2544274 novi pravila peretinu kordonu ukrayini komu 220523 

1). Мінреінтеграції інформує:

!!! Мінреінтеграції спільно з Мінекономіки та НАДС розроблено роз’яснення щодо оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування, які безпосередньо здійснюють свої повноваження на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії під час воєнного стану.

Роз’яснення стосується постанови КМУ від 25 квітня 2023 року № 391: https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-oplaty-pratsi-pratsivnykiv-derzhavnyk-a391. Постанова передбачає збільшення посадового окладу у півтора та два рази особам, які працюють в умовах ризику для життя і здоров’я.

У документі зібрані відповіді на найбільш актуальні запитання (зокрема, на кого поширюється дія постанови, як встановлюються коефіцієнти з урахуванням фактично відпрацьованого часу й інші виплати за роботу в особливих умовах; вказані особливості визначення переліку працівників, які здійснюють свої обов’язки безпосередньо на небезпечних територіях).

Ознайомитися з роз’ясненням можна за посиланням: https://bit.ly/3OnKD4g.

https://www.kmu.gov.ua/news/roziasnennia-shchodo-oplaty-pratsi-pratsivnykiv-derzhavnykh-orhaniv-na-nebezpechnykh-terytoriiakh

https://nads.gov.ua/news/cpilne-roziasnennia-shchodo-oplaty-pratsi-pratsivnykiv-derzhavnykh-orhaniv-ta-orhaniv-mistsevoho-samovriaduvannia-iaki-bezposeredno-zdiisniuiut-svoi-povnovazhennia-na-terytoriiakh-na-iakykh-vedutsia-velysia-boiovi-dii-pid-chas-voiennoho-stanu

https://www.facebook.com/nads.gov.ua/posts/pfbid02skar5FsLSQEJ4fpsKNiGMuJqsuF8dZb2BJuqQQmdwpXBscm4cc4a8AqhULMuog7Dl

Під час засідання Координаційного штабу з питань деокупованих територій обговорено нагальні теми, які турбують жителів звільнених територій. Зокрема, стан відновлення об’єктів інфраструктури, виплати грошової допомоги населенню. Відпрацьовано алгоритми фінансування об’єктів критичної інфраструктури Харківської та Херсонської областей, зокрема за рахунок коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

https://www.kmu.gov.ua/news/iryna-vereshchuk-na-zvilnenykh-terytoriiakh-maiemo-iaknaiskorishe-povertaty-liudiam-zvychne-zhyttia

Під час засідання Координаційного штабу з питань забезпечення та реалізації прав і свобод ВПО обговорено питання розробки обласних цільових програм з підтримки ВПО та стан розробки нормативно-правового акта, який визначатиме критерії та порядок функціонування місць компактного поселення. Розглянуто питання можливості надання додаткової допомоги для вразливих груп населення, евакуйованого з територій, де ведуться активні бойові дії. Наразі міжнародні донори напрацьовують можливості виплати їм грошової допомоги.

https://minre.gov.ua/2023/05/21/iryna-vereshhuk-mayemo-spilno-zabezpechyty-potreby-vpo/

2). Мінфін інформує:

Мінфін представляє інтерактивний дашборд видатків держбюджету за останні 3 роки для соціальної підтримки найбільш вразливих верств населення.

Кошти, спрямовані на виплату соціальних допомог українцям, є значною частиною бюджетних видатків. Для забезпечення їх прозорості Мінфін розробив інтерактивну аналітичну панель («дашборд»), що дозволяє проаналізувати інформацію щодо видатків на окремі види допомог, а також стосовно чисельності осіб, які ними користуються.

У цілому для надання соціальної допомоги населенню у 2023 році у держбюджеті передбачено 163,1 млрд грн, що на 12,4 млрд грн більше ніж у 2022 році (150,7 млрд грн), та на 51,8 млрд грн більше, ніж у 2021 році.

