Бібл 2103232323 

1). Мінреінтеграції інформує: Агентство ООН у справах біженців відновило реєстрацію на отримання грошової допомоги для переселенців і постраждалих від війни осіб. На неї можуть розраховувати люди, які раніше не отримували виплат від міжнародних організацій і мають дохід менший ніж 5400 гривень на місяць. У пріоритеті – найбільш незахищені верстви населення. Як подати заявку – деталі за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/03/19/agentstvo-oon-u-spravah-bizhencziv-vidnovylo-reyestracziyu-na-otrymannya-groshovoyi-dopomogy-dlya-pereselencziv-i-postrazhdalyh-vid-vijny-osib/

2). Мінфін інформує:

- За січень-лютий 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету становить 411,1 млрд грн (у лютому – 227,2 млрд грн). Про це свідчать дані місячної звітності Державної казначейської служби України станом на 15 березня 2023 року.

У структурі видатків найбільше спрямовано: 189 млрд грн (у лютому – 98,4 млрд грн) – на оплату праці з нарахуваннями (46% від загального обсягу видатків за січень–лютий 2023 року). Зокрема, на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 148,7 млрд грн (у лютому – 76,9 млрд грн).

НСЗУ перераховано 20,7 млрд грн на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

87,3 млрд грн (у лютому – 42,3 млрд грн) спрямовано на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій) або 21,2% від загального обсягу видатків. У тому числі: 45,3 млрд грн – трансферт Пенсійному фонду для фінансового забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій; 31,2 млрд грн – для виплати Міністерством соціальної політики на соціальний захист дітей та сімей, захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини, для підтримки малозабезпечених сімей. Детальніше:

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_vidatki_zagalnogo_fondu_derzhbiudzhetu_u_liutomu_stanovili_2272_mlrd_grn-3890

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0vgNY8LvneF95rpfi1ppG1a7EXJdU9mdXvyQGZ4nugFKPu8YJp4TxgFjKQfxyKUQZl

- З 8 по 15 березня 2023 року представники влади України та місії Міжнародного валютного фонду на чолі з Гевіном Греєм провели низку обговорень стосовно нової програми за підтримки Фонду. Зустрічі відбувались у місті Варшава (Польща) та в режимі онлайн. Досягнуто істотного прогресу на шляху до погодження заходів, що можуть стати основою нової програми. Детальніше:

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukrainian_authorities_and_imf_staff_reached_progress_towards_agreement_on_a_set_of_policies_that_could_underpin_a_new_program-3891

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02r4G5Joo1uB9Lr4LksKqsGhd9aH2cQSp963bD4d34QNKRBXNkdFCgCM4Upn4cCHSQl

3). До платформи United24 долучилися люди зі 110 країн світу, а загальна сума благодійних внесків через UNITED24 сягнула 300 млн доларів США.

https://www.facebook.com/u24.gov.ua/posts/pfbid02Q4WJJmvWqBTXtTGkGmHHqxdLJQFEZv4LeNy9CgaUrhsTpu3s5i6odqMguarJtrFrl

4). Мінветеранів: Фахівці Міністерства у справах ветеранів України готують до запуску другий етап оформлення заяв від ветеранів з інвалідністю внаслідок війни І або ІІ групи на виплату грошової допомоги від Червоного Хреста України – для наступних 15 тисяч заявників.

Наприкінці лютого було отримано перші 10 тисяч заяв через інформаційний ресурсeveteran.gov.ua. Надалі, за умовами спільного проекту з Мінветеранів, можливість подачі заяв було тимчасово призупинено задля проведення моніторингу якості надання послуги, завершення процесу виплати коштів на банківські картки заявникам та удосконалення технічних процесів.

Про початок другого етапу подачі заяв на виплату грошової допомоги від Червоного Хреста України буде повідомлено на інформаційних ресурсах Мінветеранів.

Більше про проект: https://mva.gov.ua/ua/news/veterani-mozhut-otrimati-16-tisyach-griven-startuvav-proyekt-minveteraniv-i-chervonogo-hresta-ukrayini

https://www.kmu.gov.ua/news/minveteraniv-modernizuie-informatsiinyi-resurs-eveterangovua-ta-hotuietsia-do-pryiniattia-nastupnykh-15-tysiach-zaiav-na-vyplatu-hroshovoi-dopomohy

5). Мінсоцполітики інформує:

- До уваги організацій, що здійснюють ввезення гуманітарної допомоги! Відповідно до постанови КМУ від 09.10.2020 № 927 «Деякі питання організації ведення автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги» включення до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги відбувається одночасно із прийнятим Мінсоцполітики рішенням про визнання вантажів гуманітарною допомогою.

На сьогоднішній день вантажі, які перетинають митний кордон України, визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом (постанова КМУ від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану») без рішення про визнання гуманітарною допомогою таких вантажів Мінсоцполітики.

