АВ 

Профспілка металургів і гірників України не припиняє спроб запобігти прийняттю законопроєкту «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» в редакції,  запропонованій Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

ПМГУ виступає проти того, що цей законопроєкт значно звужує коло питань, які визначені у діючому Законі  «Про охорону праці», та скасовує чинні, більш жорсткі норми з охорони праці, передбачені національним законодавством України. Він не передбачає прав працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці, додаткову оплачувану  відпустку,  пільгову  пенсію,  оплату праці  у  підвищеному  розмірі.  Також законопроєкт не передбачає  колдоговірного регулювання питань охорони праці, в ньому відсутні зобов’язання роботодавця щодо щорічної розробки комплексних заходів з поліпшення умов праці, що надаються в порядку, визначеному чинним законодавством.

Розробники цього документу обмежили повноваження профспілок щодо захисту прав працівників на безпечні та належні умови праці, здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці.

Саме тому Профспілка металургів і гірників наполягає на тому, що проєкт закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» потребує додаткового комплексного та фахового доопрацювання, із залученням фахівців та представників профспілок.

Центральна рада ПМГУ вже направляла листи  з аргументованими зауваженнями та пропозиціями щодо законопроєкту «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» на адресу  Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля, зверталася з проханням до Федерації профспілок України підтримати позицію нашої Профспілки з цього питання.

29 січня Голова ПМГУ Рябко О.І. повторно звернувся до голови ФПУ Осового Г.В. з закликом не погоджувати законопроєкт «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» в запропонованій редакції. «Профспілки не можуть допустити зниження  діючих норм та гарантій, встановлених Законом «Про охорону праці», та порушення Конституційних прав громадян України, які гарантуються кожному і не можуть бути скасовані, - йдеться у листі. - Якщо вимоги Профспілки металургів і гірників України та  інших профспілок будуть проігноровані Урядом, ПМГУ готова до активних дій на захист прав членів Профспілки».

До листа додана таблиця пропозицій та зауважень на 152 аркушах.

Лист голови ПМГУ Рябка О.І.

Профспілка металургів і гірників України