Більш детально з інформацією можна ознайомитися за посиланням:

https://www.mof.gov.ua/uk/news/the_ministry_of_finance_publishes_a_dashboard_of_the_state_budget_expenditures_from_the_past_3_years_focusing_specifically_on_social_support_for_the_most_vulnerable_segments_of_the_population-4010

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02yLwMZwnsrmX6DsdvjGc5Ax4JyJANnPUWZMW1gpUj5Wvzx2KY1Sqh5CvZMTYNa68dl

- 17 травня 2023 року відбулась зустріч Міністра фінансів України та заступника Державного секретаря США з питань управління і ресурсів. Обговорено стан економіки України, прозорість використання наданої прямої бюджетної допомоги від США, співпрацю з МВФ в рамках програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility), потреби на відновлення України, зокрема, в енергетичному секторі; економічну допомогу та план відновлення України.

https://mof.gov.ua/uk/news/sergii_marchenko_met_with_the_us_deputy_secretary_of_state-4008

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0tRTpxAB4h7napNtCprZki28FmyTgyvtdtkuaBiAQaPMU3zU4wmdyAqvzsX3i9jb2l

- Україна в рамках поглиблення співробітництва з Організацією економічного співробітництва та розвитку приєдналася до Глобальної бази даних статистики доходів ОЕСР і стала 121 країною, що подає інформацію до найбільшого відкритого джерела даних про доходи.

Це важлива інформаційна база у проведенні податкової політики та здійсненні міжнародного співробітництва, а також взаємного навчання з мобілізації внутрішніх доходів.

https://mof.gov.ua/uk/news/ukraina_priiednalasia_do_globalnoi_bazi_danikh_statistiki_dokhodiv_oesr-4009

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02NXKDvmqbgPLUwLWMYAJfcqCKijcccpL2D1x4ju27Z7FiJ2nroyaZESAZpStyNLaBl

3). Державна податкова служба України інформує:

- Наповнення бюджетів усіх рівнів у розрізі галузей економіки за січень – квітень 2023 року.

За січень – квітень 2023 року найбільшу частку в сплаті податків, зборів та платежів (збір) до Зведеного бюджету України складає сплата суб’єктами господарювання по таких галузях: «Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів» – 17,6 % від загального збору до Зведеного бюджету України; «Переробна промисловість» – 17,1 %; «Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування» – 14,6 %; «Добувна промисловість i розроблення кар’єрів» – 9,9 %. Детальніше: https://bit.ly/3odmHWA

https://www.facebook.com/TaxUkraine/posts/pfbid0eoSMBJ4WhqowwvdEdgRqNMGnfKTPozLPMYMpFBXe9vmHzxUawcFbFqdRBtLxQwofl

4). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України:

- Близько 62 млрд грн вже зібрано Урядом у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання КМУ 19 травня 2023 року.

Уряд уже виділив перші ресурси на виконання програми єВідновлення – 4,4 млрд грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Загалом Урядом вже зібрано у Фонді близько 62 млрд грн. Пріоритетні видатки Фонду – це ремонти житла, критичної інфраструктури, пілотні проекти відновлення.

Понад тиждень працює програма єВідновлення. Це виплата коштів на ремонт житла, що було пошкоджене під час війни. Подано майже 11,7 тис. заявок, найбільше від жителів Харківщини, Київщини, Миколаївщини.

Уряд готується до наступного етапу компенсацій – за зруйноване житло українців, яке не підлягає ремонту. http://surl.li/hdlsw

21-22 червня Велика Британія спільно з Україною проведуть у Лондоні міжнародну Конференцію з питань відновлення України.

Конференція буде зосереджена на мобілізації міжнародної підтримки для економічної та соціальної стабілізації України та подальшого процесу відновлення від наслідків війни, у тому числі шляхом екстреної допомоги для негайних потреб та участі приватного сектору в процесі відбудови.

https://www.kmu.gov.ua/news/u-chervni-velyka-brytaniia-spilno-z-ukrainoiu-provedut-u-londoni-mizhnarodnu-konferentsiiu-z-pytan-vidnovlennia-ukrainy

5). Офіс Президента України: Під час зустрічі Президента України з Прем’єр-міністром Японії домовлено про проведення українсько-японської конференції з відбудови України й залучення до цього процесу приватного бізнесу. https://bit.ly/3BR49yt

6). МОЗ інформує, що розпочинає розгляд пропозицій щодо визначення спроможної мережі медзакладів кожної області. ОВА вже подали на розгляд МОЗ пропозиції щодо переліку медичних закладів, які увійдуть до спроможної мережі; кожна область подала проєкт плану розвитку госпітального округу, який буде переглядатися раз на три роки. На початку червня створена при МОЗ робоча група розпочинає розгляд пропозицій та проєктів планів розвитку госпітального округу. Затвердити спроможну мережу медзакладів МОЗ має до 1 липня 2023 року.

https://moz.gov.ua/article/news/moz-rozpochinae-rozgljad-propozicij-schodo-viznachennja-spromozhnoi-merezhi-medzakladiv-kozhnoi-oblasti-

Крім того, МОЗ приймає пропозиції з відновлення медичної інфраструктури. У межах спільного проєкту МОЗ та Світового банку «Зміцнення системи охорони здоровʼя та збереження життя» (HEAL Ukraine) українські медзаклади можуть подавати свої пропозиції щодо інфраструктурних проєктів, які реалізовуватимуться в закладах охорони здоров’я. Докладніше:

 https://moz.gov.ua/article/news/moz-prijmae-propozicii-z-vidnovlennja-medichnoi-infrastrukturi

7). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит інформує:

!!! У 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди.

