Горбань

Одним з головних напрямків роботи профспілок є ведення соціального діалогу, оскільки саме завдяки цій роботі профспілки мають можливість ефективно здійснювати захист прав та інтересів найманих працівників.

 

Харківська область внаслідок воєнної агресії ще досі не відновила роботу усіх комунальних підприємств у населених пунктах та невеликих містах. І це дуже важке випробування, оскільки іноді окрім відновлення самого підприємства виникає необхідність у формуванні з нуля і нових трудових колективів.

Для профспілок це втрата можливостей надавати допомогу членам профспілки, спеціалістам, та робота з відновлення профспілкових організацій. Обласна організація Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України прикладає максимум зусиль щодо відновлення кількості членських організацій, надає консультації з внесення змін у колективні договори. Проведена робота з підготовки пропозицій щодо внесення змін у Галузеву угоду від Харківських профспілкових організацій, яку очолює зав. відділу з соціальних питань Ковалева Наталія.

Завдяки соціальному партнерству між Харківською обласною організацією Профспілки та Департаментом житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації проводиться робота щодо збереження на галузевих підприємствах, в організаціях, установах профспілкових організацій, та виконання вимог Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». У колективні договори вносяться розділи щодо гендерної рівності, булінгу, прав членів профспілки, які призвані до лав ЗСУ.

Наразі відновлена робота на Ізюмських та Куп’янских підприємствах житлово-комунального господарства, паралельно триває організаційна робота з відновлення первинних профспілкових організацій.

Відновила роботу первинна профспілкова організація Лозівського підприємства теплових мереж.

До свята «Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення» були підготовлені спільні грамоти сторін соціального діалогу та вручені кращим працівникам галузі, що надихає трудові колективи до виконання складних завдань часу.

Профспілки усіх рівнів дуже цінуюсь можливість вирішення складних питань за шляхом  соціального партнерства, тому до Дня Конституції України директор  Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації Магдисюк Сергій був нагороджений Почесним  знаком Федерації профспілок України «За розвиток соціального партнерства».

магдесюк

Нагороду вручила Успенська Лариса – голова Харківської обласної організації Профспілки, яка побажала усім учасникам соціального діалогу вирішення самих складних задач, оскільки наразі головне завдання - це робити все можливе для збереження галузі у регіоні та для наших “незламних” працівників.

Ще приклад соціального партнерства - це профком первинної профспілкової організації комунального підприємства «Комплекс з експлуатації об'єктів водозниження і зливової каналізації», яку очолює Горбань Людмила та директор підприємства Докучаев Олександр.

Цей колектив організував підтримку Харківській обласній організації Профспілки  у питаннях гуманітарної допомоги працівникам житлово-комунального господарства міста Харкова та області починаючи з жовтня 2022 року. Завдяки цій співпраці більшість постраждалих хто втратив житло, члени профспілки комунальних підприємств, отримали гуманітарну допомогу у зручний час, у вигляди необхідних речей у побуті, дитячого харчування, підгузків, продуктових наборів тощо.

До речі, директор підприємства Докучаєв Олександр 27 років член первинної профспілкової організації.

До Дня Конституції України Докучаєва Олександра директора комунального  підприємства «Комплекс з експлуатації об'єктів водозниження і зливової каналізації» було нагороджено нагрудним знаком «Лауреат Премії галузевої Профспілки».

Докучаєв

Нагорода була вручена головою Обласної організації профспілки на підприємстві.

Також до Галузевого свята нагороду за волонтерську діяльність («Подяка ФПУ») отримала Голова первинної профспілкової організації Горбань Людмила.

Сподіваємось що кращий досвід з питань соціального партнерства буде надалі сприяти розвитку роботи щодо захисту прав працівників та вирішення соціальних питань на усіх рівнях профспілкового руху.

 

Лариса УСПЕНСЬКА,

голова обласної організації Профспілки працівників житлово-комунального господарства,

місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України