o 1fvqfr04gjpe1m5hb3c1loaj611k

17 квітня 2024 року, за участю представників Федерації профспілок України, у режимі відеоконференції відбулась польсько-українська публічна дискусія «Євроінтеграція на колесах: виклики та можливості для автотранспорту в Україні та Польщі».

Україна подала заявку на членство в ЄС у лютому 2022 року, а в червні отримала статус кандидата на членство в ЄС. У грудні 2023 року лідери ЄС вирішили розпочати переговори про вступ.

Автомобільний транспорт є важливою галуззю європейської економіки та сферою, де принципи європейської інтеграції є дуже суперечливими, і це потенційна сфера конкурентних спорів між польськими та українськими підприємцями.

Модератором дискусії була Вероніка Мовчан, директорка з наукової роботи, керівниця Центру економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).  Відкривали захід Лукаш Войдига, заступник директора Центру стратегічних досліджень Варшавського Інституту Підприємництва (WEI, Польща) та Дмитро ШУЛЬГА, директор програми «Європа і світ» Міжнародного фонду «Відродження».

 До обговорення були запрошені Сергій Нечай, директор компанії Транспеле; Олексій Мироненко, генеральний директор MIKO Group; Валентина Мальчевська, директор департаменту транспортної політики Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП); Ірина Коссе, експертка з транспорту, провідна наукова співробітниця ІЕД; Анджей Богдановіч, експерт з автомобільного транспорту, колишній директор Департаменту автомобільного транспорту Міністерства транспорту Польщі; Піотр Літвінський, президент Польської асоціації роботодавців автомобільного транспорту, Піотр Прудзинський, генеральний директор Direx Group.

Вважаємо, що проведення такого заходу позитивно сприятиме інтеграції України до ЄС за допомогою автомобільного транспорту.

 

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення