А  

 

19 червня відбулось засідання Кабінету Міністрів України. На ньому серед інших було розглянуто питання проекту постанови Уряду про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України  «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 91», що стосується скорочення граничної чисельності працівників районних державних адміністрацій на 50%. Цим проектом передбачається пропорційне скорочення штатної чисельності райдержадміністрацій по всіх областях України, за виключенням Донецької та Луганської областей, «у зв’язку з процесом  створення об’єднаних територіальних громад та передачі їм більшості функцій районних державних адміністрацій».

 

Як наголосив у своєму виступі на засіданні Уряду представник СПО об’єднань профспілок, зазначене рішення не опрацьовувалося сторонами соціального діалогу і не виносилося на розгляд урядових комітетів. Це рішення, підкреслив він, безпосередньо стосується найманих працівників, які на даний час працюють в районних державних адміністраціях, а тому мало би обговорюватися із залученням Спільного представницького органу профспілок і зокрема Профспілки, у яку входять працівники районних держадміністрацій. Він також наголосив на необхідності того, щоб профспілки були долучені до опрацювання зазначеного урядового рішення, а також до розробки всіх заходів, які будуть вживатися на його виконання з метою недопущення порушення трудових і соціальних прав найманих працівників органів, які реформуються.

 

ЦК Профспілки працівників державних установ України висловив солідарну підтримку щодо позиції представника СПО обєднань профспілок з цього питання.

 

Під час засідання Уряду було також прийнято рішення щодо необхідності у найближчий час опрацювати можливості введення в Україні граничної ціни на тепло і гарячу воду з метою, по-перше, приведення цін на цей ресурс до обґрунтованого рівня, а по-друге – захисту споживачів від завищених тарифів.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зауважив, що сьогодні Уряду вдалося змусити НАК «Нафтогаз України» знизити ціну на газ для населення. Зараз вона майже однакова для всіх регіонів. Натомість ціна на тепло – різна. І подекуди різниця становить 2 рази і більше. Ситуація ускладнюється ще й тим, що теплокомуненерго є фактичним монополістом. «Коли людина отримує платіжку в 2,5 тис. грн (за тепло), а могла б отримувати 1,3 тис. – жалітися їй нікому. Просто йде і платить. Платить за безгосподарність!» – сказав Володимир Гройсман.

 

Він наголосив, що якість комунальних послуг і їхня справедлива вартість – пряма відповідальність місцевої влади. «Ми збільшили місцеві бюджети в 4 рази, – зазначив Прем’єр-міністр. – Людей в громадах треба поважати. Даю доручення Міністерству юстиції, Міністерству регіонального розвитку, будівництва ЖКГ внести питання економічно обґрунтованого обмеження цін на тепло і гарячу воду з наступного опалювального сезону. Треба проінспектувати системи виробництва тепла і зробити висновки».За розрахунками Уряду, введення такого обмеження дозволить зменшити вартість тепла на 15-20%.

 

«Зараз є всі можливості дати людині чесну платіжку, - наголосив Голова Уряду. - Я на цьому наголошую. Прошу професійно до цього підійти. Якщо ТКЕ завищує ціну, то це треба сказати! Це відповідальність конкретного мера і ТКЕ. Не можна ворочати мільярдами і не думати про те, яку якість послуг отримує людина. Для мене головне – захистити споживача».

 

У своєму виступі представник СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін подякував Уряд за таке рішення і зазначив, що  профспілки, як представники споживачів комунальних послуг, неодноразово наголошували на необхідності прозорого та обґрунтованого тарифоутворення на комунальні послуги.

 

Прес-центр ФПУ