З цієї причини отримувачі таких вантажів не можуть бути включенні до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. Питання включення організацій до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги за умови декларативного ввезення гуманітарних вантажів потребує додаткового врегулювання.

В зазначеному контексті Міністерством соціальної політики напрацьовано проекти змін до діючого законодавства, які удосконалять процедуру реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги із урахуванням потреб воєнного стану та після його завершення. https://www.msp.gov.ua/news/22668.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0hZBHQz4jk8rR7Hc7GA2bZ9fNsK8z8fujfWfsHGAfiUrfuBthXV8S1z4dudFbkWutl

- 21 березня о 14:00 Міністерство соціальної політики у партнерстві з Дитячим Фондом ООН UNICEF проведуть інформаційний захід «Нові горизонти соціальної роботи», присвячений Дню соціальної роботи. Під час заходу Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович представить візію майбутнього соціальної сфери. Участь в обговоренні візьмуть представники громадського сектору, органів місцевого самоврядування, партнерських донорських організацій та експертного середовища.

Для участі в заході у форматі онлайн достатньо заповнити спеціальну ФОРМУ УЧАСНИКА за посиланням: https://forms.gle/tDNZ3KksozpCkKcR9

https://www.msp.gov.ua/news/22673.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02hFNj7VWD9XqcVbSH7Tpm3ERtRASeBgAMvxgD8ovwEkPURwTBmN13gVsFktgwEFpol

- Залишків «пакунку малюка» в медичних закладах вистачить до кінця червня 2023 року, новий тендер заплановано на кінець березня. Протягом січня-лютого Мінсоцполітики зібрало потребу з регіонів щодо того, яка кількість «пакунків малюка», орієнтовно, буде необхідна у 2023 році, підготувало документацію для проведення тендера та найближчими днями оголосить відповідний тендер.

У бюджеті на 2023 рік закладено 1,43 млрд грн на закупівлю «пакунків», а також на надання грошової компенсації родині за невикористані пакунки.

https://www.msp.gov.ua/news/22669.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02jzPJUaQ4rePVW7pNvmryTsaGD6qUaPcpvn8pFG6SyM4qCyeDaqn8zFgmh7Jmv5uAl

6). МОН: Результати і досягнення реформи професійної освіти – пресбрифінг МОН. bit.ly/3z4KtG

7). Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України: 17 березня заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Бутенко, представники Фонду енергоефективності та Представництва Європейського Союзу в Україні оглянули перші відновлені в рамках програми «ВідновиДІМ» житлові будинки – ЖК «Затишний» та «ЖК Ново-Оскольський» в Ірпені Київської області, які були пошкоджені внаслідок повномасштабного вторгнення росії. На відновлення цих житлових комплексів ЄС виділив 12,5 млн гривень.

Також в рамках візиту представників ЄС було проведено перемовини та узгоджено позиції щодо інтенсифікації подальшої спільної роботи над пошуком шляхів збільшення обсягу допомоги ОСББ через програми Фонду енергоефективності. 

Програма «ВідновиДІМ» була запущена в листопаді 2022 року. З тих пір вона отримала близько 70 заявок щодо відновлення житла від ОСББ з різних регіонів України. Сьогодні в ній можуть взяти участь ОСББ Миколаївської, Київської, Чернігівської, Житомирської, Сумської, Дніпропетровської областей та міста Києва. 

Загалом, на реалізацію Програми Європейський Союз виділив 25 млн євро (майже 1 млрд грн). Докладніше: https://www.kmu.gov.ua/news/oleksandr-butenko-ohlianuv-pershi-vidnovleni-v-ramkakh-prohramy-vidnovydim-zhytlovi-budynky

8). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:

- Призупинення дії трудового договору має бути обґрунтованим.

За позицією Держпраці, головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем і виконання працівником відповідної роботи. https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/82348-prizupinennia-diyi-trudovogo-dogovoru-maje-buti-obgruntovanim-derzpraci

- Нюанси оподаткування зарплати працівників у штаті резидента Дія Сіті.

Дохід у вигляді заробітної плати, нарахований працівникам, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах, оподатковується ПДФО за ставкою 5%, за умови дотримання усіх вимог.

Детальніше: https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/82339-niuansi-opodatkuvannia-zarplati-pracivnikiv-u-stati-rezidenta-diia-siti

- Які перевірки має право проводити Держпраці під час війни?

У період дії воєнного стану Державна служба України з питань праці та її територіальні органи можуть здійснювати заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання та фізичними особами, які використовують найману працю, в частині додержання вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», а також з питань виявлення неоформлених трудових відносин та законності припинення трудових договорів.

Позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснюються у порядку, встановленому Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

https://news.dtkt.ua/law/inspections/82315-iaki-perevirki-maje-pravo-provoditi-derzpraci-pid-cas-viini

 

9). Коментар Національного банку щодо рівня інфляції в лютому 2023 року.

