46b9a23db7a3d15073a80544b38699fe07bdcc85

1). Мінфін інформує:

- У 2022 році видатки на охорону здоров’я становили 215,3 млрд грн, у тому числі видатки держбюджету разом з трансфертами – 187,2 млрд грн.

Важливим напрямом залишається реалізація програми медичних гарантій, на яку було спрямовано 146,3 млрд грн:

·                    143,9 млрд грн – на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій;

·                    2,4 млрд грн – на реімбурсацію (відшкодування вартості ліків).

Залучення міжнародної фінансової допомоги сприяло стабільному фінансуванню програми медичних гарантій та відповідно дозволило своєчасно виплачувати заробітну плату понад 500 тис. працівникам медичних закладів.

Так, за даними Національної служби здоров’я, у 2022 році середня заробітна плата працівників закладів охорони здоров’я становила 14,3 тис. грн, на 21% більше ніж у 2021 році та у 1,5 раза ніж у 2020 році.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_u_2022_rotsi_vidatki_na_okhoronu_zdorovia_stanovili_2153_mlrd_griven-3908

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0WXsH8dANz3QEc77fiSTo85MqbSHhKDEtEDRrS1hXZChogAfQaCmnk3yNxsTLzj52l

27 березня Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Єврокомісаром із питань бюджету та адміністрування Йоханнесом Ханом, Генеральним директором Європейського управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) Вілле Італе, Тимчасово повіреним у справах ЄС в Україні Фредеріком Коеном та членом Європейського суду аудиторів Мареком Опіолом. Обговорено стан виконання масштабної макрофінансової програми ЄС на 2023 рік та співпрацю з Європейською Комісією і OLAF у покращенні захисту коштів ЄС в Україні.  

https://www.kmu.gov.ua/news/serhii-marchenko-zustrivsia-z-ievrokomisarom-iz-pytan-biudzhetu-ta-administruvannia

https://www.mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_met_with_the_european_commissioner_for_budget_and_administration-3905

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02MJr1sJBDdUbRWbDoCyNY5TsXQoU12Qh44ejNN9SUYxpnRQNYegdZPFWCtUS6jhSgl

- Сергій Марченко взяв участь у відкритті німецької Національної платформи з відбудови України. Метою заходу стало обговорення потенційного внеску Німеччини у післявоєнну  відбудову України, розгляд варіантів можливої співпраці в рамках Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України.

https://www.kmu.gov.ua/news/serhii-marchenko-vziav-uchast-u-vidkrytti-nimetskoi-natsionalnoi-platformy-z-vidbudovy-ukrainy

https://mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_participated_in_the_opening_of_the_german_national_platform_for_the_reconstruction_of_ukraine-3906

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid037V2Mr61k7E8hKCnhQCxEuodxXELKbmvn7Pme4quFwPSYmwpaw2v7DgRXyy4r5KTzl

29 березня до державного бюджету України надійшли грантові кошти у розмірі 1 млрд 253 млн доларів США. Кошти надані Сполученими Штатами Америки через Цільовий фонд Світового банку, у рамках четвертого додаткового фінансування для Проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE). Грантове фінансування буде спрямовано на забезпечення часткового відшкодування видатків Держбюджету зокрема на пенсійні виплати, підтримку окремих програм державної соціальної допомоги (допомоги для ВПО), забезпечення оплати праці працівників державних органів, співробітників ДСНС та працівників ЗВО.

https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-otrymala-hrant-na-125-mlrd-dolariv-ssha-vid-spoluchenykh-shtativ-ameryky

https://www.mof.gov.ua/uk/news/ukraine_received_usd_125_billion_from_the_united_states-3909

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid021Yo4iVzHKPbjtiZRiskZRafPeXB7WXL8ZasTjzgqeSr4MgXcgihiBhVLXncfM4P9l

2). Мінсоцполітики інформує:  

- Запроваджено експериментальний проект надання соціальних послуг санаторіями Мінсоцполітики.

21 березня Уряд прийняв постанову №248, яка дозволяє запровадити експериментальний проект, в рамках реалізації якого 2 санаторії сфери управління Мінсоцполітики (Спеціалізований Трускавецький санаторій «Батьківщина» та Спеціалізований Миргородський санаторій «Слава») отримають можливість надавати соціальні послуги деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. Надання послуг здійснюватиметься з дотриманням державних стандартів соціальних послуг, затверджених Мінсоцполітики, та фінансуватиметься в рамках експериментального проекту державою.

