ЗАРП

Про це заявив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв’ю Youtube-каналу «Юридична консультація — YANKIV».

У цьому зв’язку слід зазначити, що позиція профспілок щодо впровадження справедливого оподаткування трудових доходів громадян, а саме: зменшення ставки податку на невисокі доходи, звільнення від податку доходів нижче прожиткового мінімуму і застосування прогресивної шкали податку на надвисокі доходи фізичних осіб була визначена на VIII з’їзді ФПУ у Стратегії діяльності Федерації профспілок України на 2021–2026 рр. «Час дій та якісних змін».

Рівень реальних доходів громадян залежить не тільки від розміру нарахованої зарплати, але й від того, скільки коштів у вигляді податків стягує з них держава.

Застосування єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб (18 %) незалежно від суми виплати для громадянина, який отримує мінімальний дохід (наприклад, мінімальну заробітну плату) і для громадянина, який отримує надвеликі доходи (наприклад заробітну плату у розмірі 1,0 млн грн і вище) є несправедливим.

Крім того, Податковим кодексом України ігнорується державна соціальна гарантія – неоподатковуваний мінімум доходів громадян, який має бути не нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Наразі  замість неоподатковуваного мінімуму в Україні діє податкова соціальна пільга, яка є «мертвою» нормою для працівників, які повністю відпрацювали робочий час та отримали зарплату не меншу, ніж мінімальна (6500 грн). Таким чином, держава у вигляді податку на доходи фізичних осіб вилучає у найбіднішої категорії населення кошти, які є для них життєво необхідними.

Тож, законодавче запровадження неоподаткоВУваного мінімуму доходів громадян (у розмірі об’єктивно розрахованого прожиткового мінімуму для працездатних осіб), а також прогресивної шкали оподаткування трудових доходів (із зниженням ставки для низькооплачуваних категорій працівників) стало б реальним кроком до реалізації конституційного права українських громадян на достатній рівень життя.

Пресцентр Федерації профспілок України

Департамент з питань бюджету та оплати праці Федерації профспілок України