55 571

23 грудня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 64 проекти нормативно-правових актів, 21 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 7 Порядку перерахування органами Пенсійного фонду України або структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання», який підтриманий СПО об’єднань профспілок;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку організації надання соціальних послуг»

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 175» «Деякі питання діяльності Національної ради з питань раннього втручання» тощо.

Під час засідання Кабінету Міністрів України Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий акцентував увагу Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на ситуацію, яка склалася на держаних вугледобувних підприємствах галузі, у зв’язку з невиплатою заробітної плати шахтарям, заборгованість з якої складає майже 1,6 млрд. грн. Зокрема, про виконання постанови Верховної Рада України від 17.12.2021 року     № 6442 про виділення коштів з Резервного фонду Державного бюджету України у сумі 300,0 млн. грн.

У відповідь Міністр енергетики України Герман Галущенко, зазначив, що було  надано відповідні доручення центральним органам виконавчої влади щодо термінового виконання цієї постанови. Кошти вже повинні надійти державним підприємствам протягом наступного тижня.

За підсумками обговорення цього питання прийнято протокольне рішення щодо підготовки відповідного проекту акту Уряду та розгляду його на наступному засіданні Кабінету Міністрів України.

21 грудня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь керівник Департаменту правового захисту апарату ФПУ Лях Д.О.

Було розглянуто 1 законопроект та інші питання, зокрема:

·       «Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про гуманітарну допомогу" щодо вдосконалення порядку визнання товарів, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою» (р.№ 6204), який погоджений профспілками;

·   «Про стан виконання Постанови Верховної Ради України № 1192-ІХ від 03.02.2021 «Про заходи щодо запровадження  Електронного реєстру листків непрацездатності» тощо.

______________________

22 грудня 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, соціальної політики та у справах ветеранів (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Лях Д.О., керівник Департаменту правового захисту апарату ФПУ.

На розгляд внесено 5 проектів актів законодавства, 3 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·         законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про благоустрій населених пунктів” щодо встановлення пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дошок на території населених пунктів з метою увічнення пам’яті осіб, які брали участь у захисті Батьківщини», який був підтриманий;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про перерахунок пенсій особам, звільненим із розвідувальних органів»

СПО об’єднань профспілок погоджено проект.

·        проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу»  і від 17 квітня 2019 р. № 328 «Деякі питання організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього».

_______________________

22 грудня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, правової політики, захисту довкілля та природних ресурсів (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Андрієвський Ю.З., керівник Департаменту охорони праці апарату ФПУ.

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан»;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про визначення уповноваженого органу у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» тощо.

_____________________

22 грудня 2021 року засідання Урядового комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (у форматі відеоконференції). Прийняла участь –  Брязгунова О.Ю., міжнародний секретар Конфедерації вільних профспілок України.

На розгляд внесено 6 проектів актів законодавства, 2 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·       законопроект «Про проект Закону України “Про ратифікацію Рішення Підкомітету Україна ― ЄС з питань митного співробітництва про внесення змін до Протоколу І “Щодо визначення концепції “походження товарів” і методів адміністративного співробітництва” до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони” та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України»;

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо імплементації законодавства та визначення переліку адміністративних послуг, що надаються територіальним органом Міністерства внутрішніх справ України».

________________________

22 грудня 2021 року засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості, розвитку громад і територій та інфраструктури (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Левицька Н.А., заступник голови Конфедерації вільних профспілок України.

На розгляд внесено 13 проектів актів законодавства, 8 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку відшкодування власнику (співвласникам) будівлі коштів на оснащення будівлі вузлом (вузлами) комерційного обліку, сплачених у складі тарифів на теплову енергію та відповідні комунальні послуги, у разі встановлення ним (ними) вузла (вузлів) комерційного обліку у будівлі самостійно (за власні кошти)»;

·  проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу на період до 2026 року»;

·  проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про ліквідацію деяких збиткових вугледобувних підприємств».

Незважаючи на заперечення профспілкового представника було прийнято рішення відправити проект розпорядження на розгляд Уряду. Разом з тим, дано доручення Міненерго провести зустріч з представниками профспілок з інформуванням про наміри Уряду щодо подальшої трансформації вугільної промисловості.

___________________________

22 грудня 2021 року засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості, розвитку громад і територій та інфраструктури (у форматі відеоконференції). Прийняли участь – Зимін А.О., голова Профспілки працівників вугільної промисловості України; Левицька Н.А., заступник голови Конфедерації вільних профспілок України.

На розгляд внесено 10 проектів актів законодавства, зокрема:

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про ліквідацію відокремленого підрозділу “Шахта 5/6” державного підприємства “Мирноградвугілля” тощо.

За наполяганням представників Профспілки працівників вугільної промисловості України та Незалежної профспілки гірників України розгляд питання було відкладено.

Секретаріат СПО об’єднань профспілок