kord

 

 

Відсутність достатньої кількості сучасних робочих місць, невідповідність між державними стандартами в оплаті праці та падіння рівня життя працюючого населення генерує зростання міграційного відпливу працюючого населення.  За різними оцінками обсяг міграції сягає 6–7 млн. осіб, тобто майже кожен четвертий українець є трудовим мігрантом.

Найчастіше емігрують у пошуках роботи молодь та висококваліфіковані фахівці, яким доводиться шукати гідного життя за межами України.

Отримані на основі різноманітних досліджень (попри відсутність точних даних) оцінки міграційних процесів засвідчують, що Україна продовжує втрачати населення в результаті виїзду за кордон. Це вказує на дві проблеми: ризик втрати частини людського потенціалу, що особливо болюче в умовах демографічної кризи, а також нагальну потребу удосконалити облік міграції, оскільки статистичні дані необхідні для прийняття політичних рішень.

Законом України «Про зовнішню трудову міграцію» передбачено розроблення Плану заходів щодо реінтеграції трудових мігрантів і членів їх сімей. З цією метою, 1 березня ц.р. у Міністерстві соціальної політики України відбулось перше засідання міжвідомчої робочої групи, у якій, окрім фахівців Мінсоцполітики та Федерації профспілок України, також взяли участь представники інших урядових відомств та громадських організацій.

Під час обговорення було напрацьовано структуру проекту Плану, яка повинна включати такі види реінтеграції, як трудова, соціальна, економічна, освітня, культурна та інформаційна.

Якнайшвидші розробка та запровадження такої програми дадуть стимул мільйонам українських громадян повернутись на батьківщину та розбудовувати сучасну, справедливу й соціальну державу вже у себе вдома.

 

Департамент захисту соціально-економічних прав