shved ukr proekt

У рамках реалізації Шведсько-українського проекту в сфері вирішення трудових спорів 17 та 18 червня 2013 року відбулося засідання Експертної групи.

Крім шведських та українських експертів у засіданні взяв участь заступник Голови ФПУ Кондрюк С.М., який у своєму виступі зазначив, що питання формування цивілізованого та ефективного порядку вирішення трудових спорів є вкрай актуальним для України.

Керівником експертної групи Зарько Н.І. та незалежними експертами було презентовано нову модель вирішення трудових спорів.

Шведські експерти оцінили напрацювання українських фахівців та соціальних партнерів, а також поділилися інформацією про існуючу відповідальність у Швеції за ухилення від ведення переговорів, незаконних колективних дій, понесені економічні збитки як працівника так і роботодавця та ін.

Цікавим є те, що у Швеції при вирішенні трудового спору Сторона (як працівник, профспілка, так і роботодавець або організація роботодавців), програла спір виплачує іншій Стороні (працівникові та профспілці або роботодавцю і організації роботодавців) як загальну компенсацію (економічні збитки наприклад за недонарахування заробітної плати за понаднормові роботи працівникам та штраф профспілці), так і (якщо спір вийшов на галузевий рівень) компенсацію всім членам організації, що виграла спір за понесені збитки (наприклад, профспілка сплачує роботодавцям-членам організації роботодавців за незаконний страйк, який завадив нормальному функціонуванню підприємств відповідної галузі).

(Презентація шведських експертів додається).

За результатами обговорення досягнуто домовленостей, що до кінця червня ц.р. (з урахуванням пропозицій, що були висловленні під час засідання) нова модель вирішення трудових спорів буде надіслала для обговорення і надання пропозицій Сторонам соціального діалогу на національному рівні.

Також було висловлено пропозицію про необхідність розгляду нової моделі вирішення трудових спорів у листопаді на засіданні НТСЕР.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання