім складом Верховної Ради України він так і не був прийнятий.

Було привернуто увагу до гарантій зазначених пенсійних накопичень. У законопроекті прописано, що держава має забезпечувати контроль за діяльністю згаданих фондів, вести регуляторну політику. Але будь-яких гарантій, чи відшкодування у випадку форс-мажорів, банкрутства недержавних пенсійних фондів, або шахрайських дій не передбачено.

Крім того, на думку профспілок, запровадження нової пенсійної системи планується занадто швидко (у другому кварталі 2021 року), тоді як сама її інфраструктура на сьогоднішній день ще не визначена. Прискорене впровадження може створити багато проблем. На думку міжнародних експертів МОП в Україні запровадження другого рівня обов’язкової накопичувальної пенсійної системи є передчасним і для цього насамперед необхідна економічна стабільність.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував профспілкам за  конструктивні пропозиції до законопроекту і висловив впевненість, що при подальшому його опрацюванні у Комітетах ВРУ усі вони будуть ретельно вивчені депутатами.

Детальніше

 ·      проект розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про  затвердження плану заходів щодо реалізації Державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2020—2023 роки». СПО об’єднань профспілок не погоджується із запропонованими заходами, оскільки вони не відповідають вимогам статті 49 Конституції України щодо заборони скорочення існуючої мережі державних і комунальних закладів охорони здоров’я. Крім того, у проекті відсутні розрахунки щодо витрат на здійснення запропонованих заходів, які безумовно потребують додаткового фінансування з державного та місцевих бюджетів тощо.

Профспілкові заперечення направлено до МОЗ України та Секретаріату Кабінету Міністрів України для врахування під час його доопрацювання;

·      законопроект «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства»;

·        проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016р. № 246 («Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби») і від 22 липня 2016 р. № 448 («Про затвердження Типових вимог до осіб, які претендують на зайняття посад державної служби категорії «А»);

·       проект розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку пріоритетних для держави інвестиційних проектів на 2020—2023 роки» тощо.

 

16 листопада 2020 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 27 законопроектів та інші питання, зокрема:

·      «Про стан виконання рекомендацій слухань на тему: «Соціальна політика України на 2020-2024 роки»;

·      «Про схвалення Рекомендацій слухань на тему: «Проблеми реформування системи пенсійного забезпечення», які опрацьовані фахівцями в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі законопроекти:

·      «Про внесення зміни до статті 20 Закону України "Про відпустки" щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами (р.№ 3831);

·      «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей у сфері праці (р.№ 4174);

·       «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі (р.№ 3623) тощо.

 

18 листопада 2020 року - слухання Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему: "Про стан виконання рішень міжнародних судів та судів України з питань соціальних виплат громадянам України" (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

19 листопада 2020 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Кулєша А.А., заступник голови Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України.

На розгляд внесено 15 проектів актів законодавства, 1 з яких було опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·      законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво, транспортування та/або постачання теплової енергії, надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води».

 

19 листопада 2020 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Панасенко О.О., голова Вільної профспілки медичних працівників України.

На розгляд внесено 2 проекти актів законодавства.

 

Секретаріат СПО об’єднань профспілок