534e75fb43bd5b3fdb01f992e61419e1 19514

17 березня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Г.В. Осовий.

Було розглянуто 48 проектів нормативно-правових актів, 13 з яких опрацьовано фахівцями в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·  проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами», якою пропонуються зміни до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1088.

СПО об’єднань профспілок категорично не погоджує запропоновані зміни до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами та наполягає на її докорінних змінах з метою забезпечення пропорційного розподілу обсягів освітньої субвенції між місцевими бюджетами залежно від фактичної кількості класів у закладах загальної середньої освіти та класів (груп) у закладах професійно-технічної, передвищої освіти, учні та студенти яких здобувають повну загальну середню освіту, з дотриманням норм законодавства, а не якихось суб’єктивних показників.

·  законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 і від 4 грудня 2019 р. № 1050»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток 19 до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби» тощо.

   

15 березня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 26 законопроектів та інші питання, зокрема:

·      «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей у сфері праці» (р.№ 4174).

Законопроектом пропонується встановлення у Законі України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” можливості добровільної сплати внесків на соціальне та пенсійне страхування для осіб, які виконують домашню працю, разом з тим слід звернути увагу, що сплата єдиного соціального внеску за всіх без виключення найманих працівників обумовлена необхідністю їх обов’язкового соціального захисту шляхом якнайширшого охоплення всіх працюючих системою соціального страхування, як це передбачено ратифікованою Конвенцію МОП №102. Особа, з якою укладено трудовий договір на виконання домашньої праці у цьому відношенні не є виключенням та позбавляти її соціального захисту необгрунтовано.

У зв’язку з цим, профспілки вважають внесення змін до статей 4 та 10 Закону Україні «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» недоцільним.

·        «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу» (р.№ 4306).

Законопроект не підтримується, оскільки назва проекту не відповідає його змісту, тому що зміни вносяться не тільки до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а й до інших законодавчих актів.

Крім того, профспілки пропонують поняття «мобінгу (цькування)», визначене цим законопроектом у статті 1 Закону України «Про запобігання та протидія дискримінації в Україні», інкорпорувати в норми КЗпП України, до яких ним вносяться відповідні зміни.

·  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження максимального розміру заробітної плати (винагороди) окремих категорій осіб під час дії надзвичайної ситуації в Україні» (р.№ 3492);

·  «Про Національну систему кваліфікацій» (р.№ 3859) тощо.

   

15 березня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Гербеда В.В., голова Всеукраїнської незалежної професійної спілки працівників транспорту.

На розгляд внесено 12 проектів актів законодавства, 5 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·      законопроект «Про пенітенціарну систему»;

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009р. № 1342»;

·      проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2, на 2021 рік» тощо.

         ______________________

15 березня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у режимі відеоконференції). Прийняв участь – Жугаєвич Я.В., голова Професійної спілки авіабудівників України.

На розгляд внесено 9 проектів актів законодавства, 5 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·       проект розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про затвердження фінансового плану державного підприємства «Енергоринок» на 2021 рік»;

·       проект розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про відчудження майна акціонерного товариства «Українська залізниця»;

·       проект розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про затвердження політики власності Державного концерну «Укроборонпром» тощо.

   

18 березня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Липець Л.В., завідувач відділу експертно-правової роботи виконавчого апарату ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

На розгляд внесено 9 проектів актів законодавства, 7 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·       законопроект «Про внесення змін до Закону України Про позашкільну освіту”.

Профспілкою працівників освіти і науки України не підтримано зазначений проект та безпосередньо на засіданні Урядового комітету запропоновано повернути його на доопрацювання.

За рішенням Урядового комітету законопроект відправлено на доопрацювання,   в тому числі і за участю СПО об’єднань профспілок.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти»;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до схеми посадових окладів із визначенням коефіцієнтів для державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя з урахуванням категорій, підкатегорій та рівнів державних органів»;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил санітарної охорони території України».

Профспілка працівників охорони здоров’я України не підтримала зазначений проект та надала свої пропозиції та зауваження.

За рішенням Урядового комітету проект відправлено на доопрацювання,   в тому числі і за участю СПО об’єднань профспілок.

 

 

Секретаріат СПО об’єднань профспілок