5c7a0fa4bb9069910672c976d981eed9 1665045486 extra large 960x540

1). Мінреінтеграції інформує:

- Триває робота Координаційного штабу з питань деокупованих територій, який опікується відновленням звільнених населених пунктів. Робота штабу охоплює 953 звільнених міста, села та селища 5 областей: Харківської, Херсонської, Миколаївської, Донецької та Луганської.

В деокупованих населених пунктах проживає орієнтовно понад 370 тисяч людей; поступово відновлюються об’єкти критичної інфраструктури. Окрім того, на звільнених територіях триває процес надання грошової допомоги від міжнародних організацій: вже виплачено понад 441 млн гривень.

- Яку допомогу на час оформлення паспортних документів можуть отримати громадяни України, що виїхали з тимчасово окупованих територій: http://surl.li/hitgr

- Урядова програма «Прихисток» дуже допомогла в перші місяці повномасштабної війни. Про це Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук повідомила під час прямого включення на телеканалі ICTV.

Завдяки «Прихистку» понад 1 мільйон внутрішніх переселенців знайшли безкоштовне тимчасове житло. Понад 800 тисяч власників житла – подали заяви на компенсацію комунальних послуг. Загалом за цією програмою на сьогодні профінансовано більше мільярда гривень.

Нагадаємо, відповідно до рішення Уряду Мінреінтеграції визначено відповідальним виконавцем проєкту «Прихисток». Відомство вестиме відповідний облік та координуватиме компенсацію витрат за прихисток переселенців.

- З 6 травня в Україні запрацював закон про звільнення від сплати податку на нерухоме майно, яке було знищене чи пошкоджене внаслідок агресії росії (Закон від 11 квітня 2023 року № 3050-IX).

2). Пенсійний фонд України: Фінансування пенсій, житлових субсидій та пільг у травні завершено. На житлові субсидії та пільги спрямовано 3,1 млрд грн.

3). Мінекономіки: Данія відкрила спеціальний інвестиційний фонд для України на суму в 1 млрд датських крон, що становить приблизно $133 млн.

Про це оголосили в рамках Українського інвестиційного форуму у Копенгагені, який відкрила Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

В рамках форуму було оголошено про затвердження фінансування для двох пілотних проектів у сфері сільського господарства та агропереробки. Йдеться про постраждалі компанії південного регіону – Нібулон, якому дадуть кредит на 25 млн євро, та Агрофьюжн – 15 млн євро. Також кредити нададуть агрокомпаніям, розташованим біля лінії фронту в Миколаєві, які відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, закуповуючи обладнання у датських експортерів.  https://cutt.ly/OwqAairI

- Відбулось шосте засідання промдіалогу Україна – ЄС високого рівня з горизонтальних питань та окремих секторів промисловості. У ході засідання Українська сторона представила позицію щодо стану української промисловості в умовах повномасштабної війни рф проти України. Зокрема відбулося обговорення:

·  проблемних питань української видобувної промисловості та можливості залучення інвестицій ЄС;

·  можливостей для відновлення металургійної галузі України, яка зазнала значних втрат внаслідок повномасштабної війни рф проти України;

·  існуючих та потенційних інструментів ЄС для підтримки вітчизняних малих та середніх підприємств. Детальніше: https://cutt.ly/nwqUMxrg

4). Мінфін інформує:

У рамках зборів МВФ та Світового банку в Чорногорії, Міністр фінансів України Сергій Марченко провів ряд зустрічей з представниками МВФ та Групи Світового банку. В ході дискусій обговорювався стан економіки в країнах, які приймають мігрантів та біженців; фінансування на відбудову України, а також для підтримки українського бізнесу.

«Швидке відновлення та відбудова України – це наші ключові завдання у співпраці з партнерам. Адже важливо створити умови, за яких українські громадяни будуть готові повернутись в Україну та почувати себе в безпеці та комфорті», – зазначив Сергій Марченко під час панельних дискусій.

- 26 травня відбулось третє засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. Співголовами Платформи є Міністр фінансів України Сергій Марченко, заступник радника Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Майкл Пайл від Сполучених Штатів та Генеральний директор з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Купман від Європейської Комісії. У зустрічі також взяли участь представники країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій.

Сторони обговорили питання мобілізації ресурсів на швидке відновлення України у 2023 році, а також підготовку Конференції з питань відновлення України-2023 (URC), яка планується у Лондоні наприкінці червня цього року.

5). Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України:

- Уряд затвердив правила створення Комісій з розгляду питань компенсації за знищене житло. Основні функції і завдання Комісії:

·       розгляд заяв про надання компенсації за знищене майно,

·       надання консультацій щодо отримання компенсації,

·       встановлення наявності/відсутності підстав для отримання компенсації,

·       перевірка наявних документів та/або інформації,

·       обстеження об'єктів компенсації та допомога в поновленні або отриманні втрачених документів власності на майно,

·       забезпечення підготовки рішень про виплату (або відмові у наданні) компенсації для подальшого затвердження органів місцевого самоврядування,

·       (у разі прийняття рішення про надання компенсації) виготовлення за допомогою Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ) та направлення заявнику житлового сертифіката в електронній та/або паперовій формі тощо.

Деталі за посиланням: https://mtu.gov.ua/news/34348.html

6). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ: Під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася нарада щодо завершення 2022/23 навчального року та підготовки закладів освіти до 2023/24 навчального року.

Прем’єр-міністр назвав п’ять пріоритетних напрямків у підготовці до наступного навчального року: безпека, максимум очного навчання там, де це можливо, доступність, відбудова зруйнованого, продовження реформи Нової української школи. http://surl.li/hgveo

7). МОН: 24 травня відбулася стратегічна сесія щодо напрацювання Дорожньої карти європейської інтеграції освіти і науки. bit.ly/3C07UBK

8). МОЗ: За кошти, зібрані через UNITED24, відбудовується рентгенвідділення Чернігівської міської лікарні № 3. https://moz.gov.ua/article/news/za-koshti-zibrani-cherez-united24-vidbudovuetsja-rentgenviddilennja-chernigivskoi-miskoi--likarni--3-

За підсумками засідання КМУ від 26 травня 2023 року, зокрема:

!!! КМУ продовжує розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році – затверджено розпорядження, що передбачає розподіл резерву освітньої субвенції в обсязі 3 102,9 тис. грн, що дасть змогу погасити кредиторську заборгованість із оплати праці з нарахуваннями педагогічних працівників, що утворилася на кінець 2022 року в бюджеті Виноградівської сільської ради Херсонської області.

Також нагадаємо, що розпорядженням від 16 травня 2023 року № 432-р передбачено розподіл резерву освітньої субвенції, мета якого погасити кредиторську заборгованість із оплати праці з нарахуваннями педагогічних працівників, що утворилася на кінець 2022 року в місцевих бюджетах Харківської та Херсонської областей. http://surl.li/hiraa

- Затверджено порядок розподілу субвенції на виплату грошової компенсації особам з інвалідністю I-II групи внаслідок АТО/ООС та членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України. За рахунок розподілених коштів грошову компенсацію орієнтовно отримають 774 особи зазначеної категорії, які перебувають у черзі на її виплату і включені в потребу на 01.03.2023. http://surl.li/hirmd

- Уряд удосконалив механізм використання коштів із Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури – внесено зміни до Порядку використання коштів, зібраних у межах ініціативи Президента Володимира Зеленського United24. Зокрема, надано можливість передавати ресурси іншому головному розпоряднику бюджетних коштів та  зобов’язано розпорядників та Мінінфраструктури щомісяця на сайті оприлюднювати звіти про надходження та про витрати. http://surl.li/hirev

- Затверджено план заходів щодо реформування медико-соціальної експертизи в Україні та зміни оцінки і забезпечення потреб для людей з обмеженням повсякденного функціонування. Повноцінний запуск усіх складових реформи триватиме до 2025 року включно.

Серед ключових змін, що плануються:

1) використання Міжнародної класифікації функціонування (МКФ), обмеження життєдіяльності та здоров’я для фіксації стану людини та її потреб, а також дій, необхідних для відновлення, адаптації в соціум, повернення якості життя;

2) впровадження набору пакетів послуг у медичній, реабілітаційній, соціальній, освітній сферах, працевлаштуванні відповідно до визначених потреб людей з обмеженнями життєдіяльності;

3) прозорі, доступні та зручні для людини інструменти отримання таких послуг, зокрема цифрові.

МОЗ зазначає, що необхідність такої реформи набуває особливого значення в контексті повномасштабної війни, адже все більше людей зазнають поранень.

Використання МКФ у різних сферах дозволить розглядати людину не з точки зору медичного діагнозу, який вона отримала через поранення, а з точки зору її потенціалу до відновлення втраченого функціонування, потреб та того, що можна зробити, аби допомогти їй повернутись до звичайного життя.

Докладніше: http://surl.li/hircg; http://surl.li/hishe

Департамент з питань бюджету та оплати праці