СПУ

 

Роль та дії профспілок у сучасних умовах, шляхи вирішення актуальних питань соціально-економічного захисту людини праці обговорили 26 травня учасники засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

 

    Вів засідання перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий.

 

Про результати засідання Спільної робочої комісії Сторін власників і профспілок з підбиття підсумків виконання положень Генеральної угоди на 2010-3012 роки проінформував заступник Голови СПО, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

 

Після обговорення цього питання, було вирішено підтримати позицію Робочої комісії профспілок за пунктами, що не були сприйняти Стороною власників та доручити їй вжити конкретних заходів на їх реалізацію. Вирішено також доручити керівництву СПО об’єднань профспілок звернутися до Кабміну з вимогою вироблення додаткових заходів для забезпечення виконання положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки, а також – до Національної служби посередництва і примирення щодо проведення консультацій з метою запобігання виникненню національного колективного трудового спору щодо невиконання положень цієї Генугоди.

 

СПУ1

 

Як продовження цієї актуальної теми було також розглянуто та обговорено питання «Про підготовку до проведення консультацій сторін соціального діалогу щодо вироблення підходів до укладення Генеральної угоди на новий строк». Учасники засідання взяли до відома інформацію керівника Робочої комісії Сергія Кондрюка з цього питання і вирішили: членам СПО об’єднань профспілок до 4 червня цього року надати Секретаріату Робочої комісії свої пропозиції, доучити Робочої комісії з урахуванням цих пропозицій  сформувати текст проекту Генеральної угоди та подати його до 10 липня ц.р. на розгляд СПО об’єднань профспілок. Переговори з партнерами по соціальному діалогу планується почати у вересні 2014 року.

 

СПУ3

 

Під час засідання було також обговорено питання «Про загрози на ринку праці та дії профспілок». Беручі до уваги  загрози на ринку праці, викликані тривалим спадом виробництва, зменшенням економічної активності, заморожуванням заробітних плат, оптимізацією штату працівників та іншими негативними факторами, СПО об’єднань профспілок вирішив доручити керівництву СПО ініціювати проведення засідання  Національної тристоронньої соціально-економічної ради для обговорення щодо забезпечення розробки консолідованих антикризових дій Сторін с соціального діалогу, рекомендувати профоб’єднанням – суб’єктам СПО об’єднань профспілок та їх членським організаціям провести консультації з організаціями роботодавців з напрацювання спільних заходів щодо збереження трудових колективів та забезпечення стабільної роботи підприємств, використовуючи рекомендації про співробітництво між сторонами соціального діалогу відповідного рівня.

 

Була також обговорена дуже актуальна зараз тема «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо цінової ситуації в Україні та зниження купівельної спроможності громадян». З цього питання було прийнято відповідну заяву СПО, а також доручено керівництву СПО звернутись з цього питання до Кабінету міністрів України та Антимонопольного комітету.

 

 Учасники засідання також розглянули питання «Про схвалення проекту тез виступу делегата України від сторони профспілок на 103-ю сесію Міжнародної конференції праці», «Про особливості фінансового забезпечення застрахованих осіб у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у 2014 році», «Про проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування» (стосовно вилучення норм щодо фінансування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності придбання дитячих новорічних подарунків як виплати не страхового характеру), та інші.

 

СПУ5

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