А14

 

З таким закликом звернувся до Президента та Прем’єр-міністра України трудовий колектив флагмана вітчизняної хімічної промисловості – АТ «Одеський припортовий завод», який опинився перед реальною загрозою знищення. Хіміки пропонують конкретні шляхи виходу з кризового стану. Ситуація, що склалася навколо флагмана хімічної промисловості України – державного підприємства «Одеський припортовий завод», просто шокує. Починаючи з 30 квітня 2018 року виробничі потужності заводу повністю зупинені. Підприємство продовжує втрачати висококваліфікованих працівників, які затребувані на світовому ринку та на підготовку яких потрібно витрачати роки. Тільки за останній час чисельність персоналу на заводі скоротилась на 800 працівників або на біля  30 відсотків. Всі намагання адміністрації, профкому, трудового колективу підприємства привернути увагу до катастрофічного становища ОПЗ були фактично проігноровані. Незважаючи на конкретні та конструктивні пропозиції шляхів вирішення проблеми. Чи почує трудовий колектив нова влада?

 

Що таке для України ОПЗ?     

  

Щоб зрозуміти, значення підприємства, якому загрожує реальна небезпека знищення, для хімічної промисловості, економіки країни в цілому, а також для соціально-економічного розвитку регіону, треба собі уявити, про яке саме підприємство йде мова.

Перш за все, зазначимо, що Публічне акціонерне товариство «Одеський припортовий завод»         (АТ «ОПЗ») є найбільшим підприємством хімічної галузі України, входить до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, а також є бюджетоутворюючим підприємством міста Южне. Основним видом діяльності АТ «ОПЗ» є виробництво мінеральних добрив та азотних сполук, в тому числі особливо небезпечної хімічної речовини – аміаку, карбаміду, іншої хімічної продукції. Сировиною для виробництва вказаної хімічної продукції є природний газ.

 

А15

 

Революція Гідності дозволила колективу АТ «ОПЗ» сподіватись на позитивні зміни у соціально-економічному житті України, налагоджуванні прозорої роботи державних органів, зокрема у сфері постачання природного газу та забезпечення нормальної роботи заводу. З новими надіями підприємство та його колектив відпрацювали 2014-2015 р.р. За результатами роботи у 2015 р. АТ «ОПЗ», вперше за останні чотири роки, отримало чистий прибуток у розмірі 218,5 млн. грн. та повернуло п’ятимільярдний кредит державному Ощадбанку. Для АТ «ОПЗ» 2015 рік був найбільш успішним, що давало можливість здійснити у 2016 році продаж державного пакету акцій за достатньо високою ціною та отримати значні надходження до державного бюджету України.

 

А18

 

 

- На жаль, в подальшому у наслідок цілеспрямованої інформаційної компанії по зриву приватизації АТ «ОПЗ» та на фоні неякісного державного управління підприємство останні три роки працює нестабільно та епізодично, - говорить голова профкому АТ «ОПЗ» Володимир Дрібноход. - Про проблемні питання заводу ми неодноразово інформували Кабінет Міністрів України, Фонд державного майна України. Були проведені декілька нарад відносно питання відновлення роботи підприємства. За результатами нарад були надані відповідні протокольні доручення Міністерству фінансів, Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, ДФС, Фонду державного майна, НАК «Нафтогаз України», направлені на забезпечення безперебійного постачання природного газу та запуску виробництва на  АТ «ОПЗ», реструктуризацію заборгованості і вирішення інших проблемних питань підприємства. Але бездіяльність та формальний підхід при виконанні протокольних доручень звели нанівець усі спроби заводу запустити виробництво.

 

Незважаючи на труднощі, нестачу обігових коштів, неможливість самостійно закупати природний газ внаслідок заборгованості перед НАК «Нафтогаз України», АТ «ОПЗ» не залишало спроби запустити виробництво за допомогою укладання договорів на переробку давальницького природного газу.

 

А19

 

 

- Потрібно зазначити, що робота заводу у режимі переробки давальницької сировини хоча і прибуткова, але повністю не вирішує проблему підприємства з обіговими коштами, оскільки не дозволяє погасити заборгованість перед кредиторами, тому можливим варіантом вирішення проблеми може бути реструктуризація заборгованостей, - наголошує тимчасово виконуючий обов'язки Голови Правління-директора Сергій Назаренко. - Наші спроби самостійно запустити виробничі потужності заводу з використанням давальницького природного газу та забезпечити постачання технологічного газу, необхідного для безперебійної роботи комплексу перевантаження аміаку, без законних підстав блокуються АТ «Укртрансгаз» з відома НАК «Нафтогаз України». На нашу думку єдиним варіантом виходу АТ «ОПЗ» із кризового стану є реструктуризація боргів та забезпечення пуску виробництва на підприємстві із стабільним завантаженням виробничих потужностей протягом 2-3 років. А взагалі має бути проведена чесна приватизація підприємства з приходом солідного інвестора.

