flag of ukraine 090623

1). Мінреінтеграції інформує:

1.1). Жителі Херсонщини, які вимушені евакуюватися через підтоплення низки населених пунктів, будуть забезпечені безкоштовним прихистком і всіма соціальними гарантіями.

Проводиться евакуація до більш безпечних регіонів. Всім евакуйованим буде виплачена фінансова допомога у розмірі 2 тис. гривень на дорослого і 3 тис. гривень на дітей віком до 18 років й осіб з інвалідністю та решта передбачених державою соціальних виплат.

Вінницька та Хмельницька області приймуть і розмістять маломобільних осіб.

Мешканці Херсонщини, які вимушено евакуюються через загрозу затоплення, можуть знайти житло у безпечних районах країни, скориставшись програмою «Прихисток». Докладніше: https://minre.gov.ua/2023/06/07/hersonczi-yaki-evakuyuyutsya-iz-zon-pidtoplennya-mozhut-znajty-bezkoshtovne-zhytlo-za-dopomogoyu-programy-pryhystok/

Довідково:

Гарячі лінії, за якими постраждалі від підтоплень можуть звертатися за допомогою: https://minre.gov.ua/2023/06/06/vidbulos-ekstrene-zasidannya-koordynaczijnogo-shtabu-z-pytan-provedennya-obovyazkovoyi-evakuacziyi-naselennya/

Крім того, контакти всіх Центрів допомоги врятованим та інших актуальних сервісів підтримки містяться на Платформі допомоги врятованим: https://www.help-platform.in.ua/

ДСНС: Алгоритм дій якщо ви опинилися у зоні затоплення: https://www.kmu.gov.ua/news/dsns-ukrainy-nadaie-alhorytm-dii-iakshcho-vy-opynylys-u-zoni-zatoplennia

Зокрема, зазначимо, що 6 червня 2023 року відбулося позачергове засідання КМУ, на якому ухвалено низку рішень щодо ліквідації наслідків підриву росією греблі Каховської ГЕС. 7 червня Віце-прем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів у Херсоні оперативну нараду щодо ситуації на півдні. Обговорено поточний стан справ та визначено необхідні заходи реагування. https://www.kmu.gov.ua/news/oleksandr-kubrakov-proviv-u-khersoni-operatyvnu-naradu-shchodo-sytuatsii-na-pivdni

8 червня у Херсоні Президент України Володимир Зеленський провів координаційну нараду щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої руйнуванням греблі Каховської ГЕС, організації забезпечення життєдіяльності на затоплених територіях та відновлення екосистеми регіону. Президент дав доручення щодо справедливого підрахунку збитків і виділення коштів для компенсацій жителям, які постраждали внаслідок катастрофи; крім того, доручив розробити програму компенсації збитків або релокації підприємств у межах Херсонщини. https://www.president.gov.ua/news/u-hersoni-prezident-proviv-naradu-shodo-likvidaciyi-naslidki-83465

Евакуйовані жителі Херсонщини можуть отримати грошову допомогу від міжнародної організації. Українці, які через підтоплення евакуюються з Херсонської області до Миколаєва, можуть зареєструватися на отримання фінансової допомоги від Данської ради у справах біженців, зазначається на фейсбук-сторінці організації. Як отримати таку допомогу – деталі за посиланням: https://minre.gov.ua/2023/06/08/evakujovani-zhyteli-hersonshhyny-mozhut-otrymaty-groshovu-dopomogu-vid-mizhnarodnoyi-organizacziyi/

1.2). У травні Мінреінтеграції перерахувало 20,8 млн грн на грошову допомогу евакуйованим переселенцям. https://minre.gov.ua/2023/06/07/u-travni-minreintegracziyi-pererahuvalo-208-mln-gryven-na-groshovu-dopomogu-evakujovanym-pereselenczyam/

1.3). Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих – наказ Мінреінтеграції від 31 травня 2023 року № 164. https://minre.gov.ua/2023/06/07/zatverdzheno-zminy-do-pereliku-terytorij-na-yakyh-vedutsya-velysya-bojovi-diyi-abo-tymchasovo-okupovanyh-5/

1.4). Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася нарада щодо роботи закладів освіти, релокованих із ТОТ. Йшлося про необхідність забезпечити на державному рівні підтримку релокованих закладів освіти. Зокрема, відновити для них фіксовані обсяги державного замовлення. https://minre.gov.ua/2023/06/05/iryna-vereshhuk-osvichena-molod-ye-vazhlyvym-faktorom-reintegracziyi-deokupovanyh-terytorij/

2). Мінфін інформує:

- Від початку 2023 року із держбюджету на соцвиплати було спрямовано 194,8 млрд грн, зокрема у травні – 38,8 млрд гривень. Ці кошти було спрямовано:

- 113,3 млрд грн, із них у травні 22,7 млрд грн – на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду;

- 43,2 млрд грн, із них у травні 10 млрд грн – на соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини;

- 27,4 млрд грн, із них у травні 3,7 млрд грн – на підтримку малозабезпечених сімей та надання пільг і житлових субсидій громадянам;

- 10,1 млрд грн, із них у травні 2,1 млрд грн – на соціальний захист дітей та сім’ї;

- 0,8 млрд грн, із них у травні 0,3 млрд грн – на соціальний захист осіб з інвалідністю.

