1392016419

17 червня 2014 р. під головуванням в.о. Голови Національної Ради, в.о. Співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради від профспілкової сторони Григорія Осового відбулось засідання Президії НТСЕР. У заході від Урядової сторони взяли участь  заступники співголови Національної ради – заступник Міністра соціальної політики - керівник апарату Віктор Іванкевич та заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович, від сторони роботодавців - заступники Співголови Національної ради  - Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України, виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко та Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України, Голова Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців скляної промисловості України» Дмитро Олійник,  а також Секретар Національної ради Олександр Шубін.

Секретар Національної ради Олександр Шубін повідомив присутніх, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 червня 2014 р. № 537-р було затверджено новий склад Національної Ради від сторони Уряду на чолі з Міністром соціальної політики України Людмилою Денісовою. До роботи Національної ради у новому складі тепер буде залучено представників Мінмолодьспорту, Мін’юсту та Державного центру зайнятості. Також відбулись зміни у складі сторони профспілок у НТСЕР, зокрема, до її складу було включено нове репрезентативне об’єднання Федерацію профспілок малого та середнього підприємництва.

Учасники засідання підтримали кандидатуру Міністра соціальної політики України Людмили Денісової для подання Президентові України на посаду Голови Національної ради. Відповідно до регламенту Національної ради, у 2014 на посаду Голови терміном на 1 рік призначається представник із членів Національної ради від сторони органів виконавчої влади. Черговість ротації Голови Національної ради здійснюється у порядку «сторона роботодавців – профспілкова сторона – сторона органів виконавчої влади».

В ході роботи засідання Секретар Національної ради Олександр Шубін представив учасникам доповідь, присвячену міжнародному досвіду розширення соціального діалогу з поступовим залученням інших інститутів громадянського суспільства країн Європейського суспільства, країн-членів МОП для посилення впливу на формування соціально-орієнтованої економіки. Проаналізувавши різні моделі залучення громадянського суспільства до соціального діалогу, Олександр Шубін відмітив найбільш оптимальні форми співпраці, які можна успішно використовувати в Україні, серед яких  - безпосередня участь громадянського суспільства у прийнятті рішень, участь у якості експертів або членів-спостерігачів, а також залучення громадянського суспільства у якості членів робочих секцій та  груп.  Учасники засідання провели дискусію щодо застосування досвіду інших на країн для розбудови соціального діалогу в Україні, зокрема, в частині підвищення статусу  Національної ради на інституційному рівні.

У підсумку учасники обговорили дату проведення засідання Національної ради, попередньо зупинившись на першій декаді липня 2014 року.

Прес-служба НТСЕР

(фото)