5cb46eae109c1

12 травня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 55 проектів нормативно-правових актів, 12 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·  законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про державну службу»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної цільової екологічної програми матеріально-технічного переоснащення національної гідрометеорологічної служби на 2022—2024 роки»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про утворення Міжвідомчої робочої групи з проведення оцінки прогресу реалізації Національної стратегії у сфері прав людини»;

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації у 2021—2023 роках Державної стратегії регіонального розвитку на 2021—2027 роки».

Профспілки не підтримали зазначений проект розпорядження та надали пропозиції, які частково враховано, зокрема:

- у напряму «Розвиток соціальної інфраструктури» передбачити підготовку та перепідготовку, фізичних осіб, які надають послуги з догляду;

- у напряму «Розвиток інфраструктури безпеки» визначити критерії утворення в населених пунктах центрів безпеки.

11 травня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 16 законопроектів та інші питання, зокрема:

·      «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження максимального розміру заробітної плати (винагороди) окремих категорій осіб під час дії надзвичайної ситуації в Україні» (р.№ 3492);

·      «Про внесення зміни до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо посилення пенсійного забезпечення медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я) (р.№ 4001)»;

·      «Про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" щодо виплати допомоги особам, які здійснюють догляд за дітьми при закритті дошкільного закладу освіти та загальноосвітньої школи на період карантину» (р. № 4013) тощо.

______________________

13 травня 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ.

На розгляд внесено 6 проектів актів законодавства, 2 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» і від 7 вересня 1998 р. № 1388» «Про затвердження  Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 792 «Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу» і від 22 квітня  2020 р. № 306» «Про затвердження Порядку надання  та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на  період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19,  спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»  тощо.

13 травня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у режимі відеоконференції). Прийняла участь – Плахова К., заступник голови Професійної спілки авіабудівників України.

На розгляд внесено 5 проектів актів законодавства, 2 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·       законопроект «Про поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення»;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Програми підвищення обороноздатності і безпеки держави в частині оснащення Державної служби з надзвичайних ситуацій сучасною авіаційною технікою».

_______________________

14 березня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь –  Гербеда В.В., голова Всеукраїнської незалежної професійної спілки працівників транспорту.

На розгляд внесено 18 проектів актів законодавства, 7 з яких опрацьовано профспілковою стороною.

Найбільш важливі:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 1992 р. № 47» «Про затвердження зразків свідоцтва про реєстрацію машини, талона тимчасового обліку машини, свідоцтва про реєстрацію великовантажного транспортного засобу або іншого технологічного транспортного засобу, технічного талона транспортного засобу Збройних Сил України та технічного талона транспортного засобу Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту України”.

Профспілки не підтримали зазначений проект постанови.  На засіданні Урядового комітету за пропозицією представника СПО об’єднань профспілок було запропоновано направити проект на доопрацювання, про що прийнято відповідне рішення.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Національної поліції транспортних засобів та їх зберігання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 р. № 1102 і Порядку тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів та їх зберігання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2018 р. № 990».

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів державного бюджету, передбачених Фонду розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти»;

·      проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про проведення у 2021 році оглядів витрат державного бюджету в окремих сферах» тощо.

Секретаріат СПО об’єднань профспілок