1). Мінреінтеграції інформує:

- Міжнародні організації продовжують надавати допомогу українцям, які вимушено покинули свої домівки. Серед них UNFPA (Фонд Народонаселення ООН в Україні). Його фахівці здійснюють соціально-психологічну підтримку у спеціальних центрах (консультації з юридичних питань, медичної та гуманітарної допомоги, державних виплат, тимчасового прихистку, психологічна підтримка).

Контакти Центрів соціально-психологічної підтримки UNFPA: https://minre.gov.ua/2023/04/23/czentry-soczialno-psyhologichnoyi-pidtrymky-unfpa/ .

- Грантовий конкурс для громадських організацій, які відновлюють деокуповані території.

Громадська організація «ІСАР Єднання» за підтримки USAID оголосила грантовий конкурс для ГО, які сприяють відновленню та розвитку деокупованих територій. Насамперед він спрямований на першочергові потреби громад: відновлення адміністративних і соціальних послуг; створення сприятливих умов для місцевого бізнесу, а також підтримку громадських рухів, волонтерських ініціатив тощо.  https://minre.gov.ua/2023/04/22/grantovyj-konkurs-dlya-gromadskyh-organizaczij-yaki-vidnovlyuyut-deokupovani-terytoriyi/

2). Офіс Президента України інформує:

- Президент України Володимир Зеленський і Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг взяли участь у Міжнародному саміті міст та регіонів, який відбувся 19–20 квітня в Києві.

Мета заходу – розширити горизонти співпраці Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові з представниками місцевих громад по всьому світу й залучити їх до підтримки України.

У межах саміту:

·    презентовано концепцію Регіонального офісу міжнародного співробітництва (створення мережі комунікаційних майданчиків місцевих влад з іноземними партнерами);

·    підписані угоди про співпрацю між містами й регіонами (http://surl.li/gmzom), а також про приєднання України до системи Механізму цивільного захисту ЄС (МЦЗ).

Загалом у Міжнародному саміті міст та регіонів наживо та в онлайн-форматі взяли участь понад 230 іноземних делегатів із 40 країн. Зокрема, на заході виступили президент Комітету регіонів ЄС Васко Алвес Кордейру, президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Ліндерт Вербек, мер міста Утрехт, віце-президент Асоціації нідерландських міст Шарон Дайксма, мер міста Турку (Фінляндія) Мінна Арве, президент політичної групи European People’s Party в Комітеті регіонів ЄС, президент Західнопоморського краю (Польща) Ольгерд Геблевич, голова Литовської асоціації знесення (Паланга, Литва) Рокас Урбонас, віце-маршалок Підкарпатського воєводства (Польща) Пьотр Пільх та інші.

З українського боку до заходу долучилися члени Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті, представники уряду й парламенту, начальники ОВА, міські голови, голови обласних рад, представники місцевого самоврядування.

Крім того, була оголошена декларація Міжнародного саміту міст та регіонів: https://www.president.gov.ua/news/deklaraciya-mizhnarodnogo-samitu-mist-ta-regioniv-82381

3). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України:

- Майже 60 країн світу допомагають нашим містам, селищам та селам вижити та відновитися.  Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відкриття Міжнародного саміту міст та регіонів. http://surl.li/gnqba

Прем’єр-міністр обговорив проекти швидкого відновлення з Міністром транспорту Франції. http://surl.li/gnzmo

Прем’єр-міністр України провів зустріч із директором ЄБРР. Обговорено напрямки співпраці та реалізацію спільних проектів відновлення та розвитку нашої держави. http://surl.li/gnqbi

4). Мінфін інформує:

-  19 квітня Міністр фінансів України Сергій Марченко обговорив потреби у фінансуванні швидкого відновлення з представниками Німеччини та Франції, зокрема, з державним секретарем Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку, представником Німеччини з питань відновлення України Йохеном Фласбартом та спеціальним уповноваженим Президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном, а також іншими представниками Міністерства економічного співробітництва та розвитку та Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Сергій Марченко зазначив, що Уряд України планує відновлення відповідно до найкращих європейських та світових практик, що також є частиною реформ на шляху до інтеграції в ЄС. Міжвідомча Координаційна Платформа донорів має відігравати вирішальну роль у відбудові України. На сьогоднішній день в рамках Платформи зазначено 14,1 млрд доларів США першочергових потреб у відновленні на 2023 рік, з яких понад 60% – це потреби на відновлення транспорту, енергетики та ЖКГ.