При цьому, самі санаторії змінять організаційно-правову форму державної установи на державні некомерційні підприємства. 

https://www.kmu.gov.ua/news/zaprovadzheno-eksperymentalnyi-proekt-nadannia-sotsialnykh-posluh-sanatoriiamy-minsotspolityky

https://www.msp.gov.ua/news/22693.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid023s87ZnK5DKVqU2T1gC5xk7DCXt8Ya6guTmawEh6gAyfD4Y3LBtnS4piVSkJpddnwl

- Мінсоцполітики оновлює державний стандарт послуги соціального супроводу осіб / сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Зміни необхідні задля того, аби підвищити ефективність надання соціальної послуги в контексті розвитку потенціалу сімʼї для догляду та виховання дитини.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0zXvwPGBkvsUF2zApp9adxhQrRFQw7nPRJgB8rHYM52D1t6ASbBoborehcQw4p83Jl

https://www.msp.gov.ua/news/22701.html

- Мінсоцполітики створено зручний інструмент, що забезпечує прозорість надання міжнародної допомоги. Дашборд надає змогу скористатись мультифільтрацією та побачити детальну інформацію по заявах, поданих через платформу єДопомога на отримання виплати від міжнародної організації, а також кількісні дані щодо вже отриманої допомоги.

https://www.msp.gov.ua/news/22698.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02EFCUy6AbKEKQty8aNUSxPoARAujuM75iVkrJYia6awUqKZhdrhCdMkcvgrdfmbYCl

- Соціальні послуги вже з квітня 2023 року отримають усі потерпілі внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

З 1 січня в Україні вступила в дію нова редакція Закону №1105, яка визначила, що соціальні послуги і послуги медичного догляду для громадян, які потерпіли внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, мають надаватись відповідно до вимог Законів України «Про соціальні послуги», «Про реабілітацію», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю».

Відповідно до нової редакції Закону, соціальні послуги та медичний догляд надаються саме як послуги, через широку мережу інфраструктури, яка є в державі, а держава оплачує надавачам відповідні послуги.

https://www.msp.gov.ua/news/22699.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02jkdYLLFsdiMC6HgqfJhJqjoEDv5c65Eq94fNC6JSuLet9Q8RfxxwVzakELqeCnAel

- Розроблено посібник за матеріалами тренінгу «Менеджмент соціальних послуг в умовах війни». Він містить узагальнену інформацію щодо необхідних соціальних послуг, а також змін та особливостей в їх організації та наданні в умовах війни. Завантажити посібник можна за посиланням: https://www.undp.org/.../materialy-treninhu-menedzhment...

https://www.msp.gov.ua/news/22707.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0MnFyrd9uvVgeELL5sax5R5gMcF1r7FuoVKKvgJkcyJU1N23oapynutfwH7vPBsofl

- 29 березня, на 1461-му засіданні Комітету міністрів Ради Європи вперше було обрано представника України до складу Європейського комітету соціальних прав (ЄКСП).  Членом  ЄКСП стала кандидатка юридичних наук,  доцентка кафедри порівняльного і європейського права навчально-наукового інституту міжнародних відносин Алла Федорова.

Нагадаємо, Мінсоцполітики є відповідальним за підготовку національних доповідей  та співробітництво з Урядовим комітетом  Європейської соціальної хартії Ради Європи. https://www.msp.gov.ua/news/22705.html

3). Мінреінтеграції: У Німеччині для українців створили мобільний додаток з електронними послугами (AusweisApp2), за допомогою якого можна подавати в цифровому вигляді заяви, для яких довелося б особисто ідентифікувати себе у державному органі (відкрити банківський рахунок, подати заяву на отримання підтримки згідно з Федеральним законом про сприяння освіті або зареєструватися у Федеральному агентстві зайнятості). https://minre.gov.ua/2023/03/27/u-nimechchyni-dlya-ukrayincziv-stvoryly-mobilnyj-dodatok-z-elektronnymy-poslugamy/

4). Мінекономіки інформує:

