20220630 110140

 

Профспілки – одна із сторін соціального діалогу, долучена до формування та реалізації державної соціальної та економiчної політики. Тому відновлення економіки України, що зазнала значних втрат через розв’язану  рф масштабну війну, збереження  трудового потенціалу країни стали основними темами засідання Ради Федерації профспілок України.

 

Участь у заході взяв голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах. 

У своєму виступі з трибуни Ради ФІПУ він відзначив, що війна створила чимало системних проблем для виробників і промисловості. У травні виробництво в гірничо-металургійному комплексі скоротилося на 53%, у будівництві – на 47%, в індустрії в цілому – на 34%.

Мільйони людей (за оцінками МОП – до 5 млн.) втратили джерела прибутків, загострюється проблема трудового потенціалу. Через окупантів 5 млн. українських біженців знайшли тимчасовий прихисток в Європі, США, Канаді тощо, до 12 млн. стали внутрішньо переміщеними особами.

Голова Національної ради наголосив на необхідності вирішувати дані проблеми скоординовано – в трикутнику уряд-роботодавці-профспілки.

Зокрема, пріоритетами НТСЕР, а також Українського союзу промисловців і підприємців, Антикризової ради громадських організацій є:

-       Компенсаторні заходи для виробників, що відновлюють свою економічну діяльність на деокупованих територіях;

-       Напрацювання погоджених підходів НБУ та уряду в політиці кредитування бізнесу;

-       Програмні підходи до процесу релокації підприємств;

-       Заходи підтримки малого і середнього бізнесу тощо.

«Важливо, щоб роботодавці і профспілки були задіяні в реалізації Національного плану відновлення України», - наголосив Анатолій Кінах.

Присутні також висловили стурбованість, що оголошені урядом проєкти трансформації виконавчої влади не передбачають залученість до процесу інших сторін соціального діалогу.

Ці та інші питання будуть винесені і на розгляд Президії, а у подальшому – засідання самої Національної ради, підготовка до якого вже ведеться.

 

20220630 130726

 

Сайт УСПП

https://uspp.ua/news/ostanni-novyny/2019/anatolii-kinakh-vystupyv-na-zasidanni-profspilok-ukrainy-hovoryly-pro-ekonomichne-vidnovlennia-v-umovakh-viiny