unnamed 1
В Комітеті Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг під головуванням керівника підкомітету з питань вугільної промисловості народного депутата України Михайла Бондара, відбулася нарада в режимі відеоконференції по обговоренню шахтарських проблем, в якій брали участь народні депутати України, члени Комітету Вікторія Гриб, Олександр Мороз, Михайло Волинець, заступник Міністра енергетики України Олександр Зорін , заступник Міністра фінансів України Юрій Драганчук, заступник голови Фонду державного майна України Денис Кудін, керівництво ПАТ «Центренерго», представники ТОВ «Укрвуглезбагачення груп» та НКРЕКП, керівники державних вугледобувних підприємств, очільники облдержадміністрацій вугільних регіонів, представники Укрвуглепрофспілки на чолі з заступником голови Профспілки Андрієм Зиміним та представники МВС та ДБР.

Під час наради було обговорено ряд питань, пов’язаних із забезпеченням сталої роботи державних вугледобувних підприємств. Зокрема,це - питання своєчасної виплати заробітної плати та погашення наявної заборгованості з неї працівникам державних вугледобувних підприємств, розрахунки за поставлену товарну вугільну продукцію, цінової політики на вугілля, бюджетне фінансування галузі до кінця поточного року, тощо.

У своєму виступі Андрій Зимін наголосив,що на даний час заборгованість по заробітній платі працівникам державних вугледобувних підприємств становить понад 1,4 млрд. грн. і потрібно терміново вирішувати дане питання, адже подальше зволікання буде поглиблювати наявний кризовий стан на підприємствах і може призвести до некерованих акцій протесту.

Також, заступник голови зазначив,що Укрвуглепрофспілка неодноразово зверталася до Міністерства фінансів України стосовно наближення бюджетних асигнувань за програмою КПКВК 2401590 «Реструктуризація вугільної галузі» з IV кварталу на поточний місяць і повністю підтримує пропозиції Міненерго надані Міністерству фінансів з даного питання. Але Міністерство фінансів України не підтримує зазначену пропозицію і не пропонує необхідних механізмів щодо конструктивного вирішення проблем державних вугледобувних підприємств стосовно погашення заборгованості по заробітній платі.

Підводячи підсумки засідання головуючий народний депутат України Михайло Бондар зазначив, що по результатах даної наради буде складено відповідний протокол та направлений всім учасникам.
Профспілка працівників вугільної промисловості України