За позицією Мінекономіки, протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року – розʼяснення Мінекономіки щодо цього питання, лист від 21.02.2023 р. №4707-05/7400-07. Тобто індексація, розрахована станом на грудень 2022 року, у 2023 році має виплачуватися. 

Докладніше: https://news.dtkt.ua/labor/compensation/83521-u-2023-roci-za-pracivnikami-maje-zberigatisia-suma-indeksaciyi-za-minuli-periodi

За підсумками засідання КМУ від 19 травня 2023 року, зокрема:

- Україна залучить майже 3 млрд доларів на соцвиплати та відновлення. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ухвалено низку рішень для залучення додаткових фінансових ресурсів:

1) підтримано участь України в європейській програмі «Механізм «Сполучення Європи» (загальний бюджет програми становить майже 21 млрд євро і розрахований до 2027 року);

2) ухвалено рішення про залучення позики на 1,5 млрд доларів під гарантії уряду Японії в межах проекту підтримки політики розвитку та відновлення. Ці кошти будуть спрямовані на посилення соціального захисту та відновлення України; http://surl.li/hdlnh

3) ухвалено залучення гранту для бюджетної підтримки України від МБРР та Міжнародної асоціації розвитку у розмірі 1,27 млрд дол. США з Цільового фонду багатьох донорів (1,25 млрд дол. США від Сполучених Штатів та 15 млн дол. США від Фінляндії), а також позики від МБРР у розмірі 500 млн дол. США як п’ятого додаткового фінансування для Проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні». Прем’єр-міністр зазначив, що це частина великого проекту співпраці загальним обсягом 16,4 млрд доларів плюс 1,4 млрд євро. Кошти йдуть на виплату зарплат, пенсій, соціальної допомоги та на медицину. http://surl.li/hdlvk

Разом з тим, підтримано проект розпорядження Президента України про утворення делегації України для участі у переговорах з МБРР щодо укладення Угоди про грант Цільового фонду багатьох донорів між Україною та МБРР і МАР, Угоди про позику між Україною та МБРР, а також уповноваження Міністра фінансів України Сергія Марченка на підписання двох зазначених Угод.

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02mky7AvubbetnJej5jLLcm7MgF5ErpfjYrFWSAXxkVNQ8dAwUozZkT3g2q5tqfdRal

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zaluchennia-pozyky-vid-mizhnarodnoho-banku-rekonstruktsii-ta-rozvytku-iak-piatoho-dodatkovoho-finansuvannia-dlia-realizatsii-proektu-pidtrymka-i190523-435 - розпорядження КМУ від 19 травня 2023 р. № 435-р

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zaluchennia-hrantu-na-biudzhetnu-pidtrymku-vid-mizhnarodnoho-banku-rekonstruktsii-ta-rozvytku-i-mizhnarodnoi-asotsiatsii-rozvytku-shcho-diiut-iak-i190523-436 - розпорядження КМУ від 19 травня 2023 р. № 436-р

Розширено перелік пріоритетних видатків бюджетів, за якими здійснюються платежі органами Казначейства в умовах воєнного стану. Так, у пріоритетному порядку органи Казначейства будуть проводити платежі на здійснення видатків: військових адміністрацій, які переміщені з окупованих територій і територій, на яких ведуться бойові дії; військових адміністрацій деокупованих територій. http://surl.li/hdmah

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0sttL57mUGUUoh7fUsX38DjjGzmLDfVGY825Kqv3BJakQTJUZNte2tGKm3qeHCCZAl

Новини Парламенту:

- У Комітеті ВР України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відбулося засідання Робочої групи щодо визначення пріоритетів та заходів з питань комплексного відновлення територій (областей, територіальних громад), постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, або в яких сконцентровані соціально-економічні, інфраструктурні, екологічні та інші кризові явища.

 https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/236716.html

18 травня 2023 року у Комітеті ВР України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання круглого столу на тему: «Соціальне забезпечення ветеранів та прирівняних до них осіб, виклики сьогодення та перспективи їх вирішення».

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/236708.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці