d4239012 0ce3 4d82 b853 d3a125cdaf19

28 липня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 56 проектів нормативно-правових актів, 25 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       законопроект «Про основні засади державного нагляду (контролю)».

Підтримуючи зазначений законопроект, водночас СПО об’єднань профспілок привернуто увагу, що тривалий час у порушення приписів статті 19 Конституції України наразі в Україні відсутній спеціальний закон, який би визначав особливості здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення організації та надання освітніх послуг дітям, які перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога в закладах охорони здоров’я».

Проект постанови опрацьовано Профспілкою працівників освіти і науки України та надано зауваження щодо включення до Зміни до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963, посад завідувачів психолого-медико-педагогічних

консультацій та консультантів психолого-медико-педагогічних консультацій. Тому, на думку профспілок, проект потребує доопрацювання.

На засіданні Уряду проект було знято з розгляду.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2019 р. № 530» «Про затвердження Порядку організації діяльності інклюзивних  груп у закладах дошкільної освіти».

СПО об’єднань профспілок запропоновано проект доопрацювати.

22 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Лях Д.О., керівник департаменту правового захисту, головний правовий інспектор праці.

На розгляд внесено 11 проектів актів законодавства, 8 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Питання організації моніторингу якості надання адміністративних послуг», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи дозвільних документів».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

·  проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Декларації про безпеку шкіл»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту щодо спрощення умов для започаткування та провадження підприємницької діяльності» тощо.

Секретаріат СПО об’єднань профспілок