20200103 143214

18 травня 2021 року на засіданні СПО об’єднань профспілок розглянуто проєкт наказу Мінінфраструктури «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».

Документом передбачається встановлення тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою на рівні не нижчому від їх собівартості у два етапи:

І етап – на період до 31.12.2021 включно підвищити тарифи у середньому на 22,0% та застосувати їх на передоплату видань з доставкою з 01.07.2021;

ІІ етап – на період до 01.01.2022 передбачається підвищення тарифів у середньому на 8,0% та застосування їх на передоплату видань з доставкою з 01.01.2022.

20200103 132352

У ході обговорення було зазначено, що діючі тарифи на приймання та доставку періодичних друкованих видань за передоплатою були розраховані на основі прогнозних витрат АТ «Укрпошта» та розміру мінімальної заробітної плати на рівні 5000 грн.. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» розмір мінімальної заробітної плати у 2021 році становитиме 6000 грн. (з 01.01.2021) та 6500 (з 01.12.2021), ), що наприкінці року на 30 % перевищуватиме показник, врахований при  розрахунку діючих тарифів.

На збільшення собівартості також впливають інфляційні процеси.

Представники АТ «Укрпошта» запевнили членів СПО, що підприємство має намір ввести в дію затверджені нові тарифи виключно на передоплату 2022 року, яка має розпочатись вже на початку вересня 2021 року.

Відповідне рішення буде винесене одразу на тарифний комітет АТ «Укрпошта» після затвердження наказу Мінінфрастукрури, що дозволить споживачам передплачувати пресу з доставкою до кінця року за тарифами, які діють на сьогодні і це дозволить до кінця поточного року уникнути збільшення вартості на доставку преси.

20200103 132440

Беручи до увагу наведені керівництвом «Укрпошти» аргументи, члени СПО своїм рішенням підтримали зазначений проект наказу за умови:

- направлення додатково отриманих доходів на збільшення фонду оплати праці працівників основної професії АТ «Укрпошта»;

- скорочення розриву (співвідношення) між розмірами середньомісячної заробітної плати керівництва (керівник, члени наглядової ради) та працівників (листоноші, оператори поштового зв’язку тощо) АТ «Укрпошта»;

- здійснення заходів з розвитку АТ «Укрпошта» та покращення якості послуг поштового зв’язку;

- прийняття рішення тарифним комітетом АТ «Укрпошта» щодо доставки періодичних друкованих видань за передплатою до кінця року за діючими з початку 2021 року тарифами та введення в дію нових тарифів виключно на передоплату 2022 року.

20200103 132506

Другим питанням порядку денного було розглянуто стан реалізації заходів, визначених рішенням СПО від 21.04.2021 № 22-1 «Про позицію СПО об’єднань профспілок до законодавчих ініціатив влади у сфері трудових відносин».

З доповіддю виступив Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий, який зазначив, що з метою протидії порушенням фундаментальних прав людини: трудових прав та права на об’єднання у профспілки, а також звуженням трудових прав і гарантій працівників, що пропонується проєктами законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (реєстр. № 5371) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» (реєстр. № 5388) СПО об’єднань профспілок 21 квітня ц.р. прийняв  Операційний план заходів протидії СПО об’єднань профспілок законодавчим ініціативам влади у сфері трудових відносин, які звужують права працівників і профспілок.

20200103 135507

За цей період було підготовлено експертні висновки до згаданих законопроєктів, Президія ФПУ виступила з відповідною Заявою. Документи були направлені профспілками до Голови Верховної Ради України Д. Разумкова (28.04.2021 лист № 07/01-15/278) та голів профільних комітетів Верховної Ради України.

Голова СПО об’єднань профспілок Г. Осовий у своїх зверненнях закликав народних депутатів України не допустити порушення Конституції України і прав українців на гідне життя і працю і не приймати антисоціальних законів.

Відповідний лист від українських профспілок було направлено Генеральному секретарю МКП Шаран Барроу. У відповідь на нього 10 травня ц.р. Ш.Барроу та Генеральний секретар ЄКП та ПЄРР Лука Вісентіні звернулись листом до Президента України, Прем’єр-міністру України та  Голові Верховної Ради України (копії було направлено до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Мінекономіки та Мінсоцполітики) з вимогою відкликати поспішно розроблені законопроекти та припинити будь-які офіційні процедури у Верховній Раді України. На їх думку, такі законодавчі зміни мають бути предметом повномасштабних консультацій з профспілками.

20200103 132639

Також було зазначено, що на виконання Операційного плану заходів протидії СПО об’єднань профспілок законодавчим ініціативам влади правозахисниками Орловською Іриною та Зайцевою Оксаною 28.04.2021 і 29.04.2021 були зареєстровані електронні петиції на сайті Верховної Ради України.

Після всебічного розгляду даного питання, було вирішено продовжити зазначену роботу відповідно до Операційного плану та провести широку інформаційно-роз’яснювальну роботу серед членів профспілок з метою мобілізації усіх наявних сил та можливостей для протистояння  антисоціальним законодавчим ініціативам влади.

20200103 135443

Федерація профспілок України,