1432288183 5619
На теренах Кіровоградщини з’явилося 49 територіальних громад, у кожної з них уже своя біографія. Окремі мають немалий досвід роботи, а інші тільки розпочинають свій шлях. З деякими громадами Федерація профспілок Кіровоградської області уже не один рік співпрацює на підставі укладених Угод. Відлік співпраці розпочався із Соколівської територіальної громади (голова Інна Завірюха) у 2016 році, Угоду з якою можна взяти за зразок. Завдяки злагодженій співпраці влади громади і ФПО збережено первинні профспілкові організації, колективні договори. Статутом Соколівської ТГ, Положеннями про управління ТГ передбачена їх взаємодія з профспілками, яка розглядається як пріоритетний напрямок розвитку громади. Передбачена норма про укладання відповідних угод, запрошення на сесії Ради, на засідання її виконавчого комітету, залучення до розробки проектів рішень Ради.
Враховуючи створення нових громад, обласне профоб’єднання має намір розширити коло співпраці. ФПО розуміє, які труднощі стоять сьогодні перед громадами; передано на їхні плечі під гаслом розширення їх повноважень - левова частка державних пільг і гарантій, утримання закладів освіти, охорони здоров'я, дитсадків, комунальних підприємств, а тепер ще й підтримка бізнесу. При цьому не всі вони забезпечені фінансовим ресурсом. На жаль, про бюджет розвитку громад вже не так часто згадується. Варто зазначити, що профспілки стоять на стороні територіальних громад, адже саме там живуть і працюють їхні спілчани, формується їх добробут і соціальний захист, тож готові відстоювати розширення повноважень громад, за умови забезпеченням достатнього фінансування, а не постійних урізань статей доходів їхніх бюджетів.
З цією метою, Федерація профспілок області має намір підписати угоду про співпрацю з Регіональним відділенням Асоціації ОТГ в Кіровоградській області, виходячи з повноважень профспілок. Одним із напрямів цієї роботи сьогодні - є активні дії профспілок, особливо бюджетної сфери, де основним роботодавцем є держава, котра частково дотує місцеві бюджети за рахунок надання субвенцій, які першочергово мають бути направлені на оплату праці у повному обсязі, енергоносії та комунальні послуги. А це вчителі, працівники охорони здоров'я, культури і, врешті решт, державні службовці та працівники органів самоврядування. Через укладення колективних договорів з роботодавцями, опираючись на Генеральну, галузеві і Територіальну угоди, профспілки домагаються підвищення заробітної плати у виробничій сфері. З темпом росту зарплати, область займає провідне місце в державі. Сьогодні в області укладено та зареєстровано 1899 колдоговорів, які охоплюють 84,9% працівників, що значно вище державного рівня.
Зважаючи на той факт, що основним джерелом доходів бюджетів територіальних громад є податок на доходи фізичних осіб, в тому числі у формі заробітної плати, ФПО вважає за доцільне докласти зусиль для співпраці з профспілками у відповідності до Закону України «Про соціальний діалог в Україні», підтримати діяльність профспілкових організацій, які діють на території громад за галузевою належністю, особливо в укладанні та реєстрації колективних договорів, формуванні соціальних пакетів, які базуються на нормах Галузевих та обласних угод. ФПО сподівається, що територіальні громади висловлять своє бачення щодо співпраці з профспілками та проблеми, які, на їхній погляд, необхідно порушити перед органами державної та місцевої влади.
Максим БАЛАНЕНКО,
Голова Федерації профспілок Кировоградської області