1 105247

Державна служба України з питань праці у відповідь на лист Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам Акціонерного Товариства  «Одеський припортовий завод» повідомила, що реагуючи на звернення профспілок, інспектори праці Південного міжрегіонального управління Держпраці впродовж 16-29 серпня 2023 року здійснили позаплановий захід державного нагляду (контролю) за додержанням на зазначеному підприємстві законодавства про оплату праці.

Під час заходу контролю встановлено порушення вимог частини першої та другої статті 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», якими передбачено здійснення виплати заробітної плати у терміни, встановлені трудовим договором, та вжиття роботодавцем всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

За результатами заходу контролю, проведеного на Одеському припортовому заводі, посадовими особами Південного міжрегіонального управління Держпраці внесено припис про усунення виявлених порушень законодавства про оплату праці (строк виконання припису – 29.11.2023). Матеріали заходу направлено до правоохоронних органів в порядку статті 214 Кримінального процесуального кодексу України за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 175 Кримінального кодексу України.

Як зазначив у листі до СПО об’єднань профспілок голова Держпраці Ігор Дегнера, питання додержання строків виплати заробітної плати на підприємствах всіх форм власності перебуває на постійному контролі Держпраці та її територіальних органів

Довідково:

За даними Держпраці, станом на 16.08.2023 перед 1917 працівниками АТ «Одеський припортовий завод» існувала заборгованість по заробітній платі за період травень-червень 2023 року у сумі 32 млн 110 тис. грн., у т.ч. – двом звільненим працівникам у сумі 52 тис. гривень. Сума невиплаченої заробітної плати за липень та 16 днів серпня 2023 року становила 21 млн 477 тис. грн та 146 тис. грн відповідно.

Причиною цієї заборгованості на підприємстві є відсутність господарської діяльності.

Відповідно до наданої інформації про використання коштів підприємства за період з 01 січня по 31 липня 2023 року включно, на розрахунковий рахунок і до каси підприємства надійшло грошових коштів на загальну суму 368 млн 547 тис. грн, з яких фактично використано на виплату заробітної плати 111 млн 726 тис. грн, сплачено податків та інших обов’язкових платежів на суму 102 млн 464 тис. грн, а також на інші видатки – 154 млн 357 тис. гривень.

.

Пресцентр ФПУ