А4 

14 липня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 48 проектів нормативно-правових актів, 34 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків та умов, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 21 квітня 2021 р. № 403»

Профспілки не підтримали зазначений проект постанови. Зауваження та пропозиції Профспілки працівників освіти і науки України були направлені до Міністерства освіти України  для врахування при доопрацюванні.

На засіданні Уряду було прийнято рішення про доопрацювання його у триденний термін.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку виплати винагород державним виконавцям та їх розмірів і розміру основної винагороди приватного виконавця».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови. 

12 липня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 20 законопроектів та інші питання, зокрема:

·        «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розміру пенсій особам, які працювали в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах (організаціях) (р. № 4282).

Підтримуючи пропозиції щодо поліпшення пенсійного забезпечення працівників сільського господарства, профспілки вважають, що підвищення потребує рівень пенсійного забезпечення всім громадянам незалежно від місця їх роботи.

Надання пільг при обчисленні пенсій окремій категорії працівників може бути лише за рахунок додаткових джерел фінансування, а не за кошти єдиного соціального внеску, які призначені для всіх пенсіонерів і мають розподілятися залежно від тривалості страхового стажу та отримуваного заробітку, на який нараховувався єдиний соціальний внесок.

Профспілки вважають, що законопроект потребує доопрацювання. 

·   «Про Національну систему кваліфікацій» (р.№ 3859-1);

·  «Про внесення зміни до Цивільного кодексу України щодо забезпечення прав осіб на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю» (р. № 3752) тощо.

_________________________

14 липня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 18 законопроектів та інші питання, зокрема:

·       «Про внесення про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів» (р. № 5555).

СПО об’єднань профспілок не підтримав законопроект в частині обмеження строку, протягом якого працівник має право звернутись до місцевого суду з позовом про стягнення належних йому сум заробітної плати, та періоду оплати вимущеного прогулу, за який може бути відшкодовано середній заробіток за рішенням суду.

·  «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» (р.№ 5262).

Профспілками опрацьовано зазначений законопроект та надано свої пропозиції, зокрема, на думку профспілок, проектом не визначено за рахунок яких джерел будуть здійснюватися відповідні відшкодування роботодавцям.

·       «Про внесення до пункту 7 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при першій державній реєстрації деяких транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення» (р. № 5209-1), який розглядався профспілками і був підтриманий.

         ____________________________

15 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Гербеда В.В., голова Всеукраїнської незалежної професійної спілки працівників транспорту.

На розгляд внесено 8 проектів актів законодавства, 4 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 2 Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї»;

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2021 р. № 127» (щодо встановлення з 1 липня 2021 р. особам з інвалідністю І групи, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про  загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір якої не досягає 2200 грн, щомісячної доплати до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру), який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про участь тристоронньої делегації у 109-й сесії Міжнародної конференції праці» тощо.

__________________________

15 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у режимі відеоконференції). Прийняв участь – Жугаєвич Я.В., голова Професійної спілки авіабудівників України.

На розгляд внесено 11 проекти актів законодавства, 7 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·            проект Указу Президента України «Про вихід України з Угоди про спільну діяльність з дослідження і використання космічного простору»;

·            проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Стратегії енергетичної безпеки»;

·            проект постанови Кабінету Міністрів України «Щодо сприяння впровадженню технологічного підходу “Індустрія 4.0” в Україні».

____________________________

15 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Андреєв В.М., голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.  

            На розгляд внесено 3 проекти актів законодавства.

  Секретаріат СПО об’єднань профспілок