20 квітня Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо. Обговорено економічну ситуацію в Україні, потреби на відновлення, поточний стан спільних проектів з ЄБРР та подальше співробітництво.

Президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо повідомила, що в поточному році Банк має наміри сфокусуватись на відновленні України в сферах підтримки приватного сектору, зокрема, малого та середнього бізнесу, фінансуванні проектів з відбудови доріг, підтримки енергетичного сектору, а також співпрацювати з містами та громадами України.

- 19 квітня Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін та заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев зустрілися із експертами місії SIGMA та ОЕСР аби дати старт роботі з удосконалення оглядів витрат і посилення їх ролі в бюджетному процесі.

Денис Улютін повідомив, що з початком війни автоматично призупинено фінансування тих бюджетних програм, які не є зараз життєво необхідними.

Зі свого боку заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев розповів про низку викликів, з якими стикнулися під час впровадження оглядів витрат та наголосив на проблемі нестачі фахових незалежних експертів, які були б готові долучитись до робочих груп із проведення оглядів

Під час зустрічі представники ОЕСР представили кращі практики з оглядів витрат, акцентуючи увагу на спільних для України та інших країн викликах.

5). Мінекономіки: Бачимо інтерес французького бізнесу до участі у відновленні України, — Юлія Свириденко.

Перший віцепрем'єр-міністр, Міністр економіки України Юлія Свириденко провела зустріч з французькою делегацією на чолі з міністром - делегатом екологічного переходу та територіальної єдності Французької Республіки Клеманом Боном. Під час зустрічі йшлося про залучення Уряду Франції до реалізації ініціатив України з підтримки приватного сектору; співпрацю в питанні страхування воєнних ризиків тощо. https://cutt.ly/q5aB6i4

6). Міністерство у справах ветеранів України: Мінветеранів підготувало роз'яснення щодо призначення та виплати грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця або поліцейського:

7). МОЗ інформує:

- Відбулася місія Світового банку із підтримки спільних із МОЗ проєктів ісія тривала з 17 по 21 квітня 2023 року).

Співпраця Світового банку та МОЗ України почалась у 2015 році. Зараз впроваджуються два великі спільні проєкти: «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» та «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні». Загальний обсяг позики Світового банку на ці проєкти становить 681,1 млн доларів США. Учасники місії обговорили досягнення обох проєктів та плани дій на найближчий час з урахуванням оцінки пріоритетних потреб сфери охорони здоров’я у період критичного навантаження на медичну інфраструктуру та медиків.

Крім того, на зустрічі йшлося про новий масштабний спільний проєкт, націлений на впровадження ефективних послуг з реабілітації та послуг у сфері психічного здоров’я. Проєкт «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine) дозволить розширити інвестиції у відновлення системи охорони здоров’я України.

За підсумками місії буде сформована пам'ятна записка та узгоджені плани виконання проєктів для максимальної ефективності результатів для сфери охорони здоров’я. Це дозволить забезпечити неперервність надання медичних послуг українцям, а лікарі і надалі зможуть використовувати сучасне обладнання та новітні технології, працювати в гідних умовах.

- Охорона здоровʼя – один із пріоритетних напрямів допомоги Франції Україні. Найближчим часом буде сформований ще один пакет, що включатиме макрофінансову допомогу, експертну, спільні короткотермінові проекти та співпрацю у сфері відновлення зруйнованих або пошкоджених медичних закладів. Про це йшлося на зустрічі Спеціального уповноваженого Президента Франції з питань допомоги та відновлення України Пʼєра Ельброна та Міністра охорони здоровʼя України Віктора Ляшка.

