IMG 20220819 102313

19 вересня 2022 року, на наступний день після Президії Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР) у Будинку профспілок відбулось засідання профспілкової Сторони Національної ради.

На ньому було оговорено порядок денний чергового засідання НТСЕР, що заплановано на другу декаду вересня. Співголова НТСЕР від профспілкової сторони Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував присутніх про підсумки засідання Президії НТСЕР, яке відбулось 18 серпня ц.р.. Одним з прийнятих на ньому рішень стало про проведення чергового засідання Національної Ради, де планується затвердити головні пріоритети її діяльності, спрямовані на економічне відновлення України, зміцнення обороноздатності держави та забезпечення соціального захисту громадян в умовах воєнного стану.

IMG 20220819 100658

Профспілкова сторона запропонувала на площадці Національної Ради розглянути проект Держбюджету на 2023 рік та пропозиції до нього сторін соціального діалогу. Це питання за ініціативою профспілкової сторони Президія НТСЕР включила до порядку денного свого чергового засідання, на якому також буде заслухано Звіт про діяльність НТСЕР (де зараз головує урядова сторона) з моменту відновлення її роботи, - фактично за минулий рік. Ще планується обговорити та затвердити нову редакцію Регламенту НТСЕР, що об’єктивно обумовлене запровадженням такої форми роботи, як відео конференція та проведення засідань у режимі он-лайн. Однією з новацій Регламенту запропоновано надання повноважень Президії НТСЕР приймати остаточні рішення з окремих питань та ін.

IMG 20220819 101154

Між представниками профспілок відбувся жвавий обмін думками, в ході якого відзначалась необхідність зосередження зусиль НТСЕР в її діяльності у наступному періоді на ситуації, що склалась в промисловості України, на питаннях зарплат, збереження робочих місць, підтримки ВПО та подоланні безробіття в країні. Зазначалось, що НТСЕР має напрацювати низку стратегічних ініціатив, спрямованих на відродження країни, які можуть бути взяті на озброєння Урядом і стати основою для об’єднання соціальних партнерів у спільній роботі з відбудови держави у післявоєнний період.

IMG 20220819 100626

Після погодження профспілкових пропозицій до порядку денного чергового засідання НТСЕР акцентувалось на тому, що відтепер потрібно ретельно опрацювати документи та проекти рішень Національної Ради, де особливо важливим є спроможність представників профспілок відстоювати власну позицію під час обговорення у тристоронньому форматі.

Члени профспілкової Сторони також розглянули низку інших актуальних питань профспілкового життя.

IMG 20220819 104010

IMG 20220819 102234