Одним з важливих напрямків діяльності департаменту правового захисту апарату Федерації профспілок України є практичне та методичне забезпечення ефективного судового захисту прав та законних інтересів членів профспілок та профспілкових організацій, а також здійснення правороз’яснювальної роботи щодо захисту порушених або оспорюваних прав спілчан у судових органах.

На виконання зазначених завдань працівниками створеної на базі департаменту правового захисту апарату ФПУ правової інспекції праці останнім часом проводилося навчання членів профспілок та представників членських організацій ФПУ, а також надавалася практична допомога в отриманні заборгованої заробітної плати, представництва та захисту їхніх прав та законних інтересів у судовому порядку.

Так, практичну правову допомогу надано колишнім працівникам філії «Київський племконецентр» державного підприємства «Конярство України» - членам профспілки працівників агропромислового комплексу України у підготовці позовних заяв про стягнення належних при звільнені сум та середнього заробітку за час затримки розрахунку, а також здійснено представництво інтересів працівників підприємства у судових органах міст Бровари, Вишгороду та Києва, яких було звільнено з роботи у зв'язку зі скороченням чисельності (штату) без виплати вихідної допомоги та матеріальної допомоги на оздоровлення, передбаченої колективним договором.

За результатами судового розгляду позовні вимоги працівників задоволені у повному обсязі: роботодавець був змушений повністю розрахуватися з колишніми працівниками та виплатити їм середній заробіток за час розгляду справ у суді.

Позовні вимоги іншої частини працівників про стягнення розрахункових сум при звільненні та середнього заробітку за час затримки розрахунку також було задоволено на загальну суму біля 88 тис. грн.

Копия DSC02675

На фото: колишні працівники філії «Київський племконецентр» державного підприємства «Конярство України» та завідувач відділу судового захисту ФПУ Пророк В.В., після ухвалення позитивного рішення.

Протягом року здійснювався судовий захист прав та законних інтересів первинної профспілкової організації виробничого об'єднання «Моноліт» державного підприємства «Харківський приладобудівний завод ім. Т. Г. Шевченка», що входить до складу Профспілки працівників космічного та загального машинобудування України у справі про стягнення грошових коштів у розмірі 46 216,83 грн.

За наслідками розгляду справи 27.02.2013 р. Жовтневим районним судом м. Харкова ухвалено рішення, у якому підтверджено законність позиції профкому первинної профспілкової організації. Рішення після перегляду судами апеляційної та касаційної інстанцій залишено без змін.

Завдяки узгодженій роботі департаментів правового захисту та охорони праці апарату ФПУ практичну правову допомогу надано працівникові заводу залізобетонних виробів Публічного акціонерного товариства «Домобудівний комбінат № 4» - члену Профспілки працівників будівництва та виробництва будівельних матеріалів України, який отримав виробничу травму.

Після втручання фахівців ФПУ було складено акти про тяжку виробничу травму та надано допомогу в їх отриманні.

Також вдалося захистити законне право постраждалого працівника на отримання матеріального відшкодування за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та роботодавця.

Крім того, на відшкодування шкоди, завданої працівникові ушкодженням здоров'я, адміністрацією підприємства ухвалено рішення про надання потерпілому однокімнатної квартири.

Також успішно завершилося розгляд позову ще одного члена профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України – колишнього працівника Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАХ і К»: відповідно до ухваленого рішення суду на користь працівника стягнуто заборгованість із заробітної плати, середній заробіток за час затримки розрахунку та моральну шкоду( всього на суму біля 47 000грн.).

Під час судового розгляду справи за позовом колишнього працівника Комунального підприємства Броварської міської ради Київської області «Служба замовника» - члена Профспілки працівників житлово-комунального господарства України про стягнення належних сум при звільнені ухвалено позитивне рішення. Роботодавцем виплачено належні кошти у добровільному порядку на суму 9000 грн. Провадження у справі закрито.

Працівникам Товариства з обмеженою відповідальністю «Жок» надано допомогу в підготовці позовних заяв про стягнення заробітної плати, середнього заробітку за час затримки видачі трудової книжки та здійснено представництво інтересів у суді. Позовні вимоги задоволені у повному обсязі на загальну суму 16 800 грн.

До Федерації профспілок України за юридичною допомогою зверталися і члени Профспілки працівників геології та геодезії України – колишні працівники Державного підприємства «Українська геологічна компанія».

Після підготовки позовних заяв про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати та звернення до суду, роботодавцем добровільно сплачено заборгованість із заробітної плати та за рішенням суду на суму біля 23 000 грн.

Представництво у суді інтересів працівників Центру соціально -психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) - членів Профспілки працівників охорони здоров'я України також дало позитивний результат: судом у повному обсязі задоволено позовні вимоги спілчан про стягнення заробітної плати, середнього заробітку за час затримки розрахунку та моральної шкоди ( на суму біля 58 000 грн.).

Слід зазначити, що профспілкові правники здійснюють юридичний супровід справ також і на стадії виконання судових рішень органами державної виконавчої та казначейської служб.

Загалом, за підсумками проведеної працівниками відділу судового захисту трудових прав ФПУ у поточному році претензійно-позовної роботи судовими органами винесено на користь членів профспілок рішення по 26 цивільним справам та задоволено грошові вимоги на загальну суму близько 247 тис. грн.

Цьогоріч на базі департаменту правового захисту апарату ФПУ виробничу практику проходили студенти 3 курсу Академії праці, соціальних відносин і туризму Федерації профспілок України.

Під час практичних занять майбутні юристи мали змогу ознайомитися з процедурою розгляду індивідуальних трудових спорів у судовому порядку, вивчали матеріали справ, норми процесуального законодавства, а також спостерігали за проведенням судових засідань по трудових спорах.

DSC02257

DSC02258

На фото: студенти-практиканти під час вивчення матеріалів справи та участі в судовому засіданні щодо визнання потерпілими 112 працівників Державного підприємства науково-дослідний інститут «Оріон», порушеної органами прокуратури за сприяння ФПУ та первинної профспілкової організації підприємства стосовно виконуючого обов’язки директора за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 175 Кримінального кодексу України (безпідставна невиплата заробітної плати).

Департамент правового захисту ФПУ