рис 2 

2 вересня ц.р. відбулося чергове засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати, на якому розглядалися питання щодо ситуації з боргами на підприємствах Міноборони, Держрезерву, Держгеонадр, Миколаївської, Херсонської, Київської областей.

У засіданні взяли участь Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ, Бакулей І.Г., Голова Профспілки геології, геодезії та картографії, Коваль В.М., Голова Профспілки працівників охорони здоров’я, Хвостіков В.М., Голова Київської обласної ради професійних спілок, Романюк С.М., заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки та інші.

Засідання пройшло під головуванням заступниці Міністра економіки С.В. Глущенко, яка наголосила на необхідності виконання доручення Прем’єр-міністра України за результатами засідання Міжвідомчої робочої групи 1 липня 2021 р. стосовно радикального скорочення до кінця року зарплатних боргів: у повному обсязі – на економічно активних підприємствах, які мають заборгованість у сумі, що не перевищує 15 млн грн; щонайменше 50% заборгованості – на економічно активних підприємствах, які мають заборгованість у сумі, що перевищує 15 млн гривень.

Також С.В. Глущенко звернула увагу учасників, що Мінекономіки проінформує Президента України про вжиті заходи щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати в розрізі регіонів.

На виконання доручення, наданого на попередньому засіданні Міжвідомчої робочої групи,  Дегнера І. А. заступник Голови Державної служби України з питань праці доповів щодо стану заборгованості із заробітної плати працівникам бюджетної сфери, а також працівникам сфери охорони здоров’я.

Коваль В.М., Голова Профспілки працівників охорони здоров’я висловила готовність до участі в нараді з пошуку рішень щодо погашення заборгованості в закладах охорони здоров’я, про проведення якої було домовлено на попередньому засіданні Міжвідомчої робочої групи. Наразі узгоджено проведення відповідної наради через десять робочих днів. Разом з тим, після 10 вересня ц.р. галузева профспілка надасть Мінекономіки уточнену інформацію по заборгованості із заробітної плати медичним працівникам.

Романюк С.М., заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки також проінформував про ситуацію по заборгованості із заробітної плати педагогічних працівників та запропонував надати доручення МОН забезпечити перерозподіл залишків освітньої субвенції з метою закриття зарплатного боргу.

За результатами засідання вирішено, зокрема:

- звернутися до МОЗ, НСЗУ, Мінфіну для прийняття спільно з Мінекономіки комплексного рішення стосовно забезпечення фінансування закладів охорони здоров’я по пакетах послуг, які надаються останніми;

- Держпраці підготувати актуалізовану розбивку бюджетних підприємств-боржників по областях з метою розгляду та прийняття рішення по кожному окремому підприємству;

- по немедичних підприємствах – ЦОВВ разом з облдержадміністраціями розібрати кожний випадок наявності заборгованості із заробітної плати по кожній області;

- Міноборони ініціювати проведення процесуального аудиту щодо діяльності арбітражних керуючих;

- ініціювати зустріч ЦОВВ з Мін’юстом щодо запровадження відкриття підприємствами спеціальних рахунків для виплати заробітної плати, на які не накладався б арешт, а також розв’язання проблемних питань погашення заборгованості із заробітної плати у разі порушення відносно підприємств провадження у справі про банкрутство;

- Херсонській ОДА надати Мінекономіки до наступного засідання Міжвідомчої робочої групи актуалізовану інформацію по боргах на підприємствах області, у разі необхідності відкоригувати графіки погашення зарплатних боргів;

- Держпраці підготувати пропозиції щодо удосконалення механізму збору і обробки даних із заборгованості по заробітній платі.

Федерація профспілок України, у свою чергу, направила Мінекономіки матеріали про стан виплати заробітної плати та конкретні пропозиції по кожному підприємству-боржнику, які необхідно вжити з метою погашення заборгованості із заробітної плати (додаток 1).

Наступне засіданні Міжвідомчої робочої групи, на якому розглядатиметься стан виплати заробітної плати на підприємствах Держгеокадастру, Мінрегіону, МОН, Івано-Франківської, Тернопільської, Луганської та Черкаської ОДА, заплановано на 9 вересня ц.р.

ФПУ очікує від членських організацій та членів СПО ОП інформації по підприємствам з наявними боргами по заробітній платі та пропозиції щодо їх погашення.

рис 3 Коваль

рис 5 Романюк

Департамент з питань бюджету та оплати праці Федерації профспілок України