IMG 6c964a78739dd1bcdf7c064d52f2e53d V

         Делегати ХХIV звітно-виборної конференції Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, яка відбулася 30 березня з дотриманням усіх карантинних обмежень, підбили підсумки роботи за минулу п’ятирічку та визначили завдання на прийдешнє.

         Працюючи в кризових умовах, зазначив у звітній доповіді голова облпрофцентру Віталій Дубіль, президія і міжгалузева рада облпрофоб’єднання мобілізовували членські організації на збереження виробництва та робочих місць, збільшення рівня оплати та поліпшення умов праці, своєчасної виплати заробленого, вирішення проблем працівників бюджетної сфери та захист членів профспілок від тарифного геноциду.

Серед різних організаційних, мобілізаційних і пропагандистських заходів проводилися спільні наради з народними депутатами України, представниками промислового сектору і бюджетної сфери з метою вирішення їхніх проблем як в області, так і на національному рівні, за  підсумками яких надсилались заяви, вимоги до органів влади та роботодавців щодо  стабілізації економіки та соціальної сфери. Відповідні пропозиції з різних напрямів роботи вносились і Федерації профспілок України. І дніпропетровці вдячні ФПУ за оперативне реагування на них.

IMG ca8e7abffce9e86575b11b70c62da8b2 V

Ця тематика знаходила місце  в роботі обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Так, тільки минулого року за ініціативи профспілок на рівні області розглядалися питання щодо підтримки вітчизняного товаровиробника та забезпечення охорони праці, підтримки медичних закладів, фінансової допомоги підприємствам житлово-комунального комплексу у період підготовки до опалювального сезону, погашення зарплатних боргів та інші. І деякі з них вдалося вирішити.

У проєкті нової Територіальної угоди на 2021-2023 роки, над якою зараз йде робота, профспілки будуть вимагати від соціальних партнерів – влади та роботодавців - підвищення конкретних зобов’язань з найбільш важливих питань життєдіяльності трудових колективів, поліпшення умов праці і найголовніше - підвищення заробітної плати членів профспілок.

В період посилення кризових явищ в економіці і соціальній сфері, при масовій трудовій міграції і пандемії саме питання оплати і умов праці, як головних чинників збереження і розвитку трудового потенціалу, - повинні залишатися головними завданнями профспілкових організацій всіх рівнів. І прикладом тут служать активні наступальні дії профспілок вугільників, металургів і гірників, комунальників та ін.

IMG e7483118bc4763ee3c74ddff185bcf9e V

Профспілки, зазначалось у доповіді,  не повинні миритися з тим, що на фоні високих середніх заробітків менеджменту у ряді галузей економіки, - чимала кількість найманих працівників не отримують гідної зарплати (а нерідко вона ще й місяцями затримується). Багато проблем теж є і у бюджетній сфері, що пов’язано, перш за все, з процесами децентралізації в період реформування адміністративного устрою.

Значна увага була приділена й питанням вдосконалення організаційно-масової, кадрової, інформаційно-пропагандистської роботи.

Більш того, профспілки області не припиняли і активно продовжують інформаційну роботу проти спроб проштовхування владою антисоціальних та антипрофспілкових законів.

У своїх виступах делегати конференції доповнили сказане головою облпрофоб’єднання та  звернули увагу на проблеми своїх галузей і внесли пропозиції щодо їх вирішення, в тому числі і на всеукраїнському рівні. Зокрема, вони стосуються діяльності Фонду соціального страхування в частині несвоєчасності оплати лікарняних листків.

Ці та інші завдання на перспективу були визначені у постанові конференції та прийнятих її делегатами «Основних напрямах діяльності облпрофоб’єднання на 2021-2025 рр.»

Головою облпрофоб’єднання одноголосно обрано Віталія Петровича Дубіля.

Делегати ухвалили також Заяву про підтримку вимог трудових колективів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» щодо підвищення рівня оплати праці, недопущення скорочення робочих місць і необхідності поліпшення умов праці.

 IMG e23d82b8fa67437a1d5ec58d5bd7e2ac V

                                                        Прес-центр Дніпропетровського

                                                        облпрофоб’єднання