IMG 20231113 141032

13 листопада 2023 року у Києві у Будинку профспілок   відбулось засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (Угода про утворення СПО від 08.09.2017).

На порядок денний було винесено питання:

- про роботу представників профспілкової сторони у складі  Національного агентства кваліфікацій (НАК);

- про зміни у складі Спільного представницького органу об’єднань профспілок та

- про внесення змін та доповнень до Порядку роботи з проектами актів законодавства, які надійшли на розгляд СПО об’єднань профспілок.

IMG 20231113 141009

Порядок визначає процедуру розгляду і опрацювання проектів актів законодавства з питань, що стосуються вироблення та реалізації державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин та забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян, соціальної стабільності в суспільстві, які надходять на розгляд СПО об’єднань профспілок від: комітетів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади та державних колегіальних органів, які приймають відповідно до їх повноважень рішення про зміну і регулювання діючих тарифів (цін) для населення (електроенергія, газ, послуги транспорту та зв’язку.

З першого питання у дискусії взяли участь: члени СПО об’єднань профспілок,  голова НАК Баланюк Ю.В., заступник НАК Акімова Л.М., члени НАК від профспілкової сторони: Романюк С.М., заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України  Семигіна Т.В. – АПСВТ, член НАК та ін.

IMG 20231113 142000

Члени СПО об’єднань профспілок відзначили велику роль НАК у співпраці з профспілковими організаціями над розробкою професійних стандартів в Україні. У свою чергу представники НАК подякували профспілкам за активну участь у розробці національної системи кваліфікацій та вагомий внесок профспілкових фахівців у розробку проектів новихпрофесійних стандартів.

За результатами розгляду з урахуванням доповнень, висловлених під час дискусії, було ухвалено протокольне доручення, яким членам СПО об’єднань профспілок рекомендовано:

- посилити взаємодію з НАК, зокрема шляхом участі у заходах, конференціях, «круглих столах», а також у курсі відеолекцій «Розроблення професійних стандартів», що проводяться НАК;

- долучитись до опрацювання проєкту Закону України «Про національну систему кваліфікацій»;

- посилити роботу щодо створення і кадрового забезпечення профспілкових кваліфікаційних центрів.

IMG 20231113 142726

Керівникам національних профоб’єднань – суб’єктам Угоди про утворення СПО об’єднань профспілок забезпечити залучення працівників профоб’єднань до  опрацювання професійних стандартів відповідно до Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 року № 373, зокрема: щодо обов’язкової участі представників профспілок, їх організацій та об’єднань у складі робочих груп з розроблення проекту професійного стандарту, а також підготовці висновку щодо погодження проекту професійного стандарту репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями професійних спілок на галузевому рівні.

Керівництву СПО об’єднань профспілок опрацювати питання підсилення кадрового супроводження професійно-кваліфікаційного напряму діяльності СПО об’єднань профспілок та внести відповідні пропозиції на засідання СПО об’єднань профспілок.

З усіх зазначених питань порядку денного були ухвалені відповідні рішення.

IMG 20231113 140925

 Пресцентр ФПУ