01001vim 13be 1280x720 e1673020042786

1). Мінреінтеграції інформує:

!!! На гарячу лінію Мінреінтеграції продовжують надходити звернення від ВПО, які чекають на виплати щомісячної допомоги на проживання.

За результатами обговорення питання щодо забезпечення внутрішніх переселенців вчасними виплатами 28 лютого в межах щотижневої міжвідомчої наради Мінреінтеграції інформує, що виплати щомісячної допомоги на проживання ВПО будуть здійснені протягом тижня.

!!! Затверджено зміни до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих – наказ Мінреінтеграції від 20.02.2023 року №56. Вказаний перелік був затверджений у грудні 2022 року та періодично оновлюється. На його основі, зокрема, ВПО здійснюються виплати. https://minre.gov.ua/news/zatverdzheno-zminy-do-pereliku-terytoriy-na-yakyh-vedutsya-velysya-boyovi-diyi-abo-tymchasovo-0

- Як ВПО знайти безкоштовний прихисток у центральних регіонах: гарячі лінії. https://minre.gov.ua/news/yak-vpo-znayty-bezkoshtovnyy-pryhystok-u-centralnyh-regionah-garyachi-liniyi

- Більшість українських шукачів притулку за кордоном планують повернутися додому. Про це повідомило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Російська агресія змусила майже 8 мільйонів людей виїхати з України до Європи, йдеться в оприлюдненій нещодавно заяві.

За даними ООН, 77% тих, хто за кордоном, планують повернутися на Батьківщину. 12% опитаних мають намір зробити це протягом найближчих 3 місяців. Водночас близько 18% переселенців все ще не визначилися з часом повернення. Однак також прагнуть якомога швидше повернутися додому.

- Як отримати картку платника податків, перебуваючи за кордоном? https://minre.gov.ua/news/yak-otrymaty-kartku-platnyka-podatkiv-perebuvayuchy-za-kordonom

2). НАДС: Профільний парламентський Комітет одноголосно підтримав урядовий законопроєкт № 8222 про реформу системи оплати праці держслужбовців на основі класифікації посад для його схвалення у першому читанні. https://nads.gov.ua/news/profilnyi-parlamentskyi-komitet-odnoholosno-pidtrymav-uriadovyi-zakonoproiekt-8222-pro-reformu-systemy-oplaty-pratsi-derzhsluzhbovtsiv

3). Мінфін інформує:

- За оперативними даними Державної казначейської служби, за лютий 2023 року до загального фонду держбюджету надійшло 132,2 млрд гривень.

Серед платежів, справляння яких контролюють податкові та митні органи, основні надходження були отримані, зокрема за рахунок: податку на доходи фізичних осіб та військового збору – 13,0 млрд грн; податку на прибуток підприємств – 7,4 млрд грн; інш. Надходження ЄСВ до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування у лютому 2023 року становили 36,8 млрд гривень.

За оперативними даними ДКСУ за січень – лютий 2023 року касові видатки державного бюджету становили 446,6 млрд грн, у тому числі загального фонду – 410,3 млрд грн, або 86,8% від розпису звітного періоду.

За перші два місяці 2023 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 161,1 млрд грн, у тому числі загальний фонд – у сумі 172,1 млрд грн, проти запланованого розписом загального фонду на січень-лютий 2023 року дефіциту в сумі 326,1 млрд гривень. Детальніше:

27 лютого 2023 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрілися з Міністеркою фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен. Обговорено фінансові потреби України у 2023 році, санкції проти росії та питання відновлення.

Перший транш у розмірі 1,25 млрд доларів США Україна отримала у понеділок, 27 лютого. Грант буде спрямовано на відшкодування видатків держбюджету, здійснених для забезпечення пенсійних виплат, субсидій ЖКГ, виплат малозабезпеченим сім’ям, особам з інвалідністю, ВПО, допомоги на дітей одиноким матерям, допомоги у зв’язку із вагітністю і пологами, на оплату праці працівників закладів вищої освіти, а також виплати співробітникам служб першого реагування (ДСНС). https://bit.ly/3IzwKvo;

27 лютого 2023 року заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук виступив з доповіддю перед Європейським Парламентом у рамках парламентського обговорення на тему «Підтримка України – національні та європейські заходи реагування на бюджетну кризу та роль парламентів»; висвітлив інформацію про колосальні збитки, які рф завдала і продовжує завдавати Україні у ході повномасштабної збройної агресії; окреслив основні економічні, фінансові та євроінтеграційні виклики, які стоять перед Україною; розповів про підтримку європейської й всієї міжнародної спільноти та її перспективи; визначив пріоритетні сфери, що потребують фінансової підтримки.

- 1 березня 2023 року Міністерство фінансів України здійснило погашення 1-річних військових ОВДП на суму понад 27 млрд грн, випущених на аукціонах ОВДП 1 березня 2022 року.

Всього завдяки випуску військових ОВДП держава залучила до державного бюджету понад 200 млрд грн у 2022 році, та близько 25 млрд грн у 2023 році.

