Eastern Partnership

 

4-5 жовтня у Кишиневі пройшла п'ята щорічна зустріч Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства. У зустрічі взяли участь понад 250 представників організацій громадянського суспільства з шести країн Східного партнерства та ЄС, а також представники урядів, європейських установ та міжнародних фондів. Мета - обговорення пріоритетів громадянського суспільства та його внесок у процес реформ в рамках Східного Партнерства.

 

Виступаючи на Форумі громадянського суспільства Східного партнерства у Кишиневі,  Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що “потрібно підняти  на новий рівень взаємовідносини між ЄС та країнами Східного партнерства. Хоча нічого поганого в словах та деклараціях немає, необхідно, щоб з часом вони перетворювалися у реальні дії”. За його словами,  "громадянське суспільство є серцем Східного партнерства", і воно повинно кожен день активно працювати над розвитком цієї ініціативи.

 

Хотілося, щоб громадянське суспільство було все більш залучене до комунікації з населенням країн”. Адже “кожен захисник прав людини є важливішим, ніж десять єврокомісарів. Тому що вони є тими, хто змінює ситуацію на місцях", - підкреслив Єврокомісар.


Цього року в центрі уваги Форуму громадянського суспільства була роль громадянського суспільства в контексті підписання/парафування Угод про асоціацію з низкою країн програми, а також загальна оцінка громадянським суспільством процесу реформ в цих країнах напередодні саміту Східного Партнерства у Вільнюсі (28-29 листопада - eu.prostir.ua).

 

Під час паралельних сесій учасники обговорили низку пріоритетів у контексті тематичних платформ і панелей, включаючи такі ключові теми форуму, як вибори, свобода ЗМІ та боротьба з корупцією.


У роботі Форуму взяв участь керівник департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ Василь Шилов.

 


Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