8). НАДС: 20 квітня відбулося засідання Ради управління людськими ресурсами при НАДС, до складу якої входять експерти і представники служб з управління персоналом державних органів та органів місцевого самоврядування. Теми, що були висвітлені на засіданні, стосувалися як щоденної роботи HR-підрозділів, так і їх функціонування  у повоєнний період.

«НАДС активно опрацьовує питання підготовки резерву для деокупованих територій, співпрацюючи з усіма зацікавленими державними органами. Це і Міністерство реінтеграції окупованих територій, і представництво АРК при Президентові України. Низку питань вирішуємо спільно з Мінфіном. У Секретаріаті КМУ опрацьовується підготовлений НАДС документ щодо заробітних плат на деокупованих територіях», - зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина відкриваючи засідання Ради.

Важливий акцент у виступі Голови Агентства стосувався питань поновлення знищених документів, створення кадрового резерву, важливості формування безбар’єрного середовища на робочому місці та професійного розвитку публічних службовців. Окремий блок було присвячено питанням підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.

9). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:

- Французька гуманітарна організація ACTED продовжує надавати грошову допомогу українцям, які постраждали від воєнних дій. На грошову допомогу від ACTED у розмірі 6600 гривень на людину (по 2200 гривень за 3 місяці) можуть претендувати не всі мешканці окремих громад, а лише ті, хто належить хоча б до однієї категорії вразливості.

Хто може претендувати на допомогу та критерії вразливості, а також куди звертатися для реєстрації та додаткової інформації - за посиланням:

За підсумками засідання КМУ від 21 квітня 2023 року, зокрема:

- Схвалено постанову, яка забороняє стягувати із громадян заборгованість за житлово-комунальні послуги, утворену після 24 лютого 2022 року. Заборона поширюється на території, де ведуться бойові дії або тимчасово окуповані рф, відповідно до Переліку Мінреінтеграції. Йдеться про осіб, які були змушені покинути свої домівки й евакуювалися у більш безпечні регіони. http://surl.li/gnnki

єВідновлення: Уряд затвердив постанову щодо початку тестування програми з виплати коштів на ремонт пошкодженого внаслідок війни житла.

Сервіс працюватиме в Дії вже з 10 травня.

Власники пошкодженого майна зможуть отримати фінансову підтримку для закупівлі будівельних матеріалів та оплати ремонтних робіт. Суму визначить комісія після підрахунку обсягів пошкоджень, а відомості про обстеження та суму допомоги внесуть до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Завдяки ухваленому порядку надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла кожен громадянин, чия квартира, приватний будинок чи кімната в гуртожитку були пошкоджені внаслідок агресії рф і які ще не були відновлені, зможе отримати кошти для ремонту свого житла. Це стосується понад 160 тисяч домогосподарств. Джерелами для компенсацій, зокрема, стануть як кошти державного бюджету, так і кошти міжнародних донорів та кредиторів.

http://surl.li/gnnzt; http://surl.li/gnorn; http://surl.li/gnowo

- Підтримано внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Пропонується врегулювати механізм компенсації збитків суб’єктам господарювання, які надають комунальні послуги на територіях бойових дій і тимчасово окупованих територіях. Йдеться про підприємства, які здійснюють діяльність на ринку електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення тощо. http://surl.li/gnoss

-  Студентів-медиків залучатимуть до надання медичної допомоги під час надзвичайних ситуацій – Уряд затвердив порядок залучення до надання медичної допомоги окремих категорій осіб на період дії карантину, надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану. http://surl.li/gnonv

- Спрощено механізм направлення на лікування за кордон захисників України. Відтепер медзаклади, в яких захисники України перебувають на лікуванні та/або реабілітації, зможуть самостійно визначати необхідність направлення їх на лікування за кордон. Проведення консиліуму військово-медичного закладу тепер не потрібне. http://surl.li/gnosb