Інфляція знижується другий місяць поспіль. Так, у лютому 2023 року тривало сповільнення споживчої інфляції в річному вимірі (р/р) – до 24,9% з 26,0% у січні. Про це свідчать дані Держстату.

Зниження інфляції почалося раніше і відбувається швидше, ніж очікував НБУ (фактичні темпи зростання цін були нижчими за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті за січень 2023 року).

Цьому сприяли: збільшення пропозиції продовольства та пального; краща ситуація в енергетиці; поліпшення інфляційних очікувань та сприятлива ситуація на валютному ринку, в тому числі завдяки вжитим НБУ заходам.

НБУ очікує, що інфляція у 2023 році і надалі знижуватиметься.

Для забезпечення стійкого зниження інфляції Національний банк зберігає облікову ставку на рівні 25% та вживає додаткових заходів для посилення привабливості гривневих активів і підтримання курсової стабільності.

https://bank.gov.ua/ua/news/all/komentar-natsionalnogo-banku-schodo-rivnya-inflyatsiyi-v-lyutomu-2023-roku

https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/posts/pfbid02unw6nuBsnXdW8eoaDxZE3iorfQ8aCXD5VssvhjVhaTjH9iVeEFqHKXrf1ZuWcZxdl

За підсумками засідання КМУ від 17 березня 2023 року, зокрема:

- !!! Уряд змінив підхід до виплат коштів з програми медичних гарантій для закладів первинки на тимчасово окупованих територіях.

МОЗ інформує, що ухвалено постанову, яка дозволить працівникам закладів первинної медичної допомоги, що знаходяться на тимчасово окупованих росією територіях, гарантовано отримувати кошти, які необхідні для виплат зарплати медикам.

Згадана постанова дозволяє удосконалити механізм здійснення оплати медичним закладам первинної ланки на тимчасово окупованих територіях за надання медичних послуг за пакетом «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на тимчасово окупованій території» в умовах воєнного стану. Замість того, аби здійснювати оплати, ґрунтуючись на кількості укладених декларацій, держава забезпечить оплату праці медичних працівників, які героїчно надають медичну допомогу на  тимчасово окупованих територіях, в розмірі, що дорівнює встановленим урядом базовим гарантіям мінімальної зарплати медикам на 2023 рік

Зокрема, лікарі, які працюють повний робочий день, отримуватимуть 20 000 гривень на місяць, медичні сестри – 13 500 гривень. 

Передбачені постановою підходи дозволять також забезпечити більш прозоре використання бюджетних коштів для здійснення оплат закладам охорони здоровʼя, які розташовані на тимчасово окупованих територіяхhttp://surl.li/fobrb

- !!! Уряд врегулював для військовослужбовців питання пільги з оподатковування військовим збором.

Міноборони інформує, що військовим збором не оподатковуватимуть доходи військовослужбовців на період їх безпосередньої участі у відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації.

Кабінет Міністрів України врегулював питання підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях в умовах воєнного стану по відсічі і стримуванню збройної агресії рф для застосування пільги з оподатковування військовим збором.

Відповідні зміни до постанови Уряду від 30 грудня 2015 р. № 1161 на виконання Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях в умовах воєнного стану» були внесені 17 березня.

У новій редакції постанови тепер визначено підстави для здійснення застосування пільги з оподаткування військовим збором грошового забезпечення осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях в умовах воєнного стану по відсічі і стримуванню збройної агресії росії. А саме: витяги (копії) з наказів командирів (начальників) про виплату додаткової винагороди, що передбачена законодавством для осіб, які беруть безпосередню участь у зазначених заходах.

https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-vrehuliuvav-dlia-viiskovosluzhbovtsiv-pytannia-pilhy-z-opodatkovuvannia-viiskovym-zborom

- Спрощено подання заяви на призначення одноразової грошової допомоги у разі загибелі чи інвалідності Захисників і Захисниць – ухвалено зміни до постанови КМУ №336. Відтепер подавати до Мінветеранів заяву на призначення одноразової грошової допомоги можна не лише у паперовій, а і в електронній формі, в тому числі через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Крім того, є можливість не подавати документи для призначення одноразової грошової допомоги, якщо необхідні для цього дані є у володінні Мінветеранів, або містяться у відповідних Реєстрах і їх можливо отримати шляхом доступу до цих Реєстрів, або в автоматичному режимі шляхом електронної інформаційної взаємодії, розповіла Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна після засідання Уряду. http://surl.li/focrz

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0jPF6ZRNj7bGJPSsPhLVtXS37L3D6hbNZBLCVqMzeu6snGTtkm8LwoVc86yWMhycl

Новини Парламенту:

- Комітет з питань молоді і спорту розглянув питання щодо реалізації програм Держмолодьжитла у 2022 році.

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/234261.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці