arton21835-3edc9


Для працюючих людей немає нічого важливішого, ніж знати, що за їхніми дітьми і літніми родичами належним чином доглядають.

 

Догляд, насамперед за маленькими дітьми і людьми похилого віку, є одним з найбільш швидкозростаючих секторів Європи. За оцінками, в майже 5% від загальної робочої сили. Переважна більшість медичних працівників, 88,2%, становлять жінки.

Люди, які працюють на передньому краї сектору догляду, виконують життєво важливу роль, необхідну для благополуччя дітей і родичів, а також для того, щоб батьки і дорослі, які мають літніх родичів, могли працювати і заробляти на життя.

Проте, робота з догляду, виконувана в більшості випадків жінками, недоплачується і недооцінюється, і, отже, страждає від нестачі персоналу. Робота з догляду часто буває низькооплачуваною з фізичної та емоційної точок зору, з високими навантаженнями, виконуваними в небезпечних умовах, неадекватною підготовкою, поганими кар’єрними перспективами і, у деяких крайніх випадках, в умовах, близьких до рабства.

Хоча працівникам по догляду часто платять погано, догляд виявляється дорогим для тих, хто повинен платити за нього зі своєї кишені. У 2015 році загальноєвропейське дослідження показало, що майже 60% людей відчувають труднощі з вартістю догляду за дітьми, а 5% зазнають труднощів з доступністю догляду за дітьми. Існує також брак догляду за дітьми і ще більший – за літніми людьми. В Іспанії та Італії близько 30% потреб у догляді вдома (не за дітьми) не задовольняються.

Працівники з догляду зайняті в державному і приватному секторах, а деякі є домашніми працівниками, найнятими безпосередньо сім’єю або особою, яка потребує догляду і підтримки.

У системі недостатньо державних інвестицій. Право на догляд, який нам всім необхідний у певний момент нашого життя, має бути гарантоване.

«Людям, які потребують догляду за дітьми або старими батьками, нерідко це обходиться дорого, а тим, хто займається доглядом, платять недостатньо», – заявила заступник Генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Естер Лінч. «Необхідно розширити доступ до догляду, щоб поліпшити перспективи багатьох працюючих жінок залишитися на роботі, але це не повинно відбуватися за рахунок працівників сектору догляду. Ми повинні поліпшити доступ до медичної допомоги у всій Європі і в той же час покращити якість роботи з догляду».

За даними Європейської федерації профспілок працівників громадського обслуговування (ЄФПГО), сектор потребує збільшення державних інвестицій для підвищення заробітної плати і поліпшення умов праці, кадрового забезпечення, поліпшення здоров’я і безпеки, забезпечення навчання та можливостей для кар’єрного зростання працівників з догляду.

За даними європейської профспілки працівників приватного сектору UNI Europa, більше половини всіх працівників з догляду відчувають емоційні перевантаження протягом майже 75% їх робочого часу, а кожен четвертий працівник з догляду наголошує на потребі у навчанні, щоб краще справлятися зі своїми обов’язками. Все це завдає істотної шкоди працівникам окрім фізичної напруги, і це одна з причин того, що плинність кадрів у деяких країнах ЄС становить 50 відсотків.

Усе більше багатонаціональних компаній займають домінуюче місце в секторі догляду. Працівники таких компаній, як Korian, Fresenius і Orpea, заслуговують на кращу оплату й умови праці.

Ось чому Uni Europa і ЄФПГО закликають до ведення галузевих колективних переговорів для всіх працівників з догляду. Галузеві колективні переговори мають ключове значення для поліпшення умов праці цих працівників, які мають величезний вплив на добробут користувачів і громадян.

«Уряди повинні зіграти свою роль», – підкреслила заступник Генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Естер Лінч. «Політика розширення обсягу державних і доступних якісних послуг з догляду повинна також вирішити проблему поганої оплати й умов праці працівників з догляду. Один із способів зробити це – підтримати колективні переговори».

За даними Європейської федерації профспілок працівників харчової промисловості, сільського господарства і туризму (EFFAT), більшість з декількох сотень тисяч домашніх працівників Європи зайняті в неформальній економіці, що робить їх уразливими до ізоляції, бідності, домагань, насильства, а в деяких випадках навіть рабства . Кілька держав-членів ЄС – хоча вони все ще занадто нечисленні – усвідомили цінність важкої і життєво важливої ​​роботи домашніх працівників, залучаючи їх до формальної економіки за допомогою субсидованих державою схем, таких як ваучери на послуги. Саме тому організація і зміцнення профспілок домашніх працівників є ключовим інструментом забезпечення гідної праці у секторі.

 «Працівники з догляду особливо уразливі і, в основному, їх права та зайнятість не захищені в ЄС», – зазначила Естер Лінч. «Нова Єврокомісія, яка вступає у свої повноваження, повинна вирішити цю проблему шляхом прийняття правового документу, який дозволить привести всі відповідні директиви ЄС у відповідність до Конвенції Міжнародної організації праці (МОП) № 189, яка гарантує права домашніх працівників».

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ

 

https://www.ituc-csi.org/WDDW19?lang=en