1). Мінфін інформує:

Видатки загального фонду держбюджету у січні 2024 року становили 150,2 млрд гривень.

У структурі видатків найбільше спрямовано на оплату праці з нарахуваннями – 75,9 млрд грн, або 50,5% від загального обсягу видатків, витрачених за січень 2024 року. НСЗУ на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення перераховано 4,2 млрд грн; 42 млрд грн спрямовано на соціальне забезпечення (виплату пенсій, допомоги, стипендій) або 27,9% від загального обсягу видатків.

Деталі та інфографіка за посиланням:

- У січні 2024 року із держбюджету на соцвиплати було спрямовано 36,92 млрд гривень:

·      20,9 млрд грн – на фінансове забезпечення виплати пенсій;

·      8,5 млрд грн – на соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини;

·      1 млрд грн – на підтримку малозабезпечених сімей;

·      4,7 млрд грн – надання пільг і житлових субсидій;

·      1,8 млрд грн – на соціальний захист дітей та сім’ї;

·      0,02 млрд грн – на соціальний захист осіб з інвалідністю.

-  Уряд України розширює співпрацю з МВФ: Започатковано Фонд розвитку потенціалу України з цільовим бюджетом у 65 млн доларів США.

14 лютого 2024 року відбулось восьме засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. У фокусі уваги забезпечення макрофінансової стабільності України у 2024 році та стан впровадження реформ.

Чотири країни приєднались до Координаційної Платформи донорів України із загальним обсягом запропонованої допомоги у 5,5 млрд доларів США. Новими країнами-членам стали Республіка Корея, Нідерланди, Норвегія та Швеція.

Учасники платформи наголосили на непохитній підтримці України та вчергове засудили агресивну війну росії проти України.

- Міністр фінансів Сергій Марченко презентував Матрицю Реформ у межах Координаційної платформи донорів України.

Довідково: Матриця Реформ містить огляд умов і рекомендацій міжнародних партнерів України у ключових секторах та слугуватиме аналітичним інструментом для ефективного впровадження і моніторингу виконання всіх запланованих заходів.

Презентація Матриці Реформ (англійською мовою) за посиланням: https://mof.gov.ua/uk/news/the_ministry_of_finance_publishes_the_presentation_of_the_reforms_matrix_prepared_by_the_government_of_ukraine_in_cooperation_with_the_world_bank-4452

- Уряд України та міжнародні партнери презентували оновлений звіт збитків України.

У звіті «Третя швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» представлені висновки щодо втрат України від війни росії у період з 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023 року. Звіт надає оцінку коротко-, середньо й довгостроковим потребам країни у реконструкції та відновленні.

·      Прямі збитки – майже 152 млрд доларів.

·      Потреби на відновлення протягом наступних 10 років – 486 млрд доларів.

·      Потреби на швидке відновлення у 2024 році – 15,3 млрд доларів. З них найбільше потрібно на житло та комунальні послуги (3,1 млрд), на транспорт і логістику (2,3 млрд), на енергетику (2,7 млрд), на соціальну інфраструктуру (2,4 млрд), на промисловість та сферу послуг (3,6 млрд), на кроссекторальні пріоритети (1,2 млрд).

Деталі за посиланнями:

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid02Rbp2jMwH2cM2Yg3M1V7JfQeFoxVWzPSG4Xxh4JcgowCsPQe7a7PcGnRbeRbWDyyPl - інфографіка

- Мінфін України та Банк Розвитку Ради Європи розглянули нові ініціативи співпраці у відновленні та охороні здоров’я.

До Держбюджету України надійшла частина коштів гранту обсягом 49,4 млн дол США від Уряду Японії в рамках проекту Світового банку «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE).

- Відбулась зустріч з Президентом Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) Акіхіко Танака. У березні – квітні 2023 року між Урядом України та JICA започатковано реалізацію Програми екстреного відновлення, якою передбачено виконання 19 проектів на загальну суму гранту близько 573 млн доларів США. https://mof.gov.ua/uk/news/minister_of_finance_and_president_of_jica_discuss_further_cooperation_projects_in_the_area_of_recovery-4454

- За перші два місяці 2024 року Японія є найбільшим донором бюджетної допомоги Україні. Про це було зазначено під час зустрічі Премʼєр-міністра України Денис Шмигаль та Міністра фінансів України Сергій Марченко з Міністром фінансів Японії Судзукі Сунічі. В ході зустрічі обговорено потреби України у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік.

- У 2023 році Україна отримала зовнішнє фінансування на загальну суму 42,5 млрд дол. США, з яких 11,6 млрд дол. США (або 27 %) – це безповоротна грантова допомога. Грантову допомогу надали такі країни: США, Японія, Норвегія, Німеччина, Іспанія, Фінляндія, Швейцарія, Ірландія, Бельгія, Ісландія.

Деталі та інфографіка за посиланням:

2). Мінсоцполітики інформує:

Наприкінці січня Кабінет Міністрів України продовжив до 1 березня 2024 року виплати для внутрішньо переміщених осіб.

Отже, всі переселенці, що отримують виплати зараз, автоматично отримуватимуть їх до весни. Після цього – деяким категоріям виплати буде продовжено автоматично ще упродовж 6 місяців. Частині переселенців – за додатковим зверненням.

Деталі за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/23547.html

Банк розвитку Ради Європи підтримає програму Мінсоцполітики з формування життєстійкості. Це допоможе посилити та масштабувати національну програму підтримки ментального здоровʼя українців.

3). Мінреінтеграції інформує:

- Мінреінтеграції напрацьовує можливості для надання компенсацій благодійним та громадським організаціям за безоплатне розміщення ВПО.

- Призначення пільг ветеранам на оплату комунальних послуг має бути спрощено. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг обговорили на нещодавній нараді з питань ветеранської політики під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук. https://minre.gov.ua/2024/02/16/pryznachennya-pilg-veteranam-na-oplatu-komunalnyh-poslug-maye-buty-sproshheno/

4). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України:

- Україна та Японія підписали 56 документів на Конференції з економічного розвитку та відбудови в Токіо. https://t1p.de/n7ots

Серед них міжурядові угоди, меморандуми, домовленості між бізнесами та представниками місцевої влади. Зокрема, підписано міжурядову конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, що надзвичайно важливо для японського бізнесу, який планує нові проєкти в Україні.

https://cutt.ly/cwBk17OJ; https://cutt.ly/DwBzQ7gv

5). Мінекономіки інформує:

Робота без бар’єрів: компенсацію за облаштування робочого місця для людини з інвалідністю можна отримати через Дію. https://cutt.ly/ewVGIJTY

Світовий банк планує виділити 500 млн доларів на підтримку українського бізнесу у 2024 році. https://cutt.ly/UwVFHXBW

Мінекономіки України та благодійна організація «Благодійний фонд «Суперлюди» (Superhumans) уклали угоду про партнерство та співпрацю, що має сприяти реінтеграції ветеранів війни в цивільне життя та залученню їх до створення власного бізнесу. https://cutt.ly/lwVNs2Cn

6). Державна податкова служба України інформує:

За оперативними даними надходження до місцевих бюджетів у січні 2024 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 29,5 млрд гривень.

- Триває кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2023 року.

- У 2024 році декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/754609.html

- Коли не подається податкова декларація про майновий стан і доходи: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/755950.html

За підсумками засідання КМУ від 16 лютого 2024 року, зокрема:

- Затверджений План дій Уряду на 2024 рік.

10 головних пріоритетів: 1) обороноздатність країни та безпека українців; 2) європейська інтеграція; 3) відбудова зруйнованого; 4) нова ветеранська політика; 5) освіта для успішної країни; 6) реформа соціальної сфери (суть запланованих змін – перехід від моделі залежності людини від держави до формування її спроможності); 7) стійка економіка; 8) ефективна цифрова держава; 9) енергетична незалежність; 10) сучасна доступна медицина. https://t1p.de/8ef4u

Довідково:

НАДС: У Плані пріоритетних дій Уряду на 2024 рік в розділі «Ефективна цифрова держава» серед завдань НАДС визначили впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами в державних органах (HRMIS), професійне навчання і продовження реформи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад з 2025 року.

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-planu-priorytetnykh-dii-uriadu-na-2024-rik-137r-160224 - розпорядження КМУ від 16 лютого 2024 р. № 137-р

Департамент з питань бюджету та оплати праці