СЕМ

 

Пошук шляхів підвищення ефективності та результативності соціального діалогу, вироблення консолідованої позиції щодо вирішення найбільш болючих соціально-економічних проблем – такі головні теми дводенного міжнародного семінару, що почав роботу 28 травня в Києві.

Сама назва заходу, що проводиться з ініціативи Федерації профспілок України, - «Ефективний соціальний діалог» - говорить про актуальність та важливість цього питання в сучасних умовах. Тому й не дивно, що головними спікерами на семінарі виступили перший заступник Голови СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, перший заступник Голови Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, секретар НТСЕР Олександр Шубін, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

На жаль, у перший день семінару не вдалось почути позицію щодо соціального діалогу ще одної його сторони – Уряду. І не тому, що представникам Кабміну чи Мінсоцполітики не дали слова. Причина проста і банальна – вони просто на захід не з’явились…

«Всі сторони соціального діалогу мають брати активну участь в підготовці та проведенні соціально-економічних реформ, визначенні варіантів їх запровадження, - зазначив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. – На жаль, на сьогоднішній день профспілки часто ставлять просто перед фактом, що хтось має намір зробити щось під назвою реформи. На мою думку, ми маємо сьогодні обговорити питання щодо проведення соціального діалогу значно раніш впровадження реформ. Бо думка і пропозиції соціальних партнерів мають бути почуті».

 

СЕМ1

 

Сергій Кондрюк дав характеристику головним, з точки зору профспілок, ключовим пунктам соціального діалогу. Це, перш за все, чесна, об’єктивна, консолідована діагностика стану проблем, які охоплюються соціальним діалогом. У зв’язку з цим ФПУ вже підготувала перелік зон соціальної несправедливості в сферах праці, соціального захисту та інших, а також запропонувала соціальним партерам долучитися до цієї роботи з тим, щоб було зрозуміло – власне навколо чого має вестися діалог і які проблеми мають стати пріоритетними.

Другий ключовий пункт – це консолідоване визначення шляхів розв’язання цих проблем. Тому ФПУ підготувала Дорожню карту подолання зон дискримінації та соціальної несправедливості. Що стосується інструментів розв’язання проблем, то тут, безперечно, ключовим є Генеральна угода. «Зараз проходять активні переговори, і ми сподіваємось, що в кінці цього тижня зможемо продемонструвати суспільству вміння сторін соціального діалогу формувати, нехай компромісне,але солідарне бачення того, як ми плануємо вирішувати проблеми в ближчі три роки».

Важливим інструментом, на думку заступника Голови ФПУ, є також НТСЕР, яка саме у цьому році набирає активних обертів стосовно новітніх підходів до роботи, її нових можливостей. На наступному засіданні НТСЕР має бути прийняті тактико-стратегічні завдання для соціальних партнерів.

Сергій Кондрюк нагадав присутнім, що СПО об’єднань профспілок вступив в національний трудовий спір з Урядом та роботодавцями. Він зазначив, що профспілкам була б цікава думка учасників семінару щодо ефективності такої форми впливу на соціальних партнерів. Одночасно, підкреслив він, при проведенні примирних процедур профспілки наштовхнулись на, м’яко кажучи, не доскональність українських законів про соціальний діалог. Тому одної з задач цього семінару представник профспілок бачить вивчення європейського досвіду вирішення соціально-трудових конфліктів.

Свої пропозиції до удосконалення соціального діалогу, ролі в ньому профспілок висказав Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

 

СЕМ2

 

Про позицію роботодавців щодо актуальності та важливості соціального діалогу та вирішення його проблем учасників семінару проінформував перший заступник Голови ФРУ Олексій Мірошниченко. Він зокрема зазначив, що зараз, на жаль, відчувається певна імітація соціального діалогу з боку урядової сторони, намагання перетворити НТСЕР в чисто консультативний орган. «Сьогодні ми бачимо накопичування маси проблем, які можна вирішити тільки консолідовано, спільно – при активної участі всіх сторін соцдіалогу, - підкреслив він. - Треба також більш ефективно та результативно працювати над системою нормативного регулювання соціального діалогу, активніше долучати до нього громадське суспільство».

Під час роботи семінару було розглянуто такі важливі питання, як «Сучасний стан соціального діалогу в Україні та його проблемні аспекти», «Європейська модель соціального діалогу», «Модернізація соціального діалогу в Україні в контексті євроінтеграції» та інші.

Перед учасниками семінару виступили представники європейських держав, які ознайомили їх з європейським законодавством та законодавством окремих країн у сфері соціального діалогу та досвідом його використання в Італії, Литві, Німеччини, Польщі.

Міжнародний семінар продовжить роботу 29 травня.

 

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