КАБМИН

24 листопада 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 54 проекти нормативно-правових актів, 21 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку обчислення стажу роботи для встановлення щомісячної надбавки за вислугу років журналістам державних і комунальних засобів масової інформації та державних інформаційних агентств».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на 2021 рік на розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізацію і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я».

Профспілкою працівників охорони здоров’я України не підтримано зазначений проект та надано свої зауваження та пропозиції.

 

   25 листопада 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, соціальної політики та у справах ветеранів (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Макогонюк С.Л., заступник керівника департаменту з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ.

На розгляд внесено 8 проектів актів законодавства, 5 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·         законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування соціальних послуг», який був підтриманий.

·       законопроект «Про соціальну роботу».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект.

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з реалізації Стратегії людського розвитку на 2021—2023 роки ».

СПО об’єднань профспілок надав свої пропозиції, зокрема запропоновано доповнити план заходів індикатором про підвищення мінімальної заробітної плати щонайменше на рівень, що перевищуватиме рівень інфляції та посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, забезпечивши скорочення розриву між розмірами мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС.

Зауваження та пропозиції СПО об’єднань профспілок було направлено до Міністерства соціальної політики України для врахування при доопрацюванні.

На засіданні Урядового комітету було схвалено рішення про доопрацювання проекту у тижневий термін.

______________________

25 листопада 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Липець Л.В., завідувач відділу експертно-правової роботи виконавчого апарату ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

На розгляд внесено 7 проектів актів законодавства, 5 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 р. № 1278»;

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

·       проекти постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про програмно-апаратний комплекс “Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту”» та проект розпорядження  Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції створення мережі екзаменаційних центрів на період до 2030 року та затвердження плану заходів з її реалізації», до яких Профспілкою працівників освіти і науки України надано низку зауважень.

        _________________________

    26 листопада 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ.

На розгляд внесено 22 проекти актів законодавства, 13 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників».

        СПО об’єднань профспілок надав свої пропозиції та зауваження.

·        проект постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення підвищень посадового окладу (ставки заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності в державних і комунальних закладах та установах освіти».

Профспілкою працівників освіти і науки України не підтримано зазначений проект постанови та надано свої зауважень та пропозиції, які були направлені до Міністерства освіти України для врахування при доопрацюванні.

На засіданні Урядового комітету було схвалено рішення про доопрацювання проекту.

·        проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Профспілками опрацьовано зазначений проект постанови та надано свої пропозиції, зокрема Профспілкою працівників охорони здоров’я України запропоновано до пункту 4 Порядку встановити строк використання результатів гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища, отриманих під час проведення попередньої атестації на робочих місцях, якщо умови праці докорінно не змінювались, протягом строку, що дорівнює тривалості карантину.         

  Секретаріат СПО об’єднань профспілок