 

Боротьба продовжується

 

- У період з 1 січня 2017 року потужності з виробництва аміаку та карбаміду працювали лише сім місяців, - підкреслив Володимир Дрібноход. - Були втрачені зовнішні ринки по збуту продукції. За цей час з підприємства звільнилось більше 800 кваліфікованих робітників, вперше за всю 40-річну історію заводу були зафіксовані випадки заборгованості з виплати заробітної плати.  Підприємству катастрофічно не вистачає коштів на утримання обладнання в робочому стані, забезпечення техногенно-екологічної безпеки, виплату заробітної плати, обов’язкових платежів до бюджету і спеціальних фондів, на енергоносії. З великими труднощами вирішується питання повернення підприємству переплати  податку на прибуток. Зараз сума переплати складає 375 млн. грн.

Існує борг АТ «ОПЗ» перед НАК «Нафтогаз» у розмірі 1,5 млрд. грн.  за спожитий у 2016 р. газ. Борг виник у період, коли йшла підготовка до проведення приватизації підприємства. Наявність цього боргу не дає можливості заводу самостійно купувати газ для забезпечення своїх виробництв. У зв’язку з цим у підприємства залишається лише одна можливість запустити свої виробничі потужності – за давальницькою схемою. Але фірми, які співпрацювали з заводом за цією схемою, не змогли забезпечити стабільну та довгострокову роботу наших виробництв через політичні та корупційні перепони.

  Уряд, незважаючи на велику кількість листів та звернень до нього, не приймав ніяких заходів щодо відновлення повноцінної роботи заводу.      АТ «ОПЗ» знаходиться у стані приватизації на протязі останніх 25 років. На сьогоднішній день підготовка до приватизації, а саме робота міжнародних радників знову штучно заблокована. Трудовий колектив сподівається на якнайшвидше їх затвердження Кабінетом Міністрів.

На жаль, проблеми державного підприємства, яким є флагман хімічної промисловості ОПЗ, мало цікавили попереднього Президента України. Досить сказати, що за всі п’ять років перебування на цьому посту він не тільки не побував на цьому – підкреслю – державному підприємстві, але ніяк не відреагував на петицію від трудового колективу, яка була  вручена йому під час його перебування зовсім поруч – на відкритті одного з комерційних підприємств.

Після зміни влади в Україні колектив заводу отримав надію на відновлення роботи не тільки нашого підприємства, а й повернення Україні статусу одного з гравців на світовому ринку хімічної продукції. Але ми розуміємо, що без узгодження дій Кабінету Міністрів України, Фонду державного майна України, НАК «Нафтогаз України», АТ «Укртрансгаз» усі зусилля колективу заводу по відновленню виробництва на заводі будуть марними.

 

А17

 

Конкретні пропозиції

 

Адміністрація, профспілкова організація і трудовий колектив ОПЗ не тільки констатують дуже складну ситуацію, не тільки намагаються привернути увагу Президента, Уряду, громадськості до необхідності вирішення проблеми, але й пропонують для цього конкретні та конструктивні шляхи.   

Перш за все, колектив ОПЗ звернувся до Президента України з проханням взяти питання вирішення проблем ОПЗ під особистий контроль.  

А в зверненні до Прем’єр - міністра України містяться пропозиції, спрямовані на досягнення подальшого зниження соціальної напруги в трудовому колективі та регіоні, недопущення зруйнування містоутворюючого та бюджетоутворюючого  підприємства, збереження створених протягом 40 років виробничих потужностей, запобігання надзвичайним екологічним і техногенним небезпечним ситуаціям в густонаселеному і рекреаційному регіоні, забезпечення конкурентного майбутнього  АТ «ОПЗ»  та азотної галузі  хімічної промисловості України.

 

ЩО ПРОПОНУЄ ОПЗ УРЯДУ?

 

  1. 1.З метою забезпечення аграрного сектору України якісними мінеральними добривами вітчизняного виробництва та захисту державного сектору виробників добрив, забезпечити роботу АТ «ОПЗ».
  2. 2.Доручити АТ «Укргазвидобування» заключити договір з АТ «ОПЗ» на стабільне постачання природного газу на підприємство за давальницькою схемою.
  3. 3.Визначити, хто буде реалізовувати вироблену АТ «ОПЗ» продукцію на внутрішньому ринку аграрному сектору України за узгодженими цінами (наприклад  ПАТ «Аграрний фонд»).
  4. 4.Прийняти рішення про термінове повернення АТ «ОПЗ» переплати податку на прибуток в розмірі 374 млн. грн. згідно п.п. 17.1.10 ст.17 та ст..43 діючого Податкового Кодексу України.

 

Питання руба: бути чи не бути?

 

Як би це не звучало жорстко і навіть шокуюче, але сьогодні питання стоїть так: бути чи не бути славетному підприємству, яке так багато дало Україні. її економіці, її соціально - економічному розвитку, підвищенню іміджу країни на міжнародному рівні. Тепер Україна, її влада - законодавча і виконавча - повинні зробити все, щоб завод не тільки вижив, а й розвивався.

 

ПОЗИЦІЯ ФПУ

 

Позиція Федерації профспілок України, Центральної Ради та Одеської обласної організації Профспілки працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України з приводу ситуації навколо Одеського припортового заводу була і залишається принциповою та твердою: підприємство має працювати, виробляти продукцію, а законні права працівників на робочі місця, гідну працю та гідну її оплату мають бути реалізовані та надійно захищені. На необхідності оперативного та ефективного вирішення цих питань під час засідань Уряду неодноразово наголошував представник профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Про це зокрема йдеться у Зверненні до Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана, текст якого підписали Голова ФПУ Григорій Осовий, Голова ФРУ Дмитро Олійник, Президент УСПП Анатолій Кінах, голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Леонід Козаченко, Президент Союзу хіміків України Олексій Голубов. У документі зокрема пропонується провести урядову нараду під головуванням Прем’єр - Міністра України для обговорення першочергових кроків з відновлення роботи АТ «ОПЗ» за участі Фонду держмайна України, Державної фіскальної служби України, Федерації роботодавців України, УСПП, Союзу хіміків України, представників компаній, зацікавлених у постачанні сировини на підприємство.     

 

       Олексій Петруня,

Спеціальний кореспондент Прес-центру ФПУ

Одеський припортовий завод

Фото автора та прес-служби ОПЗ

 

ДОВІДКА. Публічне акціонерне товариство «Одеський припортовий завод -  підприємство державного сектору економіки. Кращий виробник мінеральних добрив в Україні, та один з кращих в Європі. Досягнута потужність цехів з виробництва аміаку – 1 млн. 160 тис. т/рік, цехів з виробництва карбаміду – 950 тис. т/рік. Перевантажувальний комплекс аміаку забезпечує прийом, зберігання та відвантаження аміаку від ДП «Укрхімтрансаміак» на морські судна та на залізничний транспорт. Досягнута потужність з перевантаження аміаку – 4 млн. т/рік. Зберігання та охолодження аміаку відбувається у ємностях із загальним об’ємом 120 тис. т. Це найбільший у Європі комплекс зі зберігання рідкого аміаку. Перевантажувальний комплекс карбаміду забезпечує прийом, зберігання та відвантаження карбаміду на морські судна. Потужність – 5 млн. т/рік. Підприємство також має комплекси з перевантаження суперфосфорної кислоти, карбамідно-аміачної селітри, метанолу.

 

 

ГОВОРЯТЬ ПРАЦІВНИКИ ЗАВОДУ

 

А20

 

Ілля Юрченко, працівник цеху з виробництва карбаміду, голова цехової первинної профспілкової організації:

 

«Обладнання простоює, людей втрачаємо. Зневірившись у швидке відновлення виробництва, кращі фахівці виїжджають на аналогічні підприємства Алжиру, Росії. Якщо до цієї кризи в цеху було 200 працівників, тепер залишилося 140. Ми вимагаємо від влади, від Президента і Уряду оперативного та ефективного вирішення проблем нашого державного підприємства».

 

А21

 

Олександр Бабенко, старший оператор цеху з виробництва карбаміду, в.о. начальника цеху:

 

«Ми стоїмо, бо вони не працюють. Маю на увазі тих, хто має вирішувати проблеми нашого заводу на рівні Уряду, міністерства, Фонду держмайна. У нас, дійсно, у зв’язку з тим, що зараз не працюємо, великий відтік кадрів. Тому, навіть якщо ми запустимося, працювати буде складно. Можна, звичайно, вимагати забезпечення наших законних прав більш радикально, але ми хочемо, щоб все відбувалося у рамках закону».

 

А22

 

Сергій Коваль, старший оператор цеху з виробництва аміаку:

 

«Зараз виробничі цехи не працюють. Тому ми займаємось допоміжними роботами. Сподіваємося, що до нас все ж прийде організація, яка буде давати газ в обмін на продукцію. Бо треба ж працювати, виробляти продукцію. Тому що висококваліфіковані фахівці уходять. Може, коли відновиться виробництво, вони повернуться. Дуже хочеться в це вірити. А також сподіваюся, що там, наверху, прислухаються до нас, трудового колективу».