МЕЛЬ3

Київська міськпрофрада звернулася до членів Уряду України з вимогами:

- не підтримувати проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» в редакції Мінекономіки України;

- привести його у відповідність до Конституції України, норм міжнародного актів;

- продовжити консультації з профспілками для пошуку взаємоприйнятних рішень в інтересах людини праці, бізнесу і держави задля недопущення звуження трудових прав та гарантій прав працівників та їх представників.

Як зазначається у Зверненні, зазнавши фіаско через потужний спротив українських працівників і спілчан щодо прийняття в турборежимі сумнозвісного законопроєкту «Про працію (№ 2708) ) та щодо прав профспілок (№ 2681), влада не залишає намірів провести дерегуляцію та лібералізацію трудових відносин.

Так, 1 квітня 2021 р. на засіданні Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики розроблений Мінекономіки України було ухвалено законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» та рекомендовано внести його на розгляд Уряду України.

За час його підготовки та доопрацювання законопроєкт встиг викликати широкий резонанс в колах працівників і професійних спілках, оскільки він звужує права та гарантії українських працівників, гарантованих Конституцією України.
Пастками законопроєкту є: урізання вільного часу працівників; зростання матеріальних ризиків; зруйнування профспілок; спрощення звільнення працівників; зникнення постійної праці; поширення випробувань.

Відділ соціально-економічних питань
та соціального діалогу Київської міськпрофради