karpatnaftohim

 

Підприємства хімічної та нафтохімічної промисловості донедавно займали провідне місце в економіці області. Тут працювала значна частина працездатного населення міст Калуша, Надвірної та навколишніх сіл.          

     На жаль, в даний час ситуація кардинально змінилась не на краще.На Прикарпатті не виробляються калійні добрива, магній, не виплавляється сірка. Залишилось виробництво ТОВ “Карпатнафтохім”. Ще не зруйнований повністю виробничий потенціал Надвірнянського нафтопереробного заводу. Але сьогодні ці підприємства не працюють вже тривалий час.

     Представники галузевої профспілки неодноразово зустрічалися з роботодавцями для обговорення спільних заходів щодо вирішення актуальних виробничих та соціальних питань. За ініціативи всеукраїнських галузевих профспілок, в тому числі і нашої, відбулася зустріч з Прем”єр-міністром України М.Я.Азаровим. Під час неї обговорювались проблеми збереження і розвитку виробництва, створення сприятливих податкових і кредитних умов, забезпечення відшкодування ПДВ, інші важливі питання, від вирішення яких залежить збереження робочих місць, соціальна захищеність працівників галузі.

     На ці звернення отримано відповідь Адміністрації Президента. В цьому документі повідомляється, що Урядом здійснюються заходи з метою створення економії для модернизації нафтопереробних потужностей і зростання обсягу продуктів нафтопереробки. Згідно з інформацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості України в першому півріччі 2013 року заплановано узгодити плани проведення реконструкції виробничих потужностей нафтопереробних заводів з їх власниками. Метою проведення цих робіт є збільшення глибини переробки нафтової сировини до 95% та обсягів виробництва світлих нафтопродуктів до 80% від загального обсягу переробки.

     Питання функціонування ринку нафтопродуктів як складової енергетичної безпеки держави буде розглянуто під час підготовки міністерств до відповідного засідання Ради національної безпеки та оборони України, запланованого на друге півріччя 2013 року.

   Профспілкові працівники сподіваються, що їх голос буде почутий, що намічені Урядом заходи будуть виконуватимуться і будуть збережені від руйнації підприємства нафтопереробної і нафтохімічної промисловості, а також робочі місця.

 

   Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області