-zaynyatist-naselennya-

 

 

2 серпня 2016 року у міністерстві соціальної політики відбулась нарада стосовно обговорення пріоритетних напрямів реформування сфери зайнятості під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики Крентовської О.П.

Участь у нараді взяли фахівці мінсоцполітики та державної служби зайнятості, а також представники Федерації роботодавців України та Федерації профспілок України.

За результатами зустрічі досягнуто домовленості щодо необхідності визначення в системі центральних органів виконавчої влади органу, відповідального за політику зайнятості в Україні, який зокрема, має здійснювати функцію прогнозування на ринку праці. Крім того, мова йшла про активне залучення міністерством соціальної політики галузевих міністерств до вирішення проблем у сфері зайнятості.

Представники міністерства поінформували про розпочату роботу над основними напрямами реалізації державної політики у сфері зайнятості населення на середньострокову перспективу. При доопрацюванні зазначеного проекту документу запропоновано врахувати специфіку зайнятості за галузями, зокрема, пропозиції, передбачені Програмою модернізації України (розробленою ФРУ). А також сконцентрувати державну політику на підтримці переробних галузей промисловості та захисті вітчизняного виробника та українського ринку праці під час проведення процедури тендерних закупівель.

Важливим є той факт, що віднедавна головних розробників зобов’язали при підготовці проектів нормативно-правових актів зазначати вплив реалізації акта на ринок праці.

Перший заступник міністра заявила, що міністерство готове не погоджувати проекти нормативно-правових актів інших ЦОВВ (а не просто надавати перелік зауважень), якщо вони передбачають опосередкований вплив на ринок праці, але захист українського працівника там не передбачений (наприклад, проекти актів щодо закупівлі певних товарів за кордоном, у разі, коли є аналог вітчизняного виробництва). Це дасть можливість соціальним партнерам спільно заявляти про це на засіданні Уряду та захистити національний ринок праці.

За підсумками наради прийнято рішення наступну зустріч провести через 2-3 тижні, на якій почати обговорення законодавчих пропозицій соціальних партнерів в частині визначення функціональних обов’язків міністерства соціальної політики та державної служби зайнятості.

Разом з тим, домовлено про посилення співпраці міністерства та роботодавців з питання розробки та затвердження професійних стандартів в Україні.

 

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав