people

Упродовж січня-червня 2022 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 183 млн грн від загальної суми боргу (771,6 млн грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

 

За цей період Службою проведено 1038 примирних процедур, спрямованих на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема, 981 узгоджувальну зустріч та 57 засідань примирних комісій.

Упродовж першого півріччя НСПП сприяла вирішенню 215 КТС(К) (3 – на національному, 4 – на галузевому, 2 – на територіальному, 206 – на виробничому рівнях), у яких взяли участь понад 1,6 млн працівників 7665 суб'єктів господарювання.

Загалом, у зазначених 215 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 470 вимог, з яких: 225 (48%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 118 (25%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 92 (20%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 35 (7%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

Незважаючи на введення воєнного стану в країні, упродовж січня-червня п. р. НСПП зареєстровано 62 КТС(К), у яких найманими працівниками було висунуто 104 вимоги.

За сприяння НСПП упродовж звітного періоду вирішено та знято з реєстрації 69 КТС(К) (35% – спори у закладах освіти, майже 31% – у закладах охорони здоров'я) та 123 вимоги, з яких 65% – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 24% – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 7% – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 4% – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 294 конфліктних ситуацій (2 – на територіальному, 292 – на виробничому рівнях) на 309 підприємствах, насамперед це підприємства Дніпропетровської (30), Рівненської (24), Волинської (22), Кіровоградської та Одеської (по 20) та Львівської (18) областей.

За сприяння НСПП врегульовано 118 конфліктних ситуацій (40% від загальної кількості) на 117 підприємствах, зокрема в установах, закладах, організаціях бюджетної сфери – 63% (від кількості конфліктних ситуацій у закладах бюджетної сфери), на підприємствах сфери житлово-комунального господарства – майже 35% відповідно.

Завдяки превентивним заходам НСПП жодна конфліктна ситуація не стала предметом виникнення КТС(К).

Упродовж першого півріччя п. р. проведено 119 засідань Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

Упродовж січня-червня п. р. працівниками НСПП підготовлено та розміщено в ЗМІ 433 публікації, організовано та проведено 362 заходи (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу, взято участь у 154 заходах, організованих сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами.

Разом із виконанням основних завдань і функцій, у взаємодії з обласними військово-цивільними адміністраціями та органами місцевого самоврядування фахівці НСПП продовжували брати активну участь у ліквідації наслідків ведення воєнних (бойових) дій та відновлення інфраструктури в деокупованих областях; як безпосередньо так і в телефонному режимі надавати консультації та роз'яснення роботодавцям і найманим працівникам щодо практичного застосування норм трудового законодавства в умовах воєнного стану та правову допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Детальніше

 

Управління соціального діалогу та

                                                       колективно - договірного регулювання