- У травні 2023 року (станом на 01.06.2023) Мінфін згідно з бюджетним законодавством забезпечив перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам в обсязі 15,8 млрд грн (87,2 % від передбачених розписом асигнувань), зокрема: базову дотацію перераховано в сумі 2,4 млрд грн (100 % до розпису) та додаткові дотації – в сумі 2,2 млрд грн (100 % до розпису).

Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за загальним і спеціальним фондами за січень – травень 2023 року збільшились на 52,6 млрд грн і станом на 01.06.2023 становлять 168 млрд гривень.

За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування першочергових потреб на місцевому рівні.

2 червня заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова зустрілась з представниками Європейського інвестиційного банку. Обговорено економічну ситуацію, поточний стан спільних проектів, потреби на відновлення, а також плани щодо впровадження нових сумісних проектів з відновлення України. https://www.mof.gov.ua/uk/news/olga_zykova_met_with_eib_representatives-4041

- 7 червня Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з керівником італійської робочої групи з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде ла Чечілією. Обговорено фінансові потреби для швидкого відновлення України.

3). Мінекономіки:

Повернення українців, що вимушено виїхали за кордон через війну, ключове завдання уряду на найближчий час і відповідну політику та механізми необхідно напрацьовувати вже зараз, до закінчення війни.

Про це йшлося під час наради щодо обговорення проекту з розвитку людського капіталу, яка відбулась в Мінекономіки під головуванням Першого віцепрем'єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко з представниками міністерств, органів державної влади та громадських організацій.

Юлія Свириденко зазначила, що наразі за кордоном за різними оцінками знаходиться від 5,3 до 6,2 млн українських вимушених мігрантів, в тому числі близько 1,5 млн – в країнах-агресорах. Серед дорослих вимушених мігрантів більшість становлять жінки у віці 25-49 років, левова частка з яких мають вищу освіту та працювали до початку повномасштабного вторгнення. Повернення наших громадян є важливим для забезпечення швидкого та стійкого економічного відновлення України, адже після перемоги потреба в трудових ресурсах суттєво зросте.

На сьогодні, згідно з даними опитувань, більшість вимушених мігрантів схиляються до повернення в Україну, переважно після перемоги, проте 7–10% біженців вже вирішили залишитись за кордоном.

Припинення війни, розвиток економіки та відбудова інфраструктури й житла, а також можливості для працевлаштування є основними факторами, які сприятимуть поверненню українців додому.

4). Мінсоцполітики України підписано Меморандум про співпрацю з благодійною організацією «100% Життя» задля поліпшення електронних послуг та цифрового розвитку соціальної сфери в Україні. Він спрямований, зокрема, на впровадження цифрових технологій, які дозволять швидко реагувати на запити громадян та покращити процес моніторингу й аналізу у сфері соціальної політики. https://www.msp.gov.ua/news/22876.html

5). Служба Міністра Кабінету Міністрів України:

- 7 червня 2023 року відбулося засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління. Зокрема, заслухано питання забезпечення оплати праці на державній службі (поточний стан, перспективи реформування), зокрема державних службовців, посади яких відносяться до посад фахівців з питань реформ. Ухвалено Звіт про виконання у 2022 році Стратегії реформування державного управління на 2022–2025 роки та Звіт про виконання у 2022 році Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2022–2025 роки. https://www.kmu.gov.ua/news/oleh-nemchinov-proviv-zasidannia-koordynatsiinoi-rady-z-pytan-reformuvannia-derzhavnoho-upravlinnia

6). МОЗ інформує:

- Україна залучає додаткові 10 млн доларів США на відновлення медичної сфери – 7 червня укладено нову грантову угоду. Докладніше: https://moz.gov.ua/article/news/ukraina-zaluchae-dodatkovi-10-mln-dolariv-ssha-na-vidnovlennja-medichnoi-sferi-%e2%80%93-ukladeno-novu-grantovu-ugodu-

7). Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України:

- Україна долучилась до європейської програми «Механізм «Сполучення Європи» - підписано відповідну Угоду між Україною та ЄС, що відкриває можливість залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг. Загальний бюджет програми до 2027 року становить майже 21 млрд євро. https://mtu.gov.ua/news/34384.html

8). Міненергетики: Посли країн-партнерів обговорили можливості подальшої підтримки української енергетики, що постраждала від російських агресорів, під час зустрічі у Відні (Австрія). Йшлося, зокрема, про фінансові внески до Фонду підтримки енергетики України.

9). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ:

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із Державним секретарем у закордонних справах, справах Співдружності націй та розвитку Великої Британії Джеймсом Клеверлі. Обговорено питання збройної підтримки України, відбудови та інтеграції нашої держави до НАТО.

Прем'єр-міністр України привітав участь Великої Британії у швидкому відновленні, зокрема шести мостів на Київщині та застосуванні інструментів Експортно-кредитного агентства UKEF. https://www.kmu.gov.ua/news/denys-shmyhal-ta-dzheims-kleverli-obhovoryly-viiskovu-spivpratsiu-vidnovlennia-ta-perspektyvy-ievroatlantychnoi-intehratsii

- ОЕСР започаткувала Програму для України в межах початкового діалогу щодо вступу до Організації (підписання відбулося 7 червня 2023 року).

За словами Прем’єр-міністра України, Програма дозволить підтримати реформи, відбудову та відновлення України, а її реалізація відкриє шлях до Дорожньої карти щодо отримання членства в Організації. http://surl.li/htaos

10). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

- Фахівці Держпраці роз'яснили, що навіть у разі зупинення на час дії воєнного стану пункту Колективного договору, що встановлює підвищений розмір оплати за роботу у нічний час, необхідно дотриматись вимог статті 108 КЗпП України, а саме: обов’язок роботодавця оплатити нічний час роботи у підвищеному розмірі, тобто в розмірі не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи.

Деталі за посиланням: https://news.dtkt.ua/labor/compensation/83961-doplata-za-nicnu-robotu-u-period-vojennogo-stanu

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв радикальну податкову реформу після війни, а також інші фінансові новації які дозволять збільшити доходи громадян України. Про це він сказав на пресконференції у вівторок, відповідаючи на запитання LIGA.net щодо ставлення до проєкту податкової реформи «10-10-10». https://news.dtkt.ua/taxation/common/83995-zelenskii-anonsuvav-novu-podatkovu-reformu

За підсумками засідань КМУ від 6 червня 2023 року, зокрема:

Керівником робіт із ліквідації наслідків підриву росією греблі Каховської ГЕС призначено Міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка. Крім того, в Уряді утворено відповідний штаб, куди ввійдуть міністри, їхні заступники, керівники інших органів виконавчої влади, представники державних підприємств та офісу Президента. https://www.kmu.gov.ua/news/kerivnykom-robit-iz-likvidatsii-naslidkiv-pidryvu-hes-pryznacheno-ihoria-klymenka-rishennia-uriadu

Ухвалено низку рішень, спрямованих на забезпечення питною водою населення на півдні України (http://surl.li/hsmuc):

1) виділено 1,5 млрд грн для будівництва нових магістральних водогонів: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-fondu-likvidatsii-naslidkiv-zbroinoi-ahresii-dlia-realizatsii-s56660623; https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/237467.html

2) виділено Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областям майже 846 млн грн на забезпечення потреб регіонів у питній воді: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-rezervnoho-fondu-derzhavnoho-biudzhetu-dnipropetrovskii-zaporizkii-s498-60623;

3) виділено 120 млн грн Державному агентству водних ресурсів для сталого забезпечення жителів Миколаєва питною водою: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-rezervnoho-fondu-derzhavnoho-biudzhetu-dlia-s499-60623

Внесено зміни до Порядку витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Зокрема, уточнено, що компенсація надається роботодавцю за працевлаштування ВПО, зокрема тих працівників, які отримали довідку про взяття на облік ВПО після працевлаштування; передбачено моніторинг збереження зайнятості працівників центрами зайнятості – постанова КМУ від 06 червня 2023 року № 568: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-poriadku-nadannia-robotodavtsiu-kompensatsii-vytrat-na-oplatu-s568-60623

- У 9 регіонах України створять нові центри професійної досконалості – затверджено Порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті на реалізацію спільного з Європейським інвестиційним банком проекту «Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні».

У межах програми протягом наступних декількох років будуть створені центри професійної досконалості у Волинській, Донецькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській, Тернопільській, Чернігівській областях та м. Київ. https://www.kmu.gov.ua/news/u-9-rehionakh-ukrainy-stvoriat-novi-tsentry-profesiinoi-doskonalosti-rishennia-uriadu

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-vykorystannia-koshtiv-peredbachenykh-u-derzhavnomu-biudzheti-na-realizatsiiu-proektu-prohrama-pidtrymky-profesiino-tekhnichnoi-osvity-v-ukraini-i060623-573 - ПКМУ від 06 червня 2023 р. № 573.

Департамент з питань бюджету та оплати праці