4). Мінсоцполітики інформує:

Оксана Жолнович, Міністерка соціальної політики України у своєму блозі на УКРІНФОРМ підвела проміжні підсумки роботи соціальної сфери з початку повномасштабного вторгнення росії.

Так, з початку повномасштабної війни, держава виплатила людям понад 734,4 млрд грн на пенсії та програми соціальної підтримки. Ці кошти допомогли найуразливішим категоріям населення, в прямому сенсі, вижити в екстремальних умовах війни.

- Уряд розширив індексацію: українці з найменшими пенсіями отримають збільшення доходів майже на 20%. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів, яка була ухвалена Урядом, розмір індексації пенсій з 1 березня 2023 р. становитиме 19,7%.

У кого та на скільки зростуть пенсії з 1 березня – деталі за посиланнями:

- Розвиток соціальних послуг і сервісів є пріоритетом Мінсоцполітики у 2023 році. Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла про роботу із міжнародними партнерами та захист прав дітей, про виклики в соціальній сфері та реформи, які потрібно провести у 2023 році, а також акцентувала увагу на важливості розвитку соціальних послуг.

Оксана Жолнович, Міністерка соціальної політики України, в ефірі Національного Телемарафону розповіла про:

1) індексацію пенсій та інші важливі питання соціальної сфери: https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/videos/750992163057533/;

2) індексацію пенсій, подолання бідності та соціальні стандарти: https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/videos/1270565303810768/.

Також в ефірі «Сніданок з 1+1» Жолнович розповіла про індексацію пенсій, субсидії, усиновлення, протезування та інші важливі питання соціальної сфери: https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/videos/1887263004967196/

- Які документи необхідні для оформлення довідки та допомоги на проживання ВПО: https://www.msp.gov.ua/news/22630.html.

5). Міненерго: Уряд Швеції ухвалив рішення про внесення майже 30 мільйонів доларів до Фонду енергетичної підтримки України. https://www.kmu.gov.ua/news/herman-halushchenko-shvetsiia-zrobyt-vnesok-do-fondu-enerhetychnoi-pidtrymky-ukrainy

6). МОЗ: В Україні почне діяти цифровізована система реабілітації. https://moz.gov.ua/article/news/v-ukraini-pochne-dijati-cifrovizovana-sistema-reabilitacii

7). Державна податкова служба України інформує:

- У рамках кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування задекларовано активів на 8,8 млрд грн, сума одноразового збору склала 547,5 млн гривень.

- У січні – лютому 2023 року до зведеного бюджету надійшло 149,9 млрд гривень. До держбюджету надійшло 83,5 млрд грн, до місцевих бюджетів – 66,5 млрд гривень. Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – лютому 2023 року становили 82,6 млрд гривень. Відшкодовано ПДВ на рахунки платників – 25,9 млрд гривень. https://bit.ly/41EJppI

За підсумками засідання КМУ від_28 лютого 2023 року, зокрема:

Допомога партнерів дає можливість державі в повному обсязі виконувати всі соціальні зобов’язання. Зокрема, щодо пенсійних виплат. Про це проінформував Прем’єр-міністр у своїй промові під час засідання Уряду. Уже вдруге за час повномасштабної війни, за ініціативи Президента України, проводиться індексація пенсій – для цього знайдено ресурси;  індексація пенсій розпочнеться у березні. Пенсії будуть проіндексовані на 20% для 10,5 мільйона українців. Виплати також будуть підвищені для пенсіонерів силових відомств; пенсії зростуть і для громадян, яким вони були призначені у 2020-2022 роках.

Одночасно Уряд разом із народними депутатами працює над фундаментальною пенсійною реформою. Мова йде про запуск системи обов’язкового пенсійного накопичення. Українці матимуть власні пенсійні накопичувальні рахунки. Створення архітектури нової пенсійної системи є одним із ключових завдань Уряду на 2023 рік.

http://surl.li/fdacb; http://surl.li/fdack

- Ухвалено постанову, яка дозволяє запустити наступний етап медичної реформи. Вона передбачає оновлення підходів до визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів.

Відповідно до постанови обласні військові адміністрації впродовж двох місяців мають подати на затвердження в МОЗ власне бачення плану госпітального округу та формування спроможної мережі з урахуванням розвитку закладів первинної медичної допомоги та пунктів базування екстреної медичної допомоги.

Разом зі спроможною мережею медзакладів кожна область має подати план розвитку госпітального округу, який буде переглядатися раз на 3 роки.

Наразі реформа розпочнеться на території 18 областей та у місті Київ. У реформі на даний момент задіяні ті території, де не ведуться активні бойові дії.

http://surl.li/fdane; https://bit.ly/3m7KB4p

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-orhanizatsii-spromozhnoi-merezhi-zak-a174 - постанова КМУ від 28 лютого 2023 р. № 174

- Україна проведе самоаудит законодавства на предмет відповідності європейським стандартам, — Прем’єр-міністр. До 30 червня 2023 року міністерства та ЦОВВ мають провести відповідну роботу, а до 30 серпня подати Уряду звіт, у якому мають бути конкретні пропозиції, як узгодити секторальне законодавство відповідно до права ЄС. http://surl.li/fdaml

Департамент з питань бюджету та оплати праці