- Уряд спрямує 3,6 млрд грн на сприяння зайнятості та безбар’єрності на ринку праці, у тому числі 558 млн грн – на навчання і перенавчання. Зокрема, Уряд передбачає збільшити розмір компенсації роботодавцю за працевлаштування особи з інвалідністю від 1 до 2 мінімальних зарплат плюс Єдиний соціальний внесок та збільшити термін виплат до 1 року – від 10 895 до 14 527 грн. Також планується збільшити розмір компенсації роботодавцям за працевлаштування кожного учасника бойових дій до 2 мінімальних зарплат плюс ЄСВ протягом року – до 16 348 грн.

https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-spriamuie-36-mlrd-hrn-na-spryiannia-zainiatosti-ta-bezbariernosti-na-rynku-pratsi-iuliia-svyrydenko

- Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко зустрілася з членами Федерації роботодавців України (ФРУ), щоб обговорити нагальні економічні виклики та можливості для післявоєнної відбудови. Під час робочої наради учасники обговорили питання дерегуляції, грантового фінансування, кредитування підприємств, відшкодування ПДВ, завищення митної вартості товарів, обмежень щодо переміщення валюти за кордон та інші проблеми бізнесу.

https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=7636452b-cbb8-4ba5-80d8-edb64ea15e8d&title=VidbudovaKraini

5). МОЗ: Світовий банк посилить допомогу Україні у сфері охорони здоров’я. На фінансування спільного з МОЗ проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL) Світовий банк планує виділити 120 млн євро протягом найближчих одного-двох років. Загалом на реалізацію проєктів відновлення може бути мобілізовано 500 млн євро. 

https://moz.gov.ua/article/news/svitovij-bank-posilit-dopomogu-ukraini-u-sferi-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-

6). Державна податкова служба України інформує:

З 1 січня 2023 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2022 року. Для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), який доступний в Електронному кабінеті. https://bit.ly/3nhUUDu

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/663819.html

https://www.facebook.com/TaxUkraine/posts/pfbid021tzuyEFgud7fvHDi1GEPZn9x7acC1SxDtoyJTmr9a7acsmJkjErexuRTwzLNkTgzl

7). Держпраці інформує:

- Держпраці консультує учасників проекту «Армія відновлення», запровадженого Урядом України восени 2022 року з метою залучення людей, які тимчасово залишилися без роботи, до відбудови країни через виконання ними суспільно корисних робіт.

На осіб, які залучаються до виконання суспільно корисних робіт, поширюються вимоги законодавства про працю, про охорону праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

З безробітними укладається строковий трудовий договір на період виконання зазначених робіт, оплата праці не може бути нижчою за рівень мінімальної заробітної плати та складає щонайменше 6700 грн і може додатково фінансуватися з місцевих бюджетів чи за рахунок замовників таких робіт.

З метою забезпечення дотримання вимог законодавства про працю та охорону праці Держпраці продовжує здійснювати інформаційну та консультаційну підтримку установ та суб’єктів господарювання, що створюють робочі місця для організації суспільно корисних робіт.

https://dsp.gov.ua/main-news/derzhpratsi-konsultuie-uchasnykiv-proektu-armiia-vidnovlennia/

https://www.facebook.com/dsp.gov.ua/posts/pfbid0239qjzhk4cMFhB1S722g5Mcox87EdzadMkmWi6CQnsx1tf9J1EwA5hYRy7Mm1Nbmpl

- Роботодавці зобов’язані дотримуватися строків виплати заробітної плати працівникам.

Відбулось засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат Дністровської районної військової адміністрації (Чернівецька область). Зокрема розглянуто питання щодо стану заборгованості із виплати заробітної плати на одному із приватних  підприємств, що здійснює виробничу діяльність на території району і, де станом на початок звітного місяця, зафіксовано заборгованість по заробітній платі перед працівниками у сумі понад 395 тис. грн.

Фахівець Держпраці наголосила, що оплата праці працівників трудових колективів має здійснюватися у першочерговому порядку: інші наявні на підприємстві платежі здійснюються лише після виконання зобов’язань роботодавців щодо оплати праці персоналу.

