9 лютого 2022 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голови ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 46 проектів нормативно-правових актів, 13 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       проект Закону України «Про освіту дорослих», до якого Профспілкою працівників освіти і науки України надано зауваження, зокрема щодо права осіб на отримання передвищої та вищої освіти повторно за другою спеціальністю за рахунок пільгових довгострокових кредитів та цільових пільгових державних кредитів для здобуття фахової передвищої, вищої освіти за наявності у них не менше семи років страхового стажу відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також доповнення такою редакцією статті 44 Закону України «Про вищу освіту» та статті 43 Закону України «Про фахову передвищу освіту». На думку, Профспілки, таке положення є дискримінаційним;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для проведення всеукраїнських та міжнародних олімпіад у сфері освіти, всеукраїнського конкурсу «Учитель року» , який підтримано Профспілкою працівників освіти і науки України;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення функціонування ефективної системи закупівель лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів до них та державної компенсації шкоди»;

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо електронної системи охорони здоров’я».

Профспілкою працівників охорони здоров’я опрацьовано та погоджено  зазначені проекти постанов.

1068

9 лютого 2022 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 14 законопроектів та інші питання, зокрема:

·       «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг (р. № 5651).

СПО об’єднань профспілок не погоджує законопроект виходячи з того, що надання органам місцевого самоврядування повноважень самостійно визначати порядок надання пільг з оплати проїзду всіма видами міського, приміського та міжміського транспорту та їх розміри у формі грошової компенсації може призвести до юридичної невизначеності при застосуванні вказаних норм та негативно позначитись на соціальному захисті пільгових категорій громадян.

·   «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо зменшення пенсійного віку та страхового стажу як умов призначення пенсії за віком та відновлення розміру коефіцієнту страхового стажу 1,35» (р. № 3052);

·   «Про внесення змін до Закону України "Про соціальні послуги" щодо розширення сфери надання соціальних послуг» (р.№ 5821);

·   «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання статусу учасників бойових дій та соціальних гарантій медичним працівникам, які безпосередньо залучалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України» (р.№ 6153).

Зазначені законопроекти СПО об’єднань профспілок підтримані.

_______________________

08 лютого 2022 року засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості, розвитку громад і територій та інфраструктури (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Зимін А.О., голова Профспілки працівників вугільної промисловості України.

На розгляд внесено 8 проектів актів законодавства, 3 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення технічної інвентаризації» , який СПО об’єднань профспілок погодило;

·  проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики на 2022 рік», яким пропонується здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству енергетики на 2022 рік перерозподіл видатків розвитку у сумі 300 млн. грн. шляхом зменшення за бюджетною програмою «Реструктуризація та ліквідація об’єктів підприємств з підземного видобутку залізної руди» та збільшення за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі».

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін підтримав вказаний проект і зазначив, що шахтарі сподіваються на його невідкладну реалізацію з подальшими напрацюваннями відповідних пропозицій щодо збільшення бюджетного фінансування в 2022 році вугільної галузі по відповідних напрямках.

________________________

08 лютого 2022 року засідання Урядового комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Брязгунова О.Ю., міжнародний секретар Конфедерації вільних профспілок України.

На розгляд внесено 5 проектів актів законодавства, 2 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·   проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення захисту журналістів»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про направлення державних службовців у службове відрядження на роботу до секретаріатів міжнародних організацій та представництв міжнародних організацій в інших країнах».

До зазначених проектів актів законодавства  зауважень у профспілок не було.

 

Секретаріат СПО об’єднань профспілок