2

16 вересня ц.р. відбулося чергове щотижневе засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати, на якому розглядалися питання щодо стану погашення заборгованості із заробітної плати та стану виконання доручень Кабінету Міністрів України з цих питань Міністерством юстиції України, Державним комітетом телебачення і радіомовлення України, Державною судовою адміністрацією України, Національною Академією Наук України, Волинською та Вінницькою облдержадміністраціями.

Засідання пройшло під головуванням заступниці Міністра економіки Глущенко С.В., яка звернула увагу на необхідність вжиття вичерпних заходів на виконання доручення Прем’єр-міністра України за результатами засідання Міжвідомчої робочої групи 01.07.2021 р. стосовно радикального скорочення до кінця року зарплатних боргів: у повному обсязі – на економічно активних підприємствах, які мають заборгованість у сумі, що не перевищує 15 млн грн; щонайменше 50% заборгованості – на економічно активних підприємствах, які мають заборгованість у сумі, що перевищує 15 млн гривень. Глущенко С.В. також зазначила, що за оперативними даними Держпраці, загальна сума боргів з виплати заробітної сплати станом на 13 вересня 2021 р. становила 3 млрд 666 млн 200 тис. грн, що на 2% більше порівняно зі станом на 1 липня 2021 року.

1. Засідання МРГ 16.09

За результатами засідання вирішено доручити Мін’юсту, Держкомтелерадіо, ДСА, НАН України, Волинській та Вінницькій ОДА вжити дієвих заходів реагування щодо своєчасної та у повному обсязі виплати заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях щодо забезпечення виплати заборгованості із заробітної плати працівникам, зокрема, промоніторити кожне підприємство-боржник та віднайти шляхи і механізми, які дозволять ліквідувати зарплатні борги по окремих підприємствах до 1 листопада ц.р., про що проінформувати Мінекономіки.

Крім того,  НАН України доручено забезпечити системне подання до Держпраці інформації щодо наявної заборгованості з виплати заробітної плати працівникам.

Також, вирішено включити до протоколу завдання органам влади доповнити інформацію стосовно планів та заходів, які надаються Мінекономіки, щодо погашення заборгованості з заробітної плати по окремим підприємствам-банкрутам (особливо це стосується тих підприємств, ліквідація яких триває роками), заходами й діями з ліквідації відповідних підприємств; розглянути питання щодо погашення зарплатних боргів Гніванського заводу спецзалізобетону шляхом забезпечення його замовленнями.

Профспілкова сторона, у свою чергу, направила Мінекономіки матеріали про стан виплати заробітної плати та конкретні пропозиції по кожному підприємству-боржнику, які необхідно вжити з метою погашення заборгованості із заробітної плати (додаток 1).

Наступне засідання Міжвідомчої робочої групи, на якому планується розглянути стан виплати заробітної плати на підприємствах Держводагентства, ДАЗВ, Держлісагентства, Хмельницької, Житомирської та Рівненської областей, має відбутися 23 вересня ц.р.

ФПУ очікує від членських організацій та членів СПО ОП інформацію по підприємствам з наявними боргами із заробітної плати та пропозиції щодо їх погашення.

Департамент з питань бюджету та оплати праці Федерації  профспілок України