170366258 1834162450080987 7968125852224304879 n
В Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відбулися слухання на тему: «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи: проблеми та перспективи розвитку зони відчуження». На запит щодо надання інформації до слухань у Комітеті Верховної Ради України Атомпрофспілка направила перелік проблемних питань, які потребують негайного вирішення, наголосивши на недостатньому фінансуванні підприємств зони відчуження, а також на затримці надходження державних коштів. Це повторюється щороку з різних причин. Цьогоріч Міністерством фінансів не були своєчасно затверджені бюджетні програми, тому в належний термін не надійшли кошти на «Виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу...».
Майже 900 працівників підприємств зони відчуження отримали першу цьогорічну заробітну плату лише 17 березня! На Чорнобильській атомній електростанції (120-та програма) працівникам видали у лютому «посилений аванс». Проблемою, що не вирішується протягом уже багатьох років, є необхідність відшкодування підприємствами зони відчуження Пенсійному фонду витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Ці підприємства належать до сфери управління ДАЗВ. Але, починаючи з 2011 року, Державне агентство України з управління зоною відчуження жодного разу не отримувало з державного бюджету в повному обсязі кошти на покриття Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій стягується з підприємств примусово у судовому порядку, як наслідок, фінансовий стан їх ще більше погіршується. Атомпрофспілка наголошує на необхідності зміни механізму покриття цих витрат. І у Верховній Раді України зареєстровано відповідний проєкт закону – про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (№2380) ще від 05.11.2019 року! Проєктом пропонується, аби фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, здійснювалося за рахунок коштів Державного бюджету України безпосередньо Пенсійному фонду України.
Ще одна проблема — фінансування заходів Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Завершення цієї діяльності потребує майже 100 років. 2020 року завершилася програма, що передбачала першочергові заходи. Для стабільного щорічного фінансування ДСП «Чорнобильська АЕС» необхідно терміново затвердити заходи до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему на 2021–2031 роки. Невирішеними залишаються проблеми медичного обслуговування працівників підприємств зони відчуження, яких тут налічується майже 10 тисяч. З них не менше 2 тисяч є учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, евакуйованими або постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи. Скрутне фінансове становище медичного закладу призводить до позбавлення цих працівників можливості отримати належну медичну допомогу. У 2020 році ДЗ «ЦСМДЗВ МОЗ України» було профінансовано із Державного бюджету України на 76,6% від потреби. На 2021 рік кошторисом передбачено на 2,1 млн грн менше від необхідного, у тому числі на відшкодування пенсій за Списком №1 – на 474 тис. грн. Крім того, у закладі, через об’єктивні та не залежні від діяльності колективу обставини, відсутній як спеціальний санітарний, так і службовий автотранспорт для доставки працівників на робочі місця в зону відчуження. Державна служба екстреної медичної допомоги Київської області категорично відмовилася надавати профільним хворим допомогу на території зони відчуження, що інколи призводить до непоправних і трагічних наслідків. З огляду на це Атомпрофспілка наголошує, що Кабінету Міністрів України та МОЗ у рамках підготовки до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи необхідно вирішити такі питання: 1. Ініціювати розробку проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо збільшення видатків на надання медичної допомоги працівникам зони відчуження). 2. Забезпечити ДЗ «ЦСМД ЗВ МОЗ України» спеціальним санітарним (реанімобіль) і службовим автотранспортом (мікроавтобус) для надання невідкладної допомоги та доставки працівників на робочі місця у зону відчуження. 3. Поліпшити матеріально-технічне забезпечення ДЗ «ЦСМДЗВ МОЗ України».
Прес-служба Атомпрофспілки