Screenshot 5 3

1). МОЗ: Україна з початку року перерахувала майже 134 млн гривень лікарням, які працюють в тимчасовій окупації.

Українські медики, навіть ризикуючи життям, не залишають свої робочі місця та до останнього надають медичну допомогу українським громадянам, які перебувають у тимчасовій окупації.

МОЗ та НСЗУ продовжують перераховувати кошти тим медзакладам в окупації, з керівництвом яких встановлено належний звʼязок.

З початку 2023 року медичні заклади, які працюють на тимчасово окупованих територіях, продовжують отримувати фінансування від НСЗУ за спеціальним пакетом «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на тимчасово окупованій території». Даний пакет дозволяє щомісяця перераховувати медичним закладам в окупації суму коштів, яка дорівнює місячному фонду оплати праці медичних працівників.

Фінансування за даним пакетом отримують 64 медичні заклади, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України. З них 22 медзаклади – у Луганській області, по 15 медзакладів – у Запорізькій та Донецькій областях та ще 12 – у Херсонській.

За два місяці цього року лікарні, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, вже отримали 133 808 694 гривні.

У 2022 році з початку повномасштабного вторгнення медичні заклади, які перебувають у тимчасовій окупації, щомісяця отримували 1/12 від обсягу річного фінансування.

2). Держпраці та ДПС:

- ДПС та Держпраці об’єднуються з іншими органами для активізації роботи, спрямованої на подолання явища незадекларованої праці.

Наразі організовано роботу щодо ідентифікації суб’єктів господарювання, які не укладають трудові договори з працівниками. На підставі цієї інформації формується їхній перелік для подальших заходів стимулювання роботодавців до належного оформлення трудових відносин.

!!! Держпраці та ДПС звертають увагу роботодавців, що:

- Оформлювати працівників і сплачувати податки – це не просто юридичне зобов'язання, а громадянський обов'язок, особливо в часи війни. Втрати від незадекларованої праці становлять більше 100 млрд гривень на рік, які дозволили б збільшити видатки на оборону країни.

Відповідальність за використання праці одного неоформленого працівника може сягати 201 тисячі гривень. За ці кошти можна два роки виплачувати працівникові заробітну плату на рівні мінімальної (6700 грн), сплачувати усі податки та збори і бути відповідальним роботодавцем.

3). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ:

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив із керівництвом Міжнародної асоціації розвитку, що входить до групи Світового банку, виклики, з якими зіштовхнулася Україна через російську агресію, а також запровадження «Спеціальної програми відновлення України та реагування на кризу».

Денис Шмигаль подякував за надану допомогу в межах проекту PEACE in Ukraine, який став найбільшим інвестиційним проектом в історії Світового банку.

Наразі через PEACE in Ukraine залучено кредитної та грантової підтримки на загальну суму 12,9 млрд доларів та 1,1 млрд євро, які були спрямовані на заробітні плати освітянам, медикам, рятувальникам, на пенсії та інші соціальні виплати. Зокрема, майже мільярд євро на зарплати вчителям надала Міжнародна асоціація розвитку.

4). Мінфін інформує:

- 3 березня Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін взяв участь у засіданні Правління Асоціації міст України, де було обговорено актуальні питання розвитку та першочергове відновлення регіонів, взаємодію і забезпечення територіальних громад освітньою субвенцією. Детальніше: https://www.mof.gov.ua/uk/news/pershii_zastupnik_ministra_finansiv_obgovoriv_iz_chlenami_amu_pitannia_vidnovlennia_i_rozvitku_regioniv_ta_zabezpechennia_teritorialnikh_gromad_osvitnoiu_subventsiieiu-3870

- !!! 8 березня розпочалась місія МВФ для обговорення з представниками влади України потенційної програми, що буде підтримуватись Фондом. https://bit.ly/41OIG5n

У лютому 2023 року місцеві бюджети отримали 10,8 млрд грн трансфертів, що становить 69,6% від передбачених розписом асигнувань, зокрема: базову дотацію – в сумі 2,4 млрд грн та освітню субвенцію – у сумі 6,8млрд грн (100% до розпису).

Також у розпорядженні органів місцевого самоврядування, територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територій у лютому залишилась реверсна дотація в обсязі 241,8 млн грн, яка не перераховувалась до державного бюджету в умовах воєнного часу.

Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за загальним і спеціальним фондами за січень – лютий 2023 року збільшились на 26,3 млрд грн і станом на 01.03.2023 становлять 141,8 млрд гривень.

За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування першочергових потреб на місцевому рівні.

5). Мінекономіки:

- Мінекономіки оцінює падіння ВВП у лютому на рівні 26%, проти 32% – у січні. https://www.kmu.gov.ua/news/minekonomiky-otsiniuie-padinnia-vvp-u-liutomu-na-rivni-26-proty-32-u-sichni

Уряд запропонує ветеранам різні варіанти інтеграції у ринок праці:

- тим, хто захоче стати підприємцями чи розвивати власний бізнес – грантові програми;

- перекваліфікація на нову спеціальність за рахунок держави;

- грантова програма «Старт в ІТ», за якою можна отримати грант до 30 тис. грн на навчання в сфері ІТ.

Про це повідомила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна в ході виступу на форумі «Практика». https://cutt.ly/78P9En3

6). Мінсоцполітики:

8 березня Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович взяла участь у засіданні «круглого столу» на тему «Права людей з інвалідністю та включення в контекст відбудови держави. Презентація проекту «Rebuild Ukraine. Inclusion».

Оксана Жолнович наголосила на важливості теми захисту прав людей з інвалідністю в умовах повномасштабної війни та їх інтеграції в суспільне життя та зазначила, що Мінсоцполітики планує залучати досвід громадських організацій в рамках розвитку системи соціальних послу. Міністерство працює над законопроектом щодо працевлаштування осіб з інвалідністю.

В рамках заходу підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України та Європейським форумом осіб з інвалідністю щодо захисту і підтримки дітей з інвалідністю та їхніх сімей.

- Мінсоцполітики України збільшило розмір компенсації за засоби реабілітації для людей з інвалідністю на 27,5%. Держава сплачує вартість протезу в межах визначених граничних цін та забезпечує безоплатне обслуговування виробу протягом терміну його експлуатації. https://www.msp.gov.ua/news/22645.html

- Мінсоцполітики відповідає на запитання щодо ВПО: «Чи не скасовується виплата, якщо я змінив місце проживання у застосунку Дія

Якщо ви подали заяву на зміну фактичного місця проживання через застосунок Дія та при цьому отримували щомісячні виплати від держави для внутрішніх переселенців, то допомога надалі продовжуватиметься без додаткового звернення до органів соціального захисту населення.

Разом з тим, якщо у вас виникнуть додаткові питання щодо нарахування виплат, варто звернутися до УСЗН вже за новим місцем фактичного проживання.

7). МОН: Оголошено початок конкурсного відбору грантоотримувачів у межах багаторічної програми підтримки ФОНДУ ООН «EDUCATION CANNOT WAIT». Докладніше: bit.ly/3ZOW1Zn

8). Мінреінтеграції: Корисний застосунок для українців за кордоном – I’m Ukrainian. Створений спеціально для українських громадян, які вимушено переїхали до інших країн; допомагає знаходити необхідні послуги, варіанти для освіти або працевлаштування, корисні освітні курси. https://minre.gov.ua/news/korysnyy-zastosunok-dlya-ukrayinciv-za-kordonom

9). Служба Віце-прем'єр-міністра України:

Ольга Стефанішина провела координаційну нараду щодо селф-скринінгу українського законодавства до права ЄС.

Ольга Стефанішина в ООН: Розвиток можливостей для жінок – ключ повоєнної відбудови України.

Віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина виступила на відкритті 67-ї сесії Комісії зі становища жінок наголосила, що повномасштабна війна продемонструвала вагомість зусиль кожного й кожної для виживання України та української нації; побудови кращого майбутнього. Тематика 67-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок – інновації та технологічні зміни й освіта в цифрову епоху для досягнення гендерної рівності та розширення можливостей усіх жінок та дівчат.

10). Національне агентство України з питань державної служби

- 9 березня відбудеться публічний звіт Голови НАДС Наталії Алюшиної щодо діяльності Агентства у 2022-му році (представить результати роботи попереднього року і окреслить пріоритети на поточний рік). Трансляція заходу відбудеться на YouTube-каналі НАДС –  https://bit.ly/3mC5Prg

Регламент заходу:

- 14.00 – 14.30 – презентація публічного звіту;

- 14.30 – 15.00 – запитання та відповіді.

- НАДС та його територіальними органами у 2022 році здійснено 126 заходів контролю, спрямованих на встановлення фактичного стану додержання державними органами умов реалізації громадянами права на державну службу відповідно до Закону України «Про державну службу», а також попередження виникнення порушень Закону. Огляд характерних недоліків в роботі керівників держслужби та служб управління персоналом державних органів за лінком https://bit.ly/41RsyQn

11). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:

- Як роботодавцю виконати мінімальні держгарантії в оплаті праці?

Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінзарплати. Тож якщо працівник виконав місячну норму праці, йому має бути нараховано зарплату, не нижчу від розміру мінімальної. Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної.

- Чи може працівник вільно обирати банк для отримання зарплати?

Законодавством не передбачено обов’язку працівника укладати договір про відкриття рахунку для виплати зарплати з банком, вказаним роботодавцем. Тож працівник має право обрати банк самостійно. https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/82154-ci-moze-pracivnik-vilno-obirati-bank-dlia-otrimannia-zarplati

За підсумками засідання КМУ від 7 березня 2023 року, зокрема:

- Уряд ухвалив постанову, якою впроваджується періодичність отримання професійної адаптації та надання соціальних послуг у сфері зайнятості ветеранів війни та членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності – відповідні зміни внесено до постанов КМУ від 31 березня 2015 р. № 179 і від 21 червня 2017 р. № 432. Також ухваленим документом приведено у відповідність до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» назву бюджетної програми 1501040, за якою здійснюється державне фінансування заходів з організації професійної адаптації ветеранів та членів їхніх сімей.

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-postanov-kabinetu-ministriv-a197 - постанова КМУ від 07 березня 2023 р. № 197

Кабмін схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Вона здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. Підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

- Ухвалено рішення про підписання Грантової угоди для Програми екстреного відновлення між Урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва. https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pidpysannia-hrantovoi-uhody-dlia-prohramy-ek-a198r

- Внесено зміни до постанови КМУ від 9 квітня 2022 р. № 425 «Про утворення робочої групи щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав — членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи». https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-u-dodatok-do-postanovy-kabin-a200r

Департамент з питань бюджету та оплати праці