1602747274 kmu 816x445

24 березня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 51 проект нормативно-правових актів, 15 з яких опрацьовано фахівцями в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·  проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік».

Профспілки не підтримують проект розпорядження, який не надходив на розгляд СПО об’єднань профспілок та не був розглянутий на Урядовому комітеті. Враховуючи положення Генеральної угоди на 2019-2021 роки, де визначені зобов’язання Кабінету Міністрів України та спільні зобов’язання сторін по їх реалізації, СПО об’єднань профспілок надав свої пропозиції та зауваження.

Урядом прийнято рішення про його доопрацювання у триденний термін.

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2004 p. № 494» щодо виплати надбавки за стаж наукової роботи науковим працівникам.

Профспілки не підтримають зазначений проект постанови, який не надходив на розгляд СПО об’єднань профспілок та не був розглянутий на Урядовому комітеті. Проект необхідно доопрацювати з метою приведення його до вимог закону «Про наукову і науково-технічну діяльність». На засіданні Уряду за пропозицією представника СПО об’єднань профспілок було запропоновано направити проект на доопрацювання.

Урядом прийнято рішення про його доопрацювання.

·  проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення звіту про виконання Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рікˮ;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про акредитацію закладів вищої освіти і спеціальностей у закладах вищої освіти та вищих професійних училищах» тощо.

25 березня 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ.

На розгляд внесено 6 проектів актів законодавства, 4 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

· проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення;

· проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Національного плану дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року» тощо.

 
   

25 березня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь –  Гербеда В.В., голова Всеукраїнської незалежної професійної спілки працівників транспорту.

На розгляд внесено 14 проектів актів законодавства, 6 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·      законопроект «Про внесення змін до пункту 1 розділу ІІ “Прикінцеві положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення”»;

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади»;

·      проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку земельних відносин та національної інфраструктури геопросторових даних в Україні на період до 2030 року» тощо.

    

25 березня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у режимі відеоконференції). Прийняв участь – Жугаєвич Я.В., голова Професійної спілки авіабудівників України.

На розгляд внесено 8 проектів актів законодавства, 3 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·       проект указу Кабінету Міністрів України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України “Про Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України”»;

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження консолідованого фінансового плану акціонерного товариства “Українська залізниця” на 2021 рік»;

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження політики власності Державного концерну “Укроборонпром”» тощо.

 

Секретаріат СПО об’єднань профспілок