СТ

Профспілки вимагають відображення у тексті Генеральної угоди на новий строк гарантій забезпечення гідних умов праці. Такий висновок можна зробити, аналізуючи низку конкретних та конструктивних пропозицій, які представники Федерації профспілок, її членських організацій внесли 10 березня на засіданні тристоронньої робочої групи з опрацювання підрозділу «Умови праці» Розділу ІІ Генеральної угоди. У заході взяв участь заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Цю робочу групу було створено у відповідності з договореностями, що досягнуто на засідання Спільної робочої комісії для ведення колективних переговорів і підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, що відбулась 23 лютого.

Нагадаємо, що під час засідання була визначена попередня структура Генеральної угоди, яка складається із трьох основних розділів:

Розділ І «Підвищення конкурентоздатності національного виробника та забезпечення зростання зайнятості».

Розділ ІІ. «Умови, оплата та охорона праці»

Розділ ІІІ.  «Соціальний діалог».

Сторони соціального діалогу в ході дискусії вирішили утворити робочі групи з підготовки окремих розділів Генеральної угоди. Секретаріату СРК було доручено опрацювати пропозиції сторін соціального діалогу щодо персонального складу робочих груп із визначенням керівника та заступника керівника робочої групи. Крім того, було прийнято рішення, що до 12 березня поточного року робочі групи нададуть результати напрацювань щодо змісту та наповнення розділів проекту Генеральної угоди. Узагальнені пропозиції будуть розглянуті на наступному засіданні Спільної робочої комісії, яке планується провести 16 березня 2015 року.

Під час засідання представники сторін профспілок, роботодавців та Уряду обговорили кожний пункт проекту Генеральної угоди на новий строк, що стосуються питання умов праці. За пропозицію заступника Голови ФПУ Сергія Українця на порядок денний заходу було внесено також питання охорони праці, яке є важливою частиною поняття «умови праці».

Після жвавої та гострої дискусії тристороння робоча група виробила  рекомендації до цього підрозділу проекту Генеральної угоди.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

СТ1