135952 1 large

2 лютого 2022 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 44 проектів нормативно-правових актів, 13 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми “Спроможна школа для кращих результатів».

Профспілка працівників освіти і науки України підтримала зазначений проект постанови.

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань оплати праці щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Профспілками працівників бюджетної сфери опрацьовано та погоджено  зазначений проект постанови.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

 

31 січня 2022 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 13 законопроектів та інші питання, зокрема:

·       «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг (р. № 5651).

СПО об’єднань профспілок не погоджує законопроект виходячи з того, що надання органам місцевого самоврядування повноважень самостійно визначати порядок надання пільг з оплати проїзду всіма видами міського, приміського та міжміського транспорту та їх розміри у формі грошової компенсації може призвести до юридичної невизначеності при застосуванні вказаних норм та негативно позначитись на соціальному захисті пільгових категорій громадян.

·   «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань (р.№ 5818), СПО об’єднань профспілок підтриманий;

·  «Про внесення змін до деяких законів України щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати та з метою розширення соціально-економічних гарантій, наданих працівникам бюджетного сектору економіки, іншим найманим працівникам, малому та середньому бізнесу, у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (р.№ 3998), який на думку профспілок потребує доопрацювання.

         _______________________

01 лютого 2022 року засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості, розвитку громад і територій та інфраструктури (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Зимін А.О., голова Профспілки працівників вугільної промисловості України.

На розгляд внесено 10 проектів актів законодавства, 3 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·   законопроект «Про внесення змін до Гірничого закону України щодо вдосконалення вимог до технічного переоснащення підприємств з видобутку вугілля, положень щодо фінансування аварійно-рятувальних служб та припинення діяльності гірничих підприємств, уточнення порядку забезпечення побутовим паливом».

 За наполяганням профспілкового представника законопроект було відкладено для подальшого розгляду на узгоджувальній нараді за участі представників профспілок  вугільної промисловості України.

·  проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження консолідованого фінансового плану публічного акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Ліки України” на 2022 рік, який СПО об’єднань профспілок в цілому підтримало.

        ________________________

04 лютого 2022 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 11 законопроектів та інші питання, зокрема:

·   «Про проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо недискримінації вагітних жінок та інших осіб, які здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку (р.№ 6069);

Профспілки вважають, що законопроект потребує доопрацювання, оскільки проектом не враховуються норми, зокрема Конвенцій МОП № 171 про працю у нічний час, № 103 про охорону материнства (переглянуту в 1952 році), якими встановлено додатковий захист праці жінок, зокрема вагітних жінок та жінок, які годують груддю (або протягом певного часу після народження дитини, що визначається національним законодавством). Відповідно до цих норм зазначені жінки не можуть допускатися до нічних та надурочних робіт тощо.

·    «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо деяких питань визначення пенсійного віку (р. № 5566);

СПО об’єднань профспілок не погодив зазначений проект, оскільки не підтримується пропозиція щодо підвищення пенсійного віку. Запровадження чергового етапу підвищення пенсійного віку (до 61 року), в умовах низького попиту на ринку праці, особливо осіб перед пенсійного віку, з урахуванням стану здоров’я зазначеної вікової групи, низького рівня життя переважної більшості населення тощо, є неприпустимими.

       _______________________

04 лютого 2022 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, правової політики, захисту довкілля та природних ресурсів (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Андрієвський Ю.З., керівник департаменту охорони праці апарату ФПУ.

На розгляд внесено 5 проектів актів законодавства, 1 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я», до якого зауважень у профспілок не було.

 

Секретаріат СПО об’єднань профспілок