Вимоги статті 115 Кодексу законів про працю України та статті 24 Закону «Про оплату праці» щодо строків виплати зарплати на період дії воєнного стану не зупинено.

https://cv.dsp.gov.ua/robotodavtsi-zobov-yazani-dotrymuvatysya-strokiv-vyplaty-zarobitnoyi-platy-pratsivnykam/

8). Чернігівська ОВА: У Чернігівській області з початку 2023 року 10 суб’єктів господарювання повністю погасили заборгованість із виплати заробітної плати – загалом на понад 3 млн гривень.

Однак на 20 березня ще 14 підприємств винні своїм працівникам близько 23,5 млн грн (з них 5 – довготривалі боржники, де заборгованість існувала ще до початку повномасштабної війни).

Ситуацію з погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області 21 березня 2023 року обговорили на засідання відповідної комісії (по кожному району з представниками військових адміністрацій та підприємств-боржників).

https://www.cg.gov.ua/index.php?id=471361&tp=page

9). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:

- Чи потрібно інформувати держоргани про укладені колдоговори?

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, колективні договори підлягають повідомній реєстрації  районними, районними у місті Києві та місті Севастополі держадміністраціями, виконавчими органами сільських, селищних та міських рад. Зміни та доповнення до колективного договору також підлягають повідомній реєстрації. Повідомна реєстрація проводиться з метою оприлюднення інформації про укладення угод (договорів), внесення до них змін і доповнень.

https://news.dtkt.ua/labor/compensation/82559-ci-potribno-informuvati-derzorgani-pro-ukladeni-koldogovori

- Оплата добових з 1 квітня 2023 року

З 1 квітня 2023 року набирає чинності Закон від 12.01.2023 №2888 , який викладає в новій редакції п. 170.9 ПКУ, що визначає порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк.

Роз’яснення щодо змінених правил щодо підтвердження перебування у відрядженні за посиланням: https://news.dtkt.ua/accounting/individual-transactions/82558-oplata-dobovix-z-1-kvitnia-2023-roku

За підсумками засідання КМУ від 28 березня 2023 року, зокрема:

- Уряд ухвалив розпорядження для отримання цьогоріч другого гранту від США на суму 2,5 млрд доларів. Кошти надійдуть через проект Міжнародного банку реконструкції та розвитку, а також Міжнародної асоціації розвитку. Крім того, ще 150 млн доларів нададуть інші партнери, що дасть змогу залучити 2 млрд 660 млн доларів.

Залучені кошти буде спрямовано на відшкодування витрат Держбюджету для забезпечення нагальних соціальних витрат, зокрема на пенсійні виплати, підтримку окремих програм державної соціальної допомоги, на оплату відповідним працівникам державних органів, працівникам сфери освіти, виплати працівникам ДСНС та на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.

https://www.kmu.gov.ua/news/denys-shmyhal-ukraina-zaluchyt-hrant-vid-ssha-u-rozmiri-25-mlrd-dolariv

https://www.kmu.gov.ua/news/ukraina-zaluchyt-z-tsilovoho-fondu-svitovoho-banku-hrant-na-25-mlrd-dol-ssha

- Уряд працює над створенням умов, за яких зловживання та корупція будуть неможливі. Антикорупційна стратегія Уряду передбачає максимальну цифровізацію всіх державних процесів та послуг, дерегуляцію для бізнесу, зменшення ролі держави в економіці й насамперед приватизацію державних підприємств: https://bit.ly/3TQ6kKY

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02K2bKHsC9NmTd35CFxAwdSKDWZEXg3Rxe1JQEhM9Hoa6fGp6qjK5Aj4KWwf9Qiqjql

Новини Парламенту

- З початку 2023 року на пряму фінансову підтримку бізнесу з державного бюджету спрямовано майже 1,5 млрд грн. Про це заявила Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа. Найбільшу частину цих коштів (1,33 млрд грн) було виділено через Фонд розвитку підприємництва, зокрема, на програму пільгового кредитування «5-7-9%». 

Також, у 2023 році також продовжуватиметься реалізація започаткованої під час повномасштабної війни програми з надання грантів для створення або розвитку бізнесу.

Загалом у державному бюджеті на 2023 рік на пряму фінансову підтримку розвитку бізнесу передбачено майже 22 млрд грн або 0,7 % загального обсягу витрат державного бюджету.

На реалізацію активних програм зайнятості та надання українцям мікрогрантів на започаткування і розвиток власної справи цьогоріч передбачено 1,8 млрд грн у бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/234778.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці