20210429 112532

Конструктивний та всебічний діалог соціальних партнерів з питань працеохоронної діяльності відбувся 29 квітня ц.р. у ході наради, приуроченої до Всесвітнього Дня охорони праці.

 

Ініціатором та організатором заходу виступила Київська обласна рада профспілок.

Нарада проходила у столичному Будинку профспілок з використанням відео конференц-зв’язку. У студії були присутніми керівники обласних організацій профспілок Київської області, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, очільники Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації Ігор Мещан, Головного управління Держпраці у Київській області Роман Семчук, Головного управління Пенсійного Фонду України в Київській області Василь Фатхутдінов, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Георгій Галиць, а також представники організацій роботодавців, Національної служби посередництва і примирення, обласного центру зайнятості.

По відео зв’язку до них приєднались голови первинних профспілкових організацій галузевих профспілок та профспілковий актив.

20210429 112457

Голова Київської  обласної ради профспілок Лідія Харченко на початку роботи зазначила, що у 2021 році День охорони праці за рішенням Міжнародної організації праці має гасло: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР» (безпеки та здоров’я на роботі).

Вона поінформувала, що стан виробничого травматизму та професійних захворювань на підприємствах Київської області за минулий рік, рік пандемії COVID-19, погіршився і кількість страхових випадків, пов’язаних з порушенням норм охорони праці зросла майже втричі. Тому питання безпеки на робочих місцях є дуже актуальним як для профспілок, так і їх соціальних партнерів – влади і роботодавців.

Враховуючи це, першим пунктом порядку денного  було обговорено стан охорони праці на підприємствах, установах та організаціях Київщини та основні заходи щодо забезпечення належних і безпечних умов праці, а також особливості проведення цієї роботи в умовах карантину.

 20210429 112714

Г.Осовий у своєму виступі наголосив на тому, що формат сьогоднішньої зустрічі, в якій беруть участь профспілки і органи влади, які опікуються соціальною проблематикою та питаннями соціально-трудових відносин, засвідчує увагу та взаємопорозуміння між соціальними партнерами і Київською облрадою профспілок. Це дуже важливо і дає помітний результат.

На жаль, на сьогодні такого немає на національному рівні, де соціальний діалог і комунікації між його Сторонами не достатньо налагоджені, - сказав Голова ФПУ. Так і не відновлено роботу Національної тристоронньої соціально-економічної ради, що є прикрим фактором у сучасних умовах, тому що така площадка сприяла би порозумінню сторін соціального діалогу та виробленню спільних пропозицій по реформуванню трудової і економічної сфер в Україні, а також знизила би рівень соціальної напруги, який ми маємо, - зазначив він. А також наголосив, що 28 квітня – Всесвітній день охорони праці - профспілки  завжди відзначають у формі різноманітних  заходів, публічних акцій та шануючи тих, хто постраждав, або загинув на виробництві.

20210429 114724

Ковід додав динаміки зростанню виробничих травм та захворюваності на робочих місцях за деякими даними у 1,5 рази. Найбільше страждають  медики, освітяни, працівники соціальної сфери, бюджетники - всі ті, хто мають безпосередні повсякденні контакти з носіями вірусу.

Як поінформував Голова ФПУ, в Україні вже третій рік поспіль здійснюється проект, який має змінити  систему моніторингу, нагляду і контролю за охороною праці у сегменті робочих місць. Цей проект націлений на те, щоб ми трансформували цю систему виключно з контрольних функцій на упереджувальну, на запобігання виникненню ризиків на виробництві. Адже, у нас з 9 млн 900 тис офіційно працюючих найманих працівників приблизно третина працюють у шкідливих і небезпечних умовах праці. Тобто вони мають великий ризик захворіти на робочому місці.

Також у нас є проблема стосовно реагування на ті небезпечні випадки, які трапляються на виробництві. Інколи навіть лунають пропозиції скасувати інспекцію праці, але це є неприпустимим навіть із законодавчої точки зору. Усі ці питання ми обговорюємо і з Урядом і на міжнародному рівні. Нам вдалося на законодавчому рівні їх врегулювати, відновити певні права інспекторів праці на здійснення перевірок, але невизначеність у правовому врегулюванні цих відносин ще існує.

20210429 121821

У своєму виступі Голова ФПУ  привернув увагу і до здійснення громадського контролю у сфері охорони праці.

Він зокрема наголосив на тому, що кількість інспекторів праці у нас дуже мала, хоча за останні два роки вдалося переконати деякі членські організації ФПУ стосовно необхідності інвестувати кошти у кадрове забезпечення інспекторів праці. Проте, ще не в усіх у штаті є такі фахівці. Однак, якщо на якомусь підприємстві трапляється аварія, або нещасний випадок, Держпраці звертається до профспілок з проханням відрядити представника профспілок у складі делегації туди, де це сталось. Тому для профспілок назріла потреба більш ефективно представляти та захищати права працівників у цьому напрямку.

Григорій Осовий  також привернув увагу до необхідності захисту прав ветеранів і ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Профспілкам потрібно через систему колективних договорів захищати та підтримувати цю категорію громадян. Це є також важливим напрямком нашої роботи – наголосив Голова ФПУ і подякував КОРПС, яка від самого початку разом з іншими профспілковими організаціями була на передові ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

20210429 112241

У зв’язку з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи Подякою Голови Федерації профспілок України було відзначено профспілкових лідерів Київщини. Серед них – почесний голова Київської обласної ради профспілок, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС Кононенко Валентин  Федорович, який взяв участь у нараді.

Ще одним урочистим заходом стало підписання Угоди про співпрацю між Головним управлінням Держпраці у Київській області та Київською обласною радою профспілок. Свої підписи під документом поставили очільники організацій - голова КОРПС Лідія Харченко та начальник Головного управління Держпраці у Київській області Роман Семчук.

20210429 130845

Предметом Угоди є співпраця Сторін у здійсненні державного нагляду та громадського контролю  за дотриманням гарантованих Конституцією та іншими законами України трудових прав працівників з метою виявлення порушень законодавства про працю та охорону праці, вжиття заходів до поновлення порушених прав, проведення профілактичної роботи щодо  їх попередження.

 20210429 131602

Федерація профспілок України